Te is rajongsz a mexikói konyháért? Összegyűjtöttük a legjellegzetesebb fogásokat, hogy végre otthon is kipróbálhasd kedvenc ételeidet: tortilla, enchiladas, nachos – válogass kedvedre!
A mexikói konyhára véletlenül sem mondhatjuk, hogy egysíkú vagy éppen unalmas lenne. Gazdag fűszerezés, pikáns ízek és kiadós lakomák jellemzik az közép-amerikai ország gasztrokultúráját, ami lassan az egész világot meghódítja. Gyorsbüfék árusítanak tortillát, burritót, a mexikói ételek visszavonhatatlanul meghódították a világot.
A tortillát, azaz a klasszikus kukoricalepényt szinte mindenhez fogyasztják, otthon is könnyű reprodukálni kukoricaliszt segítségével. Burritót készíthetünk belőle, aminek lényege a tortilla feltekerésében, a finoman fűszerezett húsban rejlik, de ízlés szerint bármi kerülhet bele. Jöhet mellé salsa körítésként. Az enchiladasból szintén nem spórolják ki a hozzávalókat – a kímélő fogások egyébként sem jellemzőek –, ezekben a chiliszósz vagy a speciális enchiladas paszta, esetleg fűszerkeverék a lényeg. Annyi mindennel dúsítják: burgonya, kukorica vagy bab, ezektől még laktatóbbak lesznek a tekercsek.
{ GALÉRIA = title:Izgalmas%20mexik%C3%B3i%20receptek%20, 0,1,2,3,4,5,6 }
A chili con carne, magyarul szimplán chilis babnak hívjuk és mivel közel áll a hazai ízléshez, itthon is szívesen fogyasztjuk. Ott nemzeti ételnek számít, minden mexikói családnak van egy tuti, bevált receptje, sokszor főzőversenyeket is rendeznek a legjobb chili con carne felfedezésére. Talán mondanunk sem kell, az autentikus csakis marhahúsból, rengeteg babbal és chilivel készül, mint nekünk a gulyásleves, körülbelül azt jelenti Mexikónak a chili con carne. A nachos az eredeti tortillachips, amit akár babbal megpakolva, szószokkal kínálva tálalnak. Jellegzetes fűszerek a friss koriander, paprika, a lime leve, a fokhagyma. A quesadillas lényegében a mexikói melegszendvics, micsoda meglepetés, ropogósra sütik a friss tortillalapokat, tetejüket gazdagon megszórva sajttal. A guacamole csakis friss, érett avokádóból készülő szósz, üzemi mennyiségben fogy a mexikói háztartásokban.
Frissensült-kalauz: vadászszelet >>
Desszertjeiket nem bonyolítják túl, a helyben megtermett gyümölcsöket fogyasztják vagy kukoricalisztből sütnek mennyei süteményeket. Nemzeti étel mellé dukál a helyiek másik büszkesége, a tequila! Ebből is tetemes mennyiséget képesek eltüntetni, sokszor passzintanak mellé friss gyümölcsleveket is.
Karfiolszezon – mit készíts belőle?