Rovarpáncél a gombában?

Csiperke, vargánya, rókagomba, shiitake és társaik - csodásan változatos alapanyag a gomba. Értékes fehérjetartalma közismert, de vajon mennyi tudunk hasznosítani belőle?

Idén ősszel igazán nem lehet okuk panaszra a gombaimádóknak, a csapadékban gazdag heteknek legalább annyi pozitív hozadéka van, hogy tele az erdő gombával. Szedhetjük magunk is, bár ezzel legyünk nagyon óvatosak, csak az szedje, aki jól ismeri őket, és természetesen mutassuk meg gombaszakértőnek.

Ha magunk nem is járjuk az erdőt, szerencsére a piacokon a jól ismert termesztett csiperke mellett egyre többféle erdei gombát is lehet kapni – karakteres, intenzív ízük miatt érdemes velük kísérletezni.

Erdei gombás rizottó

Gyönyörűséges látvány fogadott szombaton a piacon: nagy kupacokban álló, különféle, finomabbnál-finomabb erdei gombák. Került a kosaramba galambgomba, vargánya, és rókagomba ...

Kakukkfüves sült vargánya

Eredetileg grillezni szerettem volna vargányát, de apró termetű gombát kaptam, így maradt az olívaolajon való sütés, kakukkfüves és némi fokhagymás ízesítéssel. Valójában ennyi a ...

Friss gombasaláta

 „Magyarország Európa egyik legrégebbi gombatermelő országa. Sikeres üzemi méretű termesztésről 1921 óta beszélhetünk.  1938-ban az Egyesült Államok és Franciaország után ...

Csirke helyett gombát?

A gombákkal kapcsolatban gyakran felmerül az a kérdés, hogy használhatjuk-e őket hús pótlására, helyettesítésére. Ez ügyben elsősorban a fehérjetartalom számít - 100 gramm csiperke 6 gramm fehérjét tartalmaz. Ez azért jóval alacsonyabb a csirke, a sertés, a marha vagy a hal fehérjetartalmánál, ugyanakkor a gomba fehérjéinek aminosav (fehérjealkotó) összetétele sokkal közelebb áll a teljes értékű állati fehérjékhez, ezért értékesebbnek tartjuk, mint a növényi fehérjéket.

Ez szuper, de mi hasznosul ebből?

Van azonban a gombáknak egy tulajdonságuk, amiért mégsem tartjuk őket teljes értékű fehérjeforrásoknak. Ez a tulajdonság pedig a nehéz emészthetőségük, amelynek oka, hogy sejtjeinek fala a rovarok külső vázát is alkotó kitinből épül fel. Egyes kutatások alig 10-20 százalékra teszik a gombák emészthetőségét, más emésztéses kísérletekben azonban 72-88 százalék szabadult fel a kitinsejtfalba zárt tápanyagokból.

Mi magunk úgy javíthatunk a gomba emészthetőségén, ha minél jobban „szétroncsoljuk" ezt a kitinfalat, azaz apróra szeleteljük a gombát.

Miért fogyasszuk még a gombákat?

A gomba alacsony kalóriatartalmú, ezért súlycsökkentésre törekvők étrendjében is megállja a helyét. Ásványi anyagok közül káliumból közel annyi van benne, mint a banánban, vitaminok közül pedig egyes B-vitaminok mennyisége számottevő benne, amelyeknek fontos szerepük van többek között a zsírok, fehérjék, szénhidrátok lebontásában is. Újabb kutatások szerint D2-vitamin és különféle antioxidánsok is találhatóak a gombákban.

Magas íz- és zamatanyagai miatt a gomba általában kevesebb sózást igényel, emiatt a magas vérnyomással élők étrendjében is nagyon hasznos alapanyag. Arra ügyeljünk azonban, hogy a nyers és az elkészített gombás étel magas víztartalma miatta hamar megromlik, használjuk fel frissen, és lehetőség szerint ne tároljuk.

Ha már unjuk a gombaleves-gombapaprikás-rántott gomba triumvirátust, próbáljuk ki a gombát rizottóban, töltsük meg, vagy használjuk töltelékként húsokhoz, réteshez. Télen sem kell lemondanunk a gombákról, sok helyen kapható szárított formában vargánya, szegfűgomba, rókagomba, kucsmagomba – ezeket felhasználás előtt általában be kell áztatni.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...