Amikor pár évvel ezelőtt életemben először sütöttem otthon céklát, teljesen odáig voltam az ízéért, hogy mennyire más karakterei érvényesülnek, mint amelyeket addig ismertem. Édes, földes, mély, meleg. Ez persze annak volt betudható, hogy előtte nem igazán fogyasztottam céklát másként, mint a hagyományos ecetes-tormás savanyúság formájában. Pedig mennyivel többet tud ennél!
A cékla egy karakteres ízű gumós zöldség, alacsony kalória-, magas élelmi rost-, folsav- és káliumtartalmú. Bárhol beszerezhető, alacsony árú alapanyag, amely gyönyörű, extrém színével különlegessé teszi a legegyszerűbb ételeket is. Jól bírja az erőteljes fűszerezést, jól illik húsételekhez, erős ízű sajtokhoz, kiváló köret- és saláta-alapanyag, de készíthetünk belőle levest, sőt browniet is.
Receptjeink közül kiválogattam nektek most 11 db sültcéklás receptet, amelyek jól beilleszthetők a kiegyensúlyozott (de akár a testsúlycsökkentő) étrendbe. Próbáljátok ki őket!
Olvastad már?
7+1 nyersanyag a szíved védelmében
-
1.
Sült céklaleves Nigella Lawsontól
-
2.
Kölessaláta tepsiben sült zöldségekkel
-
3.
Avokádós sült cékla saláta
-
4.
Sült cékla mézes balzsamecettel
-
5.
Fűszeres sült cékla
-
6.
Pulykamell sült céklával bolondítva
-
7.
Málnás cékla chutney
-
8.
Indiai fűszerezésű rizs sült céklával
-
9.
Sült céklasaláta kecskesajttal
-
10.
Fényezett pulykamell sült zöldségágyon
-
11.
Sült zöldségsaláta fetával