Reggelizz úgy, mint...

Egy hosszúra nyúló hétvégi reggelinél nincs jobb! De ezen a hétvégén próbálj ki valami újat - francia, olasz, angol vagy amerikai reggelit. Megmutatjuk, hogyan csináld!

A mi megszokott magyar reggelink is nagyon változatos tud lenni: ki a péksüteményre, ki a szendvicsre, ki meg egy jó hagymás-kolbászos rántottára esküszik. Hétköznap - sajnos - gyakran csak bekapunk valamit munkába menet, de a hétvégén próbáljuk megadni a módját! Sőt, ha előre felkészülünk rá, némi dekorációval és egy tipikus reggelivel majdnem olyan lesz, mintha elutaztunk volna! És ha fizikálisan a saját konyhánkban eszünk is, a szürke hétköznapokból való kimozdulást gyakran egy ilyen kis apróság is elősegíti!

Posírozott tojás

Szeretünk vasárnapokon tojást reggelizni, ma posírozva került az asztalra. Posírozáskor különösen fontos, hogy minél frissebb tojásokat használjunk. A mindentudó Szakácsok ...

Irány Párizs!

Ez akkora klisé, hogy szinte fáj leírnom - mindazonáltal kihagyhatatlan, hiszen a francia reggeli jelképét, a croissant-t a világ minden táját megvehetjük. Bár ez a francia reggeli legismertebb fogása, koránt sem csak ezt teszik az asztalra, a hangsúly a péksüteményen, és természetesen a kávén van. A croissant mellett nagy kedvenc a pain au chocolat, a leveles tésztából készült, csokoládéval töltött párna, a nálunk is ismert pálmalevél, vagy a breton specialitás, a kouign aman. Szintén nagy kedvenc a brioche, ami a mi briósunkkal ellentétben kalácsot jelent, és amit, akárcsak a croissant-t, vaj nélkül, lekvárral megkenve vagy kávéba mártogatva fogyasztanak. A pár perces munkát igénylő pain perdue eredetileg a szegények reggelije volt, de mióta a száraz kenyeret felcserélte a kalács, és csoki is került a rétegek közé, valahogy mindenki megszerette. Van, aki nem csap ekkora faksznit, egy egyszerű, ropogós héjú, friss baguette-el, sok vajjal, és tejes kávéval ünnepli a reggelit. Az amerikainak minősített zabkása pedig kifejezetten régi és népszerű reggelinek számít Elzászban. Ha franciás reggelire vágyunk, vegyük meg a lehető legjobb minőségű pékárut a felsoroltak közül - vagy készítsük el magunk, így tuti a minőség - , tegyünk be egy Edith Piaf cd-t, és beszélgessünk közben hosszasan!

Házi vajas croissant

A három napos croissant története avagy a tantrikus croissant. Nem hiába nem foglalkoztam eddig croisssant készítéssel, azért azzal tisztában voltam, hogy megugorja a muffin készítési ...

Pain au chocolat

Lassan már egy hónapja, hogy Franciaországban voltam. Kinéztem magamnak pár ételt, hogy majd itthon elkészítem. (A far breton-t és a croque monsieur-t itt meg is találtam, aminek örülök, ...

Müncheni sörperec

Te nem vagy komplett... Ezt a kedves megjegyzést egy német kollégista társamtól kaptam, miután reggel hétkor perecgyúráson kapott a konyhában. Nem igazán értette, hogy ha már olyan ...

Obatzer

A németeknek, bocsánat, bajoroknak is megvan a maguk villásreggelije, úgy hívják: Brotzeit, vagyis "kenyéridő". Ezen a késő délelőtti étkezésen azonban véletlenül sem kenyeret, hanem ...

Német ropogós perec

Az őszi alkalom után pár hete megejtettük a tavaszi égetős akciót is a kertben. Eltüzeltük a felhalmozódott ágakat, lombokat, és az alkalmat kihasználva ismét sütöttünk hotdog kiflit ...

Bubbles and squeak - angol reggeli

A Bubbles and squeak egy angol étel, amit maradék zöldségekből szoktak készíteni. A receptet Jamie Oliver egyik műsorában láttam. Szerintem tipikusan olyan étel, amelyet mindenki saját ...

Angol reggeli

A lehető legkiadósabb reggeli, igazi lendületet ad a naphoz és telít energiával. De a legjobb hír: nincs több 600-700 kalóriánál, nem hízlal!

Fügés zabkása sült banánnal

Borús, esős a mai késő délután... valami édes lélekmelegítőre vágytam. Rövid keresgélés után összeálltak az alapanyagok. Többször főzök zabkását, de ezt a variációt ma ...

Cantuccini

Imádjuk ezt az olasz, mandulás biscottit. Ízbolygónál talált recept alapján készítettem, kapásból dupla mennyiséget: egyik felébe mandula, a másik felébe mogyoró került.

