Sütő Enikő már alig várja a lecsószezont

Sütő Enikő elárulja, mi a titka formás alakjának, és bemutatja, hogy a vegetáriánus étrend is lehet változatos. Azt vallja, nem jóllakni, hanem megelégedni kell, és már alig várja a lecsószezont!

Miket eszel nyáron?

Nyáron csak nyers ételeket. Kedvenceim a gyümölcs, a paradicsom, a paprika, a gyömbér, a hagyma, a kecskesajt, háromféle olajjal, tökmag-, len- és olívaolajjal leöntve, esetleg pirított magokkal bolondítva. Persze, ha vendégségbe megyek, akkor megkóstolom azt, amit a házigazda kínál, de egész nyáron elvagyok salátákkal. Szerintem az embernek tisztáznia kell, milyen mértékben élvezeti forrás számára a táplálék. Sokan küzdenek a súlyukkal, hiszen az evés vitathatatlanul komoly élvezetet jelent. Ahogy az évszakok változnak, annak megfelelően váltok én is az étkezésben. Nyers zöldségeken-gyümölcsökön nem tudnék januárban megélni, akkor nagyon kívánom a vaskosabb ételeket, de ugyanúgy fűszerezek, élvezem az ízeket, csak más alapanyagokból.

Mi a helyzet akkor, ha másoknak kell főznöd?

A férjem napközben eszik meleg ételt, így este már nem igényli, hogy főzzek. Lecsószezonban nyáron viszont akár vacsorára is főzünk. Ha vendégek jönnek hozzánk, akkor felmérem, ki mit szeret enni. A barátaink fele vegetáriánus, másik fele húsevő, mindig próbálok mindkét fél kedvére tenni. A húst viszont inkább készen megveszem nekik, de az édességet, salátát magam készítem. Folyamatosan próbálom terelgetni a nem vegákat is, hogy próbálják ki a húsmentes fogásokat.

Peperonata- szegények lecsója

Bár ez az olasz éltel nálunk a hús és kolbász hiánya miatt szegények lecsója néven fut - ízének semmi köze a mi magyar lecsónkhoz. Sokkal inkább emlékeztet az ajvárra, ...

Tofus lecsó

Esti grillezés előtti, könnyű harapnivalóként készítettem ebédre ezt a tofus lecsót. Minél több fajtájú, színű paprikát teszünk bele, annál mutatósabb.

Hogyan néz ki a napi étkezési rutinod?

A nyári rutinom: általában keserű teával kezdek, gyermekláncfű- vagy csalánteával. Ezeket az italokat úgy kezelem, mintha ételek lennének. Tíz percet minden reggel szánok rájuk. Megiszom a teámat, utána jöhet a gyümölcs. Eperszezonban előfordul, hogy egy kiló epret is megeszem, ügyelek, hogy hazai árut vásároljak. Utána készülődöm, teszek-veszek, majd megéhezem. Itthon még valamilyen búzából, rozsból, zabból készült kenyeret fogyasztok olívaolajjal vagy pestóval. Esetleg tojást főzök és olívaolajjal meglocsolom, jó sok zöldséggel megbolondítom. Napi egy kávéra szükségem van, hogy felébredjek, ezt is ilyenkor iszom. Ha mondjuk tojás az aznapi reggelim, azzal délutánig 4-ig megelégszem. A pestót egyébként magam készítem, ha van friss bazsalikom és fenyőmag itthon, általában nem is marad ki a napi étkeim közül. Délben zöldséglevest fogyasztok, gyömbérrel, fűszerekkel bolondítom. Éhezni nem szeretek, szinte mindig viszek magammal ennivalót, mert nem szeretek műanyag szendvicsekhez nyúlni a napi sietségben.

Petrezselyem pesto

Szeretem a pesto mindenféle változatát: készült már a konyhámban spenótból, pitypangól. Most sem a klasszikus, bazsalikomos verzióért nyúltam: petrezselyem pestot csináltam dióval, ami ...

Kecskesajt

Tavasztól kecskét tartunk, így mindent elkészítek kecsketejből, amit csak lehet.

