E heti gasztrobloggerünk a Két cica konyhája azoknak kedvez, akik a farsang főszereplőjét, a fánkot más módon is kipróbálnák. Sós, sajtos, roppanós..., tökéletes!
A farsang fénypontja a finom szalagos fánk folyós baracklekvárral – ehhez nem fér kétség. Az ünnepi baráti-családi összejövetelek alkalmával azonban jó, ha kerül az asztalra egy sós változat is – nekem egyébként ez a rokfortos tészta a kedvencem, ami száraz vörösbor mellé is kiváló. A hozzáadott szerecsendiópedig megfékezi a rokfort fanyarságát, és mennyei illatot kölcsönöz a süteménynek.
Az enyémhez hasonló cicás háztartásokban az elkészítése külön odafigyelést igényel, én csak zárt ajtók mögött merek nekiállni: a két cica ugyanis imádja a rokfortot, ha megérzi a szagát, fékezhetetlenné válik.
Rokfortos sajtfánkocskák
Hozzávalók 50 darabhoz:
- 70 g vaj
- 3 tojás
- 2,5 deci tej (3,5 % zsírtartalmú)
- 180 g liszt
- 180 g reszelt rokfort sajt
- ½ kávéskanál só
- 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
Elkészítés lépésről lépésre:
1. A tejet melegítsük fel egy lábasban, és olvasszuk bele a vajat.
2. A lisztet keverjük össze a sóval és a szerecsendióval.
3. Kis adagokban, robotgéppel keverve adjuk hozzá a lisztet a tejhez, majd keverjük hozzá egyenként a tojásokat is.
4. A sajtot reszeljük bele a lisztes masszába, és tegyük vissza a tűzre, és lassú tűzön, folyamatosan leverve addig melegítsük, míg sikerül a sajttal is teljesen simára keverni a masszát (ez a rokfort esetében, mely egy rosszul reszelhető, morzsalékos sajt, kicsit több időt vesz igénybe).
5. Egy sütőlapra fektessünk sütőpapírt (én egy kis vizet szoktam aláfröcskölni, hogy ne csúszkáljon), és a masszánkat habzsákba töltve kb. 5 centi átmérőjű rózsákat formázunk belőle – így kb. 50 darab fánkocskánk lesz.
6. 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.
Töltött rokfortos sajtfánkocskák
Ugyanúgy készítjük elő a tésztát, csak a habzsákból nagyobb, kivajazott, bagel alakú sütőformákba nyomjuk a masszát – így 8 nagy fánkot ad ki ez a mennyiség. Ugyanúgy 180 fokos sütőbe, tesszük, de kb. 35 perc alatt lesz kész.
Ha kihűltek a fánkok, félbe vágva megtölthetjük őket rokfortkrémmel: a reszelt sajtot szobahőmérsékleten kikeverjük a puha vajjal és a szerecsendióval, majd megkenjük vele a félbe vágott fánkokat.
Töltött rokfortos sajtosfánkocskák készítése lépésről - lépésre