Sütitrendek az elmúlt száz évben

A sütitrend mint szó elég nevetségesen hangzik - maradjunk annyiban, hogy gyorsan átvesszük, milyen süti receptjét hajszolták nagymamáink és anyukáink az elmúlt évtizedekben.

Van az a süti, ami generációról generációra öröklődik. A dédi pogácsája, anyukám zserbója, a férjem nagynénje ángyának a kosárkája. Biztos receptjük van, senki nem kérdőjelezi meg a készítésüket, és bérelt helyük van az ünnepeken és családi összejöveteleken is. Meg vannak azok a sütemények, amik csak úgy beszivárognak a köztudatba, és hirtelen mindenki meg akarja őket kóstolni. Na meg mindenki el akarja készíteni. Lássuk, anno milyen desszertek tartották izgalomban az édesszájú közönséget!

Cukrászlányok a húszas években

A századforduló környékén a legcsodálatosabb édességek a nagy mesterek konyháiról származtak. A Dobos-torta a maga szimpla vajas krémjével és letisztult, egyszerű formájával igazi "dizájner-darabnak" számított, szöges ellentétben állt a habbal körbe-körbe díszített, főzött krémmel megtöltött emeletes tortakülönlegességekkel. A kor másik nagy desszertelosztója a Kugler, későbbi néven Gerbeaud cukrászda lett. Az akkor még kugler névre hallgató mignon, Gerbeaud konyakos meggye és macskanyelve ha nem is kifejezetten otthoni környezetben való készítésre lettek tervezve, de mindenképpen korának sztárdesszertjei voltak. A Gerbeaud párizsikrémes tortái és desszertkrémei azonban széles körben elterjedtek - egy-egy elegánsabb szalonban, nevesebb estélyen gyakorta szolgálták fel őket.

Eredeti Dobos-torta

A párom mindig valamilyen csokoládés tortát kér a születésnapjára. Tavaly Lúdláb tortája volt, az idei kívánsága pedig a Dobos-tortára esett. És ha már én magam készítem el, akkor ...

A nagy háború és a világválság aztán átírta a szokásokat - a lakosság nagy részének az élelembeszerzés is probléma volt, nemhogy a cukrászda. A húszas-harmincas években egy átlagos polgárcsaládban a gyerekek csak ünnepkor kaphattak egy-egy szelet csokoládét, a legtöbbnek csak álom maradt a cukrászdai sütemény és a boldog békeidőket idéző desszertcsodák. A nyugodt kávéházak helyét sok helyen - a korszak polgárainak legnagyobb megrökönyödésére - a nyugati stílusú lokálok vették át. Csendes keringő helyett dzsessz, édes sütemények helyett pedig a mérgező amerikai pancs, a koktél lett a divat. A kávéházak és cukrászdák helyét átvevő bárok közönsége a régi nyugodt polgárság helyett a fiatal, egyedülálló városi értelmiség lett.

A háború után azonban mindkettő azonos sorsra jutott - az új idők szelleme nem kedvezett sem a polgári romantikának, sem az imperialista bűnbarlangoknak. A kávéházak kínálata a tizedére csökkent, akárcsak azoknak a száma, akik odajártak. El kellett telnie jó 15 évnek, hogy a cukrászdázás ne számítson polgári csökevénynek, és a gazdaság is stabilizálódjon annyira, hogy a kínálat túlmutasson a pogácsán.

A korszaknak innentől megvoltak a maguk sztárjai - ide tartoznak a mai napig sokakban nosztalgiát ébresztő desszertek, mint például az utasellátó ostya vagy a piramis szelet, de ekkor élte reneszánszát az orosz krémtorta, a gesztenyepüré, és mint viszonylag olcsó sütemény, a krémes is. A nyolcvanas évek végén volt egy pár éves mozgalom - aki élt és mozgott, bögrés süteményt sütött. Cukrászdában ugyan nem volt, de a tejfölös pohárban kimért mákos, diós, gyümölcsös bögrések minden házi összejövetelen halomban álltak.

Krémes házi leveles tésztából

Soha nem voltam nagy krémes rajongó, de amióta alig lehet igazán finomat kapni, állandóan krémest ennék. Na jó, ez kicsit túlzás, mindenesetre ott volt már egy ideje a bakancslistámon a ...

Utána minden olyan gyorsan történt - mire megtanultunk muffint sütni, jött a cupcake, majd a pár éves macaronláz - a cukrászdai kínálat mellett ezt sokan otthon is elkészítették. Most épp a sütinyalóka dívik, de én már várom az első cronutrecepteket itt az oldalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Legújabb receptek

Sütőben sütött currys irdalt hekk

Ha finom, ropogós hekket szeretnénk, akkor ez az étel remek választás. Nem kell olajban megsütni, hisz így is épp olyan nyálcsorgató sült halat kapunk.... :-))

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...