Kezdő konyhatündér
Legemlékezetesebb konyhai sikeremet zöldfülű tinilányként, olyan 14-15 évesen éltem át, talán ezért is érzem a mai napig konyhai pályafutásom egyik legdicsőbb pillanatának. Történt ugyanis, egy nem is akármilyen tavaszi napon (éppen bolondok napján), szüleim egész napos távollétében, unaloműzőként felütöttem a szakácskönyvet, és elterveztem, képviselőfánkot fogok készíteni. Tapasztalat és rutin híján csak magamban, Horváth Ilonában és bátyám lelkesítésében bízhattam, így hát bevetettem magam édesanyám terepére. Csodával határos módon (vagy a kezdők szerencséjének betudhatóan) életem első képviselő fánkja úgy sikerült, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
Ricottával töltött aszalt szilva bonbonok
Vendégeknek előételként kínáltam ezeket a helyes bonbonokat. Dolce Vitánál bukkantam a receptre.
Csirkemájparfé
Tudom-tudom: ezeregy házi májkrém recept szerepel már az oldalon. DE. Ez itt, Jamie Oliver készítésében, valami egészen más dimenzió: selymes, lágyan olvadó, elegáns. És akkor a ...
Sültpaprika-krémleves
Gyönyörű kápia paprikát kaptam a piacon, így végre itthon is elkészíthettem ezt a levest. Éttermekben többször választottam első fogásként, többnyire joghurtosan készítik, nekem ...
A gyönyörű fánkok láttán, vittünk egy kis gyermeki csínyt is a dologba, ha már egyszer április elsejét írtunk: bátyámmal elhatároztuk, megtréfáljuk a nap végén hazatérő édesanyánkat. Azt füllentettük, hogy a szomszéd néni hozott egy kis kóstolót, mi már megköszöntük, de neki is illene átmenni köszönetet mondani a fánkokért. Miközben gyanútlan anyánk a szomszéd néni felé tartott, a bátyámmal vihorásztunk, elképzelve a szomszéd néni és édesanyánk csodálkozó arcát, és fogtuk hasunkat a nevetéstől. Szerencsére mindketten vették a lapot, bár van egy sejtésem, a mai napig sem hiszi el édesanyám, hogy a kezeim közül kerültek ki azok a gyönyörűségek, ahogy számomra is hihetelen volt akkor, és most, lassan 20 év távlatából. Talán ezért nem mertem azóta sem képviselőfánkot készíteni?!
Sült paradicsomfészek
Konyhámban továbbra is a szuperegyszerűség jegyében telnek a napok. Élvezem, hogy pillanatok alatt, a legkisebb erőfeszítés nélkül, finom vacsorát varázsolok az asztalra- majd minden ...
Friss paradicsomos spagetti
Nyáron sok étterem kínálatában szerepel a friss paradicsomos spagetti. Itthon is gyakran készítem, kihasználva a paradicsom igazi szezonját és az ilyenkor kapható "napízű", zamatos ...
Coq au vin
Klasszikus francia húsétel. Eredetileg, ahogy a neve is utal rá (coq), kakasból készül. Mára azonban elterjedt más szárnyasok használata is, úgy mint a csirkéé vagy szerencsésebb ...
Aki néha hibázik
A konyhai bakik mindig a legrosszabb pillanatban történnek. Nem volt ez másként nagyobbik gyermekem második születésnapja előestéjén sem, amikor a fürdetés-mese-gyermeklerakás triója után hullafáradtan kivánszorogtam a konyhába, és nekiláttam a tortának. A kisasszony finnyáságából kiindulva úgy döntöttem, a látványra helyezem a hangsúlyt, így esett választásom a jópofa vakondtúrás tortára. Nem sokáig tápláltam pozitív érzéseket az alkotás iránt, a harmadik (és egyben utolsó, otthon raktáron lévő) tejszín sikertelen felverése után, jókora düh kavargott bennem.
Almás salátafőzelék babáknak
Bármennyire is sokkolja a környezetünket, a kisebbik lányom egyik kedvenc főzeléke. Akik eddig külső szemlélőként jelen voltak éppen a salátafőzelékes ebéd elköltésekor, ...
Szülinapi torta babáknak
Nincs is annál szebb ajándék, mikor a számunka legfontosabbakat saját készítésű tortával lepjük meg születésnapjukon. Beleértve a legkisebbeket is:-).
Bolognai ragu babáknak
Ez volt az első igazi baba-mama ételünk, amikor ugyanazt ebédeltük a kis egyévesemmel. Persze enyhébben fűszereztem, mintha csak felnőtteknek készült volna, de sózni utólag is lehet, ...
Férj rohan a környező éjjel-nappalikba újabb tejszínadagért, ha volna persze, de nem úgy van az, hogy normális tejszínt lehetne kapni egy nonstopban, de nem ám, csak növényi volt, így ezzel tért haza, félve. Sejtette, hogy az indulataim hamarosan valahová becsapódnak, tajtékoztam, hogyan merészelt ezzel hazaállítani. Aztán beletörődve a helyzetembe, visszavonultam a tejszínhabban úszó konyhámba, vettem egy mély levegőt, és szó szerint összeeszkábáltam a tortát másnapra. Külsőre nem is sikerült olyan rosszul, tetszett is a lánykámnak, az ízéről pedig csak annyit, a kutyánk is kelletlenül falatozott belőle, pedig rá várt az egész. Hogy a tejszín felverése így kifogjon rajtam, már amolyan gasztrociki, de így történt.
Kávéfagyi
Szégyenszemre idén először kapcsoltuk be a tavaly tavasszal beszerzett fagyigépet. Ez a krémesen lágy kávéfagyi készült benne- Sajtkukacnál láttam meg, aki a fagyik nagymestere, David ...
Csőben sült zelleres krumpli
Jamie O. készítésében tetszett meg ez a csőben sült krumpli változat. A zellertől, zsályától és parmezántól igazán finom köret 6 főnek elegendő, salátával főételként pedig kb. ...
Cappuccino torta
Nálunk ez volt a húsvéti desszert, a férjem nagy örömére:-) (ti. imádja a kávét, következésképpen a kávés finomságokat is...).
Oszd meg:
Neked milyen emlékezetes ballépéseid voltak a konyhában?
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!