Robotok vehetik el a te munkádat is - Derítsd ki, mekkora rá az esély!

Csak egy szót kell beírnod, és máris megtudhatod, hogy az adott foglalkozás mekkora eséllyel tűnik el nemsokára - helyesebben veszik át a helyét robotok. Kétségbeejtő számok!

Egy amerikai kutatópáros, Carl Benedikt Frey and Michael A. Osborne készített pár éve egy felmérést, ebből pedig később lett egy weboldalas kereső is, a wilrobotstakemyjob.com, ami az amerikai társadalomra lebontva mondja meg százalékban, mekkora eséllyel fog egy adott foglalkozást felváltani egy robot munkája.

E szerint a teljes amerikai munkaerő 47%-a veszélyben van - érdekes átgondolni, ez más országokban hogy alakul majd...és nem titok, hogy nyilván hasonlóan.

A kereső bármilyen foglalkozásnévvel működik, mi azonban most csak a gasztros vonatkozású munkahelyeket emeltük ki, és meg is lepődtünk.

A legegyszerűbb levonható tanulság az, hogy minél specifikusabb tudást igényel egy adott foglalkozás, annál kevéssé sanszos, hogy "eltűnik" a porondról, vagyis robotok váltják fel.

Nézzük a százalékokat:

SÉF: 10%

Ez elég alacsony százalék, mivel a valóban szakképzett munkaerőt robot nem tudja úgy pótolni, mint egy betanított munkást. Képzelj csak el Gordon Ramsay helyett egy robotot az étteremben...

PINCÉR: 94%

Logikus, sajnos - tálalni, ételt asztalra helyezni és rendelést felvenni valószínűleg képes lesz egy robot is.

HENTES: 93%

Jó magas a százalék itt is - és ha belegondolunk, már egy hússzeletelő gép is robot valahol, innen már csak egy lépés az egész folyamat gépi helyettesítése.

PÉK, CUKRÁSZ: 89%

Ezeket a program egybe vette - jogos nem jogos, ez elég magas érték ahhoz, hogy aggódjunk.

Dietetikus, táplálkozásszakértő: 0,39%

Ez nagyon alacsony szám, ez jó hír, mindenki tanulja ki a szakmát gyorsan! (viccelünk)

Ok: lásd a séfnél.

Ételkiszállító: 69%

Kocsit/motort vezetni sajnos már most tudnak helyettünk a robotok - lásd pl.: vezető nélküli metro. A pizza házhoz kézbesítése már más tészta, de vélhetően hamar megoldják azt is :(

Barista: 96%

A kávészakértőkre nem vár jó sors a jövőben, úgy fest.

Gyorséttermi, konyhai dolgozók: 92%

Szomorú, szomorú, de így van.

Étterem manager: 8,3%

Itt is áll a képlet: navigálni, döntéseket hozni, embereket és éttermet managelni, specifikus tudást igénylő feladatokat ellátni egy hús-vér ember tud leginkább.

...ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...