Epersaláta 2. - andalúz módra

Andalúz főzőkurzuson jártunk, melyet Férjecske nyert a fúziós (halas-sonkás-lecsós-kuszkuszos-olajbogyós) receptjével. A két spanyol séf hamar elvarázsolt a közvetlenségével és ...

Azt szoktam mondani, nem jóllakni, megelégedni kell azzal, ami elmulasztja az éhséget. Desszertként jöhet egy kis mákos süti, édesség kölesből, esetleg fagylalt. Estére aztán mindenféle zöldséget összevágok és kecskesajttal fogyasztom. Ha hétvégén itthon vagyunk, akkor jöhet a rukkolasaláta dióval, szárított paradicsommal. Vagy éppen spaghetti aglio olióhoz támad kedvünk, sok fokgyhamával, parmezánnal. Ezek egyszerű ételek, de azt, hogy időt szakítsak magamnak és leüljek enni, mindig próbálom kihasítani a napomból. Odafigyelek az ízekre, odaadom magam az evésnek. Pillanatok alatt meg tudnék hízni, ezt kevesen tudják. Volt is olyan korszak az életemben a vegetáriánus előtt, hogy habzsoltam-dőzsöltem, észre se vettem, hogy hirtelen 6-7 kilót híztam. Most is észreveszem, hogy seperc alatt felugrik, lassul az ember anyagcseréje a korral.

Fogyókúrás tipp, ha felcsúszik egy-két kiló?

Elkezdek enni, ilyen egyszerű. Mindenki pánikba esik és nem eszik, ha meghízik. A könnyű ételek viszont rostban gazdagok, négyóránként jó belőlük falatozni, így soha nem leszünk éhesek, nem kalóriadús ételek, de finomak. A vegetáriánus emberek nem szürkék, akik sohasem ehetnek egy jót, pusztán fűszerezni kell tetszés szerint. Télen lazább vagyok a táplálkozást illetően, szerintem az embereknek téli és nyári súlyuk van, én is felszedek 3-4 kilót, de tudom, hogy tavasszal simán lemegy magától a súlytöbblet. Ügyelek, hogy vegyszermentes ételeket egyek. Érdekes, hogy az emberek figyelnek arra, hogy milyen ruhájuk van, de az élelmiszer-vásárlásra már sokkal kevésbé figyelnek oda.
{ CKÉP = 62102, 4 }

Modellként hogyan tartottad karban magad?

Őszintén szólva sehogy. Sportoltam, balettoztam ugyan, de nem alakformálás céljából, hanem élvezeti forrásként. Most már tudatosabban sportolok, hogy megőrizzem a formámat. Nem volt divat akkoriban az egészségtudatosság, bár hálás lettem volna, ha valaki segít ebben. Nem fordítottam rá figyelmet, a fiatalság meg legyűrte a hanyagságomat.

A növendékeitek mennyire nyitottak erre a témára?

Ha akarják, ha nem, elmondom nekik, aztán persze megoszlik, ki mennyire nyitott erre. Van, aki begyűjti és alkalmazza a kapott tanácsokat, van, akit egyáltalán nem érdekel a téma, de mindkét csoportot megértem. Nagyon hat a közérzetünkre az étkezés, a modellszakmában a verseny miatt a táplálkozási devianciák pedig nagyon gyakoriak, a megfelelési kényszer miatt az ember elveszti az arányérzékét, torzul a testtudatosság képe. Azt hiszem, a diákjaink hetven százalékban hallgatnak a véleményünkre. Tanácsolom nekik, hogy próbálják ki, milyen, ha pár napig nem dohányoznak, mennyivel jobban néznek ki, ha tiszta ételt, sok zöldséget fogyasztanak készételek helyett. Sok pozitív visszajelzés is érkezik. Nem is egy olyan esetünk volt, amikor a bőrgyógyász nem tudta megoldani a fellépő tüneteket, de tudatos táplálkozással, életmódváltással pár héten belül enyhültek az egyik diákunk tünetei.A mai fiatalok is ugyanarra vágynak, mint mi akkoriban, és semmivel sem rosszabbak, mint mi annak idején.

Sütő Enikő honlapja itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...