A szegény ember libamája

A konfitálás nem valami speciális, bonyolult eljárás, hanem valószínűleg a máj elkészítésének legegyszerűbb és legfinomabb módja.

Bár a közhiedelem szerint a hízott liba mája a legfinomabb belsőség a világon, én ezzel azért vitatkoznék. Nem ettem olyan sokszor libamájat, de sosem éreztem nagy különbséget a kacsa vagy a nyúl májához képest, legalábbis ami az élményt illeti. Sőt, ha már máj, akkor nálam egyértelműen a kacsamáj a befutó. És ha már kacsamáj, akkor konfitált kacsamáj.

A libazsírban konfitált kacsamáj receptjéért kattints ide!
A konfitálás folyamata tulajdonképpen a mi „abálás” szavunkkal írható le legjobban. A francia szó az ételek lassú tűzön, zsírban való főzését jelenti. Méghozzá nagyon lassú tűzön, úgy 80-90°C-on. Hosszan tartó folyamat ez, de megéri a rá szánt időt, hiszen a húsfélék teljesen átitatódnak így az őket körülvevő zsiradékkal, és elképesztően omlósak, puhák, porhanyóak lesznek. Ráadásul a főzést/sütést elvégzi helyettünk a tűzhely/sütő, nekünk vajmi kevés dolgunk van az étellel.
A libazsírban konfitált kacsamáj receptjéért kattints ide!
A konfitált máj csodásan krémes lesz, ráadásul ahhoz képest, hogy belsőségről van szó, viszonylag sokáig, több napig is eltartható, hiszen a májat a zsírban hagyjuk kihűlni, és az légmentesen lezárja majd az ételt. Gyakran készítek kacsa-, sőt, csirkemájat is így, általában kacsazsírból. Sőt, ha van a hentesnél, akkor kacsahájat veszek, töpörtyűt sütök belőle (ami szintén a műfaj egyik legpompásabbja), s a bőséges kisült zsírban készítem el a májat. De ha libazsírt használunk a kacsamájhoz, akkor talán a legközelebb kerülünk ahhoz az élményhez, amit a libamáj tud nyújtani, és mégis pár száz forintból megvagyunk a hozzávalókkal.
A libazsírban konfitált kacsamáj receptjéért kattints ide!
Rémegyszerű elkészíteni: a májakat megszabadítjuk az oda nem illő részektől, egy sütőbe is tehető fazékba tesszük őket, leöntjük az olvadt zsírral, és a többi munkát a sütőre bízzuk. Mielőtt kivennénk a sütőből (ehhez 1,5-2 óra is kellhet), vékonyra szelt fokhagymát adunk hozzá, még 10 percig sütjük, és kész is a fantasztikus konfitált májunk. Semmi ördöngösség, de friss, ropogós kenyérrel és egy kis sóval a zsír-fokhagyma-máj hármasa a legtökéletesebb vacsoránkat fogja adni.

Olvastad már?

A straszburgi fánk

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...