Sushi kisokos nem csak kezdőknek

A sushi Japán legnépszerűbb étele, és most itt a lehetőség, hogy a Wannabe Chef bloggereinek segítségével megismerjétek a legfőbb fajtákat!

Hernyó tekercs - sushi haladóknak

A Hernyó-tekercs, vagy Caterpillar roll, az egyik igen látványos elkészítési módja a sushinak. A sushi készítés már igazi művészetté nőtte ki magát, a legvadabb kreációkat képesek ...

A sushi nagyon sokáig sokak számára egyenlő volt a japán konyhával, a nyers hallal, holott a sushi valójában ecetes rizsből, azaz sumeshiből készült ételt jelent, amit leggyakrabban hallal tálalnak. Ma ismert formája a 19. századi Tokióban (akkori nevén Edóban) alakult ki, ahol utcai árusok kínálták. A sushinak (zushinak is nevezik egyes változatait) négy fő típusát különböztethetjük meg:

  • Nigiri-sushi: négyzet alakúra formázott rizs, egy szelet hallal, kagylóval, tengeri omlettel, rákkal, stb. a tetején. Elkészíteni házilag sem nehéz, a japánok mégis inkább étteremben fogyasztják.
  • Maki-zushi: Algalapba, azaz noriba tekert sushi rizshenger, különböző töltelékkel, pl. hallal, omlettel, zöldségekkel. A maki-zushi lehet egészen vastag (futomaki) vagy vékony (hosomaki), illetve van olyan maki-zushi is, amelynek a belsejében van az algalap és kívül van a rizs (ez a California roll). Maki-zushit készítenek otthon is a japánok, illetve szinte minden szupermarketben készen is kapható.

Még több sushirecept itt >>

  • Oshi-zushi: Fából vagy műanyagból készült, téglatest alakú formában préselt rizs, tetején hallal.
  • Chirashi-zushi: Tálkában tálalt rizs többféle és többszínű hozzávalókkal összekeverve. A chirashi-zushiról már megjelent egy írásunk a NoSaltyn, itt olvasható.

A fennt említett sushikon kívül vannak még másféle sushik is, pl. a temari-sushi (gömb alakúra formázott rizsgolyók hallal vagy omlettel a tetejükön), inari-sushi (sült tofuból készült „zsebecskék” rákkal, lazaccal, zöldségekkel elkevert rizzsel töltve), chakin-zushi (hajszálvékony omlettbe töltött rizs hallal, rákkal, zöldségekkel összekötve; úgy néz ki, mint egy kis erszényke), illetve a temaki-sushi (algalapba tekert rizs hallal, zöldségekkel a közepén, mindez tölcsér alakúra összetekerve).

Wannabe chef blogja >>

Wannabe chef a Facebookon >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...