Bianchi e neri biscotti

Van egy olasz termékcsalád, a Mulino Bianco. Ezt a fajta kekszet eddig csak úgy fogyasztottam, hogy megvettem egy zacskóval, s jókat eszegettem belőle reggelente a teámhoz. Most érkezett el ...

Olasz polentakeksz

Egyszerű, gyors és vidám süti, ráadásul jól záródó dobozban sokáig eltartható. Érdemes nagyobb adagot készíteni belőle.

Az angol reggelihez bőségben csak az amerikai fogható - és a mezőnybe beleszámoltam a magyar disznóvágós reggelit is! Igaz ugyan, hogy az átlagos, hétköznapi reggeli általában csak egy kis cukros-ropogós, nem túl egészséges gabonapehelyből, és kávénak nevezett, fél liter, kávéra halványan emlékeztető löttyből áll, de hétvégén az amerikaiak is szeretik megadni a módját, mégpedig brunch formájában. A brunch amolyan ráérős, meleg ételes tízórai, és annyira odavannak érte, hogy egy-egy, a brunchjáról híres étterem előtt másfél órát is képesek várni. És hogy mit esznek ilyenkor? A gabonapehely itt is helyet kap tejjel vagy joghurttal és gyümölcsökkel, jöhet a bagel is, a lyukas közepű, jiddis eredetű péksütemény, melynek "legbrunchosabb" változata a krémsajtos-lazacos. A rántotta vagy a tükörtojás is gyakori vendég, attól függően, hogy milyen nemzetiségűnek akarják eladni, kerülhet bele a prosciuttótól, a spárgán és a feta sajton át az olívabogyóig minden. Egyik kedvenc tojásos reggeli fogásuk az Eggs Benedict, a sonkás-tojásos pirítós hollandi mártással, a legnépszerűbb fogás pedig természetesen a sütőporral dúsított amerikai palacsinta, juharsziruppal vastagon meglocsolva, de a péksütemények, lekvárok, méz és a Nutella is helyet kapnak az asztalon. Mindhez jön a lélötty kávé, amit szigorúan 0%-os tejjel isznak, hiszen a kalóriára is figyelni kell! Ha a hétvégén Amerikában szeretnénk magunkat érezni, egy órával korábban kell felkelni, de valószínűleg - akárcsak az angol reggelinél - ebben az esetben is letudtuk a család táplálását a hétvége további részére.

Mini szezámos és mákos bagelek

A bagelről nekem mindig külföld jut eszembe. Általában London. Nem tudom, miért, egy pszichiáternek biztos lenne rá válasza. Több is :)   A receptet Evan blogján találtam, és már ...

A németek reggelije úgy általánosságban nem annyira izgalmas, ha az össznépességet vesszük: pékárú, sajt, felvágott, lekvár, müzli, zabkása - pontosan olyan ügyesen keverik a sósat az édessel, mint mi itthon. Ami miatt mégis érdemes őket kiemelni, az a bajorok reggelije. Az ország legdélebbi területén lévő bajorokat említve mindenki a müncheni sörfesztivál népviseletbe öltözött, sörissza lakóira asszociál. És ha túlzás is, azért annyira nem áll távol az igazságtól - a hagyományos bajor reggelinek ugyanis szerves része a sör. Na nem hajnal 6-kor, sokkal inkább délelőtt 10-kor állnak neki a sörből, perecből, fehér virsliből, és camembert-krémből álló reggelijüknek. Szóval, ha szereted a sört, ezt a reggelit neked találták ki! Nem kell más, csak minőségi sör, friss, puha perec, jó minőségű virsli - az obatzert meg két pillanat alatt bárki kikavarja!

Nyilván ismeritek a kontinentális reggeli kifejezést. A vaj-dzsem-méz napközis táborokból ismert háromszöge sokcsillagos szállodákban egész a svédasztalokig mászhat fel, de akkor is csak kontinentális marad, vagyis megkülönböztetendő a Brit Birodalomban kialakult reggelitől. Az angol reggeli pedig olyan, mintha az angolok attól tartanának, hogy a nap, esetleg a hét hátralévő részében is angol kaját kell majd enniük, így biztos ami biztos alapon bevisznek a szervezetükbe jó 3000 kalóriát. Sok helyen angol reggeliként csak a törzsanyagot adják, ami már önmagában is kihívás, hiszen egy tálra sűrítenek össze bacont, sült babot, sült kolbászt, véres hurkát(!) tükörtojást, grillezett gombát és paradicsomot. Ez az alap. Ha a teljes angol reggelit kívánjuk végigenni, akkor narancslével indítunk, utána jöhet egy kis zabkása (nem a cukros fajta, hanem a tápláló-telítő, zabból készült típus), majd a már említett koleszterinbomba. Utána, hogy éhesek ne maