Sóból (is) megárt a sok

A só szervezetünk működéséhez szükséges ásványi anyag, de általában túl sokat fogyasztunk belőle. Miért és hogyan együnk kevesebb sót?

A nemzetközi ajánlások szerint a felnőttek étrendje napi 5-6g, a gyermekeké pedig napi 3g sót tartalmazhat. Azonban általában a fejlett országokhoz hasonlóan hazánkban is sokkal több sót fogyasztunk a szükségesnél. Azt már sokan tudják, hogy a túl sok sóból származó túlzott nátriumbevitel magas vérnyomásbetegség kialakulásához vezet, amely szívrohamot vagy stroke-ot okozhat. Azt viszont valószínűleg kevesebben hallották, hogy közvetett módon a gyomorrák, a cukorbetegség vagy az elhízás kialakulásához is hozzájárulhat, gyorsítja a csontritkulás folyamatát, továbbá növeli a vesekő és a vesebetegségek veszélyét és kedvezőtlen hatású asztma esetén is.

Mire figyeljünk?

Valószínűleg nem tudjuk, nem is sejtjük, hogy milyen sok sót fogyasztunk egy nap. A só ugyanis nagyrészt nem az asztali sózással kerül a szervezetünkbe, hanem a különféle feldolgozott, félkész- és készételekből származik.

Magas sótartalommal bírnak és ezért egészségünk megőrzéséért ritkán fogyasztandóak például:

  • szalonna;
  • füstölt húsáruk és a szalámifélék;
  • felvágottak;
  • savanyúságok;
  • sózott, pörkölt magvak, chipsek, kekszek, krékerek;
  • konzervek;
  • leveskockák stb.

Marha alaplé witch konyhájából

Találtam egy finom marhagombóc receptet, amihez marha alaplé kell csak, semmi más. Ezért gondoltam, hogy akkor az is házi készítésű legyen inkább. Ez Emeril receptje, mert itt a NoSalty-n ...

Házi ketchup 1939-ből

Magyar Elek Ínyencmester szakácskönyvéből való a recept. Annyit változtattam rajta, hogy az utasítások szerint (mármint ha egy literhez számolom a mennyiségeket) közel egy liter ecetet ...

Vannak olyan termékek is, amelyek sótartalma a gyártótól függően változó, ezért a csomagolásokon található adatok alapján az alacsonyabb só- és/vagy nátriumtartalmú élelmiszereket ajánlott választani. Például:

  • kenyérfélék és egyéb pékáruk;
  • sajtok;
  • tésztaszószok;
  • pizzák;
  • félkész- és készételek;
  • fűszerkeverékek, a levesporok;
  • előrecsomagolt szendvicsek;
  • ketchupok, majonéz valamint egyéb szószok, öntetek;
  • reggelizőpelyhek stb. közül.

Bár a kenyér és a különféle reggelizőpelyhek viszonylag kevés sót tartalmaznak, ennek ellenére ezeket is számításba kell vennünk, amikor a napi sófogyasztásunkról van szó, mivel egyszerre sokat eszünk belőlük.

Étrendünk sótöbblete tehát elsősorban nem abból származik, hogy az asztalnál elénk kerülő ételeket automatikusan sózzuk. Természetesen ez is számít és már az is sokat segít, ha erről az automatikus mozdulatról leszokunk, de ennél többre van szükség.

Chilis hal

Szeretem a halas ételeket, mert gyorsan finomat és egészségeset lehet az asztalra varázsolni. 

Lássunk milyen lehetőségeink vannak még!

  • Az ételkészítéshez használjunk minél több friss alapanyagot, zöldséget, gyümölcsöt, válasszunk inkább friss vagy fagyasztott húsokat az előre fűszerezett, pácolt helyett!
  • Csökkentsük a receptekben megadott só mennyiségét az ételkészítés során, használjunk többféle zöldfűszert! A húsokat úgy is ízesíthetjük, hogy zöldségekkel tűzdeljük vagy gyümölcsökkel pároljuk.
  • Vásároljunk minél kevesebb kész öntetet és szószt, helyette használjunk inkább pár csepp citrom- vagy gyümölcslevet, friss vagy szárított fűszerekkel, olívaolajjal keverve!
  • Használható a boltokban vásárolható csökkentett nátriumtartalmú só is, amely változó arányban káliumot tartalmaz. Bár a kálium kedvező a szív- és érrendszer működése szempontjából, a csökkentett nátriumtartalmú só alkalmazása is csak mértékkel ajánlott.

A sós íz szeretete megszokás kérdése. Ezért nagy figyelmet kell arra fordítani, hogy gyermekeink ne szokják meg a túl sós ételeket. Ebben segíthet az is, hogy az új közétkeztetési szabályok szerint januártól már az iskolai menzán kínált ételek is az eddiginél kevesebb sót fognak tartalmazni.

(Fotó forrása: Pinterest by Fatemeh Bateni)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...