Sóból (is) megárt a sok

A só szervezetünk működéséhez szükséges ásványi anyag, de általában túl sokat fogyasztunk belőle. Miért és hogyan együnk kevesebb sót?

A nemzetközi ajánlások szerint a felnőttek étrendje napi 5-6g, a gyermekeké pedig napi 3g sót tartalmazhat. Azonban általában a fejlett országokhoz hasonlóan hazánkban is sokkal több sót fogyasztunk a szükségesnél. Azt már sokan tudják, hogy a túl sok sóból származó túlzott nátriumbevitel magas vérnyomásbetegség kialakulásához vezet, amely szívrohamot vagy stroke-ot okozhat. Azt viszont valószínűleg kevesebben hallották, hogy közvetett módon a gyomorrák, a cukorbetegség vagy az elhízás kialakulásához is hozzájárulhat, gyorsítja a csontritkulás folyamatát, továbbá növeli a vesekő és a vesebetegségek veszélyét és kedvezőtlen hatású asztma esetén is.

Mire figyeljünk?

Valószínűleg nem tudjuk, nem is sejtjük, hogy milyen sok sót fogyasztunk egy nap. A só ugyanis nagyrészt nem az asztali sózással kerül a szervezetünkbe, hanem a különféle feldolgozott, félkész- és készételekből származik.

Magas sótartalommal bírnak és ezért egészségünk megőrzéséért ritkán fogyasztandóak például:

  • szalonna;
  • füstölt húsáruk és a szalámifélék;
  • felvágottak;
  • savanyúságok;
  • sózott, pörkölt magvak, chipsek, kekszek, krékerek;
  • konzervek;
  • leveskockák stb.

Vannak olyan termékek is, amelyek sótartalma a gyártótól függően változó, ezért a csomagolásokon található adatok alapján az alacsonyabb só- és/vagy nátriumtartalmú élelmiszereket ajánlott választani. Például:

  • kenyérfélék és egyéb pékáruk;
  • sajtok;
  • tésztaszószok;
  • pizzák;
  • félkész- és készételek;
  • fűszerkeverékek, a levesporok;
  • előrecsomagolt szendvicsek;
  • ketchupok, majonéz valamint egyéb szószok, öntetek;
  • reggelizőpelyhek stb. közül.

Bár a kenyér és a különféle reggelizőpelyhek viszonylag kevés sót tartalmaznak, ennek ellenére ezeket is számításba kell vennünk, amikor a napi sófogyasztásunkról van szó, mivel egyszerre sokat eszünk belőlük.

Étrendünk sótöbblete tehát elsősorban nem abból származik, hogy az asztalnál elénk kerülő ételeket automatikusan sózzuk. Természetesen ez is számít és már az is sokat segít, ha erről az automatikus mozdulatról leszokunk, de ennél többre van szükség.

Lássunk milyen lehetőségeink vannak még!

  • Az ételkészítéshez használjunk minél több friss alapanyagot, zöldséget, gyümölcsöt, válasszunk inkább friss vagy fagyasztott húsokat az előre fűszerezett, pácolt helyett!
  • Csökkentsük a receptekben megadott só mennyiségét az ételkészítés során, használjunk többféle zöldfűszert! A húsokat úgy is ízesíthetjük, hogy zöldségekkel tűzdeljük vagy gyümölcsökkel pároljuk.
  • Vásároljunk minél kevesebb kész öntetet és szószt, helyette használjunk inkább pár csepp citrom- vagy gyümölcslevet, friss vagy szárított fűszerekkel, olívaolajjal keverve!
  • Használható a boltokban vásárolható csökkentett nátriumtartalmú só is, amely változó arányban káliumot tartalmaz. Bár a kálium kedvező a szív- és érrendszer működése szempontjából, a csökkentett nátriumtartalmú só alkalmazása is csak mértékkel ajánlott.

A sós íz szeretete megszokás kérdése. Ezért nagy figyelmet kell arra fordítani, hogy gyermekeink ne szokják meg a túl sós ételeket. Ebben segíthet az is, hogy az új közétkeztetési szabályok szerint januártól már az iskolai menzán kínált ételek is az eddiginél kevesebb sót fognak tartalmazni.

(Fotó forrása: Pinterest by Fatemeh Bateni)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...