Süss otthon kenyeret!

Nem kell született pékmesternek lenni ahhoz, hogy házilag is szuper kenyereket süssünk, vagy éppen elégedetten ropogtassuk reggelire a saját készítésű, friss zsemléinket.

Házi zsemle Kittitől

A recept egy régebbi Nők Lapja Konyhából származik. Nagyon bosszantott, hogy egyre silányabbak a bolti kenyerek, a zsemléknek pedig köszönőviszonyban sincsenek azokkal a társaikkal, ...

Már az ősember is fogyasztott mindenféle magvakat és gabonákat – később ez tökélyre fejlődött és az első kelt tésztás kenyeret állítólag Egyiptomban készítették. Nagyanyáink idejében a kenyér összeállítása és megsütése majd’ egész napos programnak számított: többszöri átgyúrás, pihentetés, kelesztés után mehetett a kemencébe. A modern társasházakban ma már igazán nehezen elképzelhető egy kemence, bár biztosan akad pár családi ház, ahol még életben tartják ezt az eszközt. Nekünk egy gáz- vagy villanysütőn kívül nincs szükségünk másra – persze a kenyér hozzávalóit leszámítva.

Zsemlereceptekért kattints ide! >>

Gyors kelesztésű kenyér

Mindig megcsodálom a kis, hangulatos pékségeket, az illatok becsalogatnak, és mégha nem is vagyok éhes, muszáj belekóstolnom egy pogácsába, croissant-ba. Különösen, ha külföldre van ...

Tönkölylisztből bagett

Nagyon megkedveltem a tönkölylisztet. Kiváló élettani szerepe mellett úgy tapasztaltam, nagyon könnyű vele szép kenyeret sütni (ezen a képen ez nem kifejezett), mert lespricceltem a ...

Mini medvehagymás bagett

Buli negyedik fogása. Nem győztem egyik gépbe, másik gépbe pakolni a mindenféle tésztákat, de mivel többet használtam egyszerre, így elég haladós volt.

Általános lejárató hadjárat övezi a búzalisztet, sokan ördögöt kiáltanak, ha arra terelődik a szó, hogy valaki a fehérlisztből készült kenyereket részesíti előnyben. Nem alaptalan ez az aggodalom: a túlzott szénhidrátfogyasztás sok civilizációs betegségért felelőssé tehető, ennek egyik legfőbb forrása a fehérliszt túlzott fogyasztása. Ugyanakkor itt a mértékletesség a döntő: teljes kiőrlésű lisztek, Graham-liszt, rozsliszt mellé nyugodtan keverhetünk fele arányban búzalisztet a tésztánkba annak érdekében, hogy lazábbá tegye a végeredményt. Ha nem esszük meg két nap alatt a kilós kenyeret, semmi probléma nem származhat az így készült pékáru fogyasztásából.

Kenyérrecepteket itt találsz >>

Joghurtos Graham-kenyér

Semmi sztori, csak úgy saját tapasztalataim és próbálkozásaim alapján nekem így vált be legjobban a Graham-lisztes kenyér. Így elkészítve nem lesz sűrű, hanem könnyű és rugalmas ...

Régen a kovász teljesen alapvető hozzávalója volt a kenyereknek, mára kicsit megfeledkeztünk róla – pedig otthon is könnyen összeállítható! Nem kell tartani a szárított élesztőtől sem, semmivel sem marad el frissen vásárolt testvére mellett. A zsiradékot illetően: maradjunk mindig a vajnál, ha a recept másképp nem írja, az olívaolajnál. S ha már itt tartunk: mindenféle magokkal, olívabogyóval, aszalt paradicsommal is dúsíthatjuk a kenyerünket, az íze és a színe is sokkal izgalmasabb lesz! Megéri az otthoni kenyérsütés: olcsóbban vagy majdnem ugyanúgy jövünk ki anyagilag, mint a sütőipari cégek termékeivel, csak éppen a házilag készült pékáruban tudjuk, hogy mi van.

Bazsalikomos zsemle kenyértésztából

Kedves barátok jöttek hozzánk a hétvégén, hogy segítsenek a kerti munkában, mielőtt beköszönt a nagy hideg. Mivel a sok munka közben és után megéhezik az ember, szendvicseket ...

Császárzsemle Vicikótól

Egy német netes oldalon találtam, ahol azt  lehetett olvasni, hogy egy német pékmestertől származik a  recept. Sokan dicsérték, így nekiláttam én is. Nagyon nem bántam meg, szerintem is ...

Gubára fel! >>

Olajozott finomságok >>

Ezt edd és idd, ha lehangol a tél! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...