Rokfortos sajtfánkocskák

E heti gasztrobloggerünk a Két cica konyhája azoknak kedvez, akik a farsang főszereplőjét, a fánkot más módon is kipróbálnák. Sós, sajtos, roppanós..., tökéletes!

A farsang fénypontja a finom szalagos fánk folyós baracklekvárral – ehhez nem fér kétség. Az ünnepi baráti-családi összejövetelek alkalmával azonban jó, ha kerül az asztalra egy sós változat is – nekem egyébként ez a rokfortos tészta a kedvencem, ami száraz vörösbor mellé is kiváló. A hozzáadott szerecsendiópedig megfékezi a rokfort fanyarságát, és mennyei illatot kölcsönöz a süteménynek.

Az enyémhez hasonló cicás háztartásokban az elkészítése külön odafigyelést igényel, én csak zárt ajtók mögött merek nekiállni: a két cica ugyanis imádja a rokfortot, ha megérzi a szagát, fékezhetetlenné válik.

Rokfortos sajtfánkocskák

Hozzávalók 50 darabhoz:

  • 70 g vaj
  • 3 tojás
  • 2,5 deci tej (3,5 % zsírtartalmú)
  • 180 g liszt
  • 180 g reszelt rokfort sajt
  • ½ kávéskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió

Elkészítés lépésről lépésre:

1. A tejet melegítsük fel egy lábasban, és olvasszuk bele a vajat.

2. A lisztet keverjük össze a sóval és a szerecsendióval.

3. Kis adagokban, robotgéppel keverve adjuk hozzá a lisztet a tejhez, majd keverjük hozzá egyenként a tojásokat is.

4. A sajtot reszeljük bele a lisztes masszába, és tegyük vissza a tűzre, és lassú tűzön, folyamatosan leverve addig melegítsük, míg sikerül a sajttal is teljesen simára keverni a masszát (ez a rokfort esetében, mely egy rosszul reszelhető, morzsalékos sajt, kicsit több időt vesz igénybe).

5. Egy sütőlapra fektessünk sütőpapírt (én egy kis vizet szoktam aláfröcskölni, hogy ne csúszkáljon), és a masszánkat habzsákba töltve kb. 5 centi átmérőjű rózsákat formázunk belőle – így kb. 50 darab fánkocskánk lesz.

6. 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.

Töltött rokfortos sajtfánkocskák

Ugyanúgy készítjük elő a tésztát, csak a habzsákból nagyobb, kivajazott, bagel alakú sütőformákba nyomjuk a masszát – így 8 nagy fánkot ad ki ez a mennyiség. Ugyanúgy 180 fokos sütőbe, tesszük, de kb. 35 perc alatt lesz kész.

Ha kihűltek a fánkok, félbe vágva megtölthetjük őket rokfortkrémmel: a reszelt sajtot szobahőmérsékleten kikeverjük a puha vajjal és a szerecsendióval, majd megkenjük vele a félbe vágott fánkokat.

Töltött rokfortos sajtosfánkocskák készítése lépésről - lépésre

A Két Cica Konyhája blog >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...