A sült krumpli története

Honnan ered a french fries (sült krumpli) kifejezés? Egyáltalán mikor sütötték először és mi a titka? Kis krumplitörténet. 

Kicsit tényleg olyan, mintha az emberiség arra lenne predesztinálva, hogy imádja a sült, sós étkeket. Ilyenek lehetnek a rántott dolgok, egy sima sült csirke, de ami a legeslegjobb talán… a krumpli, a sült krumpli! Az észak-amerikaiak french friesként ismerik a vékonyra vágott, megsült krumpliszeleteket, de hogy miért? Erre most magyarázatot adunk - kis sültkrumpli-sztori.

A történet először is onnan ered, hogy Thomas Jefferson valamikor 1802-ben sült krumplit fogyasztott francia módra - visszaemlékezései szerint ez volt a french fries. A legrégebben leírt recept pedig mai tudásunk szerint egy 1856-os szakácskönyvből származik egy E. Warren nevű szerzőtől, ami így utasít a french fries sütésére: “ vágd vékony szeletekre a krumplit, majd tedd a szeleteket forró olajba, szórj rájuk sót, és süsd minden oldalukat világos aranybarnára, majd csepegtesd le. “ Most már csak az a kérdés, hogy lett egy eredetileg belga kreálmányból french fries...

Csőben sült zelleres krumpli

Jamie O. készítésében tetszett meg ez a csőben sült krumpli változat. A zellertől, zsályától és parmezántól igazán finom köret 6 főnek elegendő, salátával főételként pedig kb. ...

A történet elég érdekes: valamikor az 1600-as évek végén járunk a Meuse (vagy Maas) folyó környékén, ami Franciaország, Belgium és Hollandia területén folyik. Itt helyi szokás szerint, ha a halászoknak a napi munka során nem sikerült semmit sem fogniuk, illetve amikor befagyott a folyó és a halászat veszélyessé vált, elővették a sült krumpli ötletét: fogták a burgonyát, halformájúra vágták őket, és úgy sütötték ki. Jo Gerard újságíró mindezt egy 1781-es kézirat alapján állítja, de lehet, hogy nem teljesen helytállóak a tézisei. Burgonya egyébként egészen az 1730-as évekig nem nagyon érkezett a térségbe, az a pulykával együtt már az Újvilág vívmánya, amit úgy importáltak Európába. Szóval a kézirat simán lehet hiteles, de biztos, hogy nem az 1600-as évek végén keletkezett.

Ezeket olvastad már?

Van még egy sztori a french fries eredetét illetően, ami az amerikai katonákhoz köthető, és az első világháború idejéről származik. Amikor Belgium és Franciaország határán állomásoztak, de maguk sem tudták, éppen hol, csak annyit, hogy mindenki franciául beszél, a helyi sütődékben megpihenve elnevezték a sült krumplit french friesnak. A hollandok ezzel szemben flamand krumplinak hívták a sült krumplit, a belgáknak pedig azokat a mártogatósokat köszönhetjük, amiket jobb helyeken a sült krumplihoz adnak.A gyorséttermi krumpli gondolata is csábító, mégpedig azért, mert hasonlóan finom, de nem kell ezt a sütögetős, olajszagban úszós macerát végigcsinálni - készen, frissen, sósan kapjuk kézhez pár percen belül az aranysárga krumplicsíkokat.

Tudtad?

Állítólag a legjobb krumplit kétszer kell átsütni egy órán belül - ellenkező esetben állítólag összeesik és megfonnyad. Nagyon érdekes a javaslat, mely szerint ökörzsírban kisütve a legfinomabb, ez a vegákat mondjuk elég messzire kergeti a french fries gondolatától.

(via HuffingtonPost)

Még több krumpliköret

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...