A sikeres grillezés kulcsa a jó pác

Egy városi erkély is elég ahhoz, hogy beizzítsuk a grillt vagy a grillező tálcánkat, és kis várakozással valamint jó pácokkal szuper fogásokat varázsoljunk az asztalra.

Pácoljunk vagy marináljunk, a kettő ugyanaz. Elterjedt felfogás, hogy pácolni savas alapanyagokkal kell. Nálunk kevésbé ismert, de egyébként köztudott ez is tény, hogy az enzimek a jó pác titkai. A harmadik, ritkábban használt mód a tejtermékben való pácolás.

Grillezett pisztráng thai szósszal recept
1. Citrusos, ecetes, boros pácok

Jól hangzik, de nem mindig működik. A húsok, halak magas fehérjetartalmú anyagok, amelyekben a fehérjeláncok mintha kévébe lennének kötve. Savas hatásra ezek a kötegek felbomlanak, és a láncok lazán egy másikhoz csapódnak, szinte hálót formálva (ez történik hő hatására is). Ezekben a hálókban csapdába esnek az apró vízmolekulák, ezért a hús puha lesz és szaftos marad. Igen ám, de ha túl sokáig éri a savas hatás ezeket a laza kapcsolódásokat megkeményednek, összezárnak, kipréselik a vizet, és a húsból cipőtalp válik.

A lényeg, hogy tudjuk, melyik fehérjéhez milyen erősségű sav kell, és mennyi ideig kell pácolni. Nem véletlen, hogy a cevich-et maximum 30 perccel a tálalás előtt szabad elkészíteni, hiszen a sok citruslé nagyon megkeményítené a hal darabokat, ha tovább állnának benne. Egy keményebb hús - például a marhacomb – viszont, textúrájának köszönhetően, jobban bírja a savas hatást, és nem engedni mélyre a folyadékot, csak a felszínt puhítja, így nem is tud az egész hús megkeményedni.

Grillezett borjúkaraj

Szeretek kint főzni. Ma végre megtörtént az idei év első grillezése: borjúkarajt készítettem citromos-rozmaringos pácban, melyekre a végén rányomkodtuk a grillezett citromokat. Csodás ...

Grillezett pisztráng

Sajnos nem vagyunk olyan szerencsés helyeztben, mint Ilidkó, akinek a közelében van egy pisztrángos. De most én is nagyon szép, friss halakra tettem szert. (Na, jó. Bevallom, azért nem ...

2. Az enzimes pácok

Az ananász, a papaja, a gyömbér, a sárgadinnye, de még a kivi is tartalmaz ilyen enzimet. A gyömbér kivételével a hús ízén alig érezni az édeskés gyümölcsízt, de fantasztikus eredményeket érhetünk el vele. Az enzimek a kötőszöveteket, a kollagént bontják le olyan sebességgel, hogy szinte nincs is átmenet a kemény és a puha hús között. Itt tehát az időfaktor a leglényegesebb, és meg kell választani a hús vastagságát is. Egy vékony szelet tarja egész éjszakára ananászpürébe pácolva például másnap délre egy olyan húspépet produkál, amiből több jut a tűzbe, mint a tányérra. Ha ezt a pácolási módot választjuk, akkor ellenőrizzük gyakran a húsokat, hogy még süthető formában el tudjuk kapni.

3. A tejtermékek

A vadászok tejben pácolják a szarvast, az Egyesült Államok déli részén íróba pácolják a rántott csirkecombot, az indiaiak joghurtban marinálják a bárányt vagy a kemény kecskehúst. Nem teljesen világos, hogy milyen elv szerint működik a tejes pác, de körülbelül az a folyamat játszódik le, mint a szabad levegőn érlelt húsoknál, csak ebben az esetben a tejben lévő kalcium a felelős: olyan enzimek termelődését indítja be, amelyek lebontják a fehérjét. Itt sem kell hosszú idő, a halfiléket épp, csak meg kell mártani sütés előtt, a húsokat pedig 1-2 órát, maximum 6 órán keresztül pácoljunk.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...