Még van néhány óránk az ünnepek előtti készülődésre, de azt nem sütéssel akarjuk tölteni? Használjunk belőle 7 percet, és a többit hagyjuk a hűtőre!
Az alábbi cikk elsősorban Bridget Jones-típusú nőknek, anyáknak szól, de aki nem érez sorsközösséget, azért annak is ajánlom a receptet, mert tényleg nagyon finom!
Már csak pár óránk van a karácsonyi lakoma előtt, és most derült ki, hogy nincs meg a karácsonyfatalp, apának nincs kivasalva az inge, elfelejtettük becsomagolni az ajándékokat, eltűntek a tavaly biztos helyre rejtett díszek, nem vettünk szaloncukrot. Ismerős? A karácsony tipikusan az az ünnep, aminek a megszokott menete, biztos lefolyása nagyon sok tényezőn áll vagy bukik, amikből ha egy is félrecsúszik, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy összedől a világ.
Amíg apa gumipókkal próbálja a könyvespolchoz kötözni a fenyőt, és a gyerekek közben a lehullott tűlevelekkel böködik őt, ezzel is megkönnyítve a dolgát, állapítsuk meg, hogy az inget kivasalni nem létfontosságú, az ajándékoknak keressünk díszszatyrokat, a fennmaradó időnket pedig tervezzük újra egy pohár bor társaságában. Ilyenkor jöhet jól, ha a megtervezett zserbó/ Rigó Jancsi/ bejgli helyett összedobhatunk valami nagyon gyorsat, ami azért megállja a helyét az ünnepi asztalon, még ha - legyünk őszinték - nem is lesz annak legragyogóbb dísze.
Ebben az esetben ideális választás Váncsa István receptje, az Ugráló nagypapa. Gőzöm sincs, hogy miért ez a neve, talán mert nagyon finom, vagy mert a papa is el tudná készíteni, annyira egyszerű? Mindkettő igaz lehet. A recepthez lényegében csak gesztenyemasszára, csokira és vajra van szükség, ha ízesítetlen gesztenye lapul a fagyasztónkban, akkor még némi cukorra, rumra vagy rumaromára is. Ha mindez megvan, akkor innentől 5 perc munka vár ránk, aztán még egy óra a hűtőre is, az eredmény pedig egy fantasztikusan krémes, lágy sütiféleség lesz, ami épp eléggé tömény ahhoz, hogy sokat már ne kívánjunk belőle a több fogásos vacsi után.
Ami engem illet, a gumipók a fa törzsén, a vasalatlan ing, a rögtönzött csomagolás vagy a szedett-vetett díszítés egyáltalán nem tompítja a karácsony fényét. Sőt, sok egyéb mellett ezektől lesz igazán a sajátom. A biztonság kedvéért azért tárazok a fagyasztóba gesztenyemasszát, mert az előre nem tervezett sütielégetés egy pillanatra bármikor ki tud billenteni az előbbi harmonikusnak tűnő állapotból.
Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...
Sütés nélküli nagyon finom kis desszert, és még nem is kerül sokba sem. Csak gondoltam egyet, mit is kéne készíteni, mivel kókuszreszelék mindig van idehaza......hát ezt találtam ki ...
A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...
A mai nap kevés lesz az időnk főzőcskére, mert próbálunk mindent IS menedzselni az ünnepekre, szóval gyors leves és főétel készül. A süti pedig karácsonyi, természetesen.
A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.
Logikusnak tűnik, hogy amíg az ételünk szépen melegszik a mikrohullámú sütőben, addig mi elpakoljunk a szobában vagy leszaladjunk a szeméttel. De ahogy a gáztűzhelyen nem hagyunk ételt őrizetlenül – legalábbis csak kivételes esetekben –, úgy a mikrót sem jó ötlet működés közben magára hagyni.
A karácsonyi sütemények szépsége felől nincs vita: a mák, dió, alma, kókusz, a különféle krémek és díszítések mind-mind varázslatos hangulatot teremtenek. Lássuk a legszebbeket!
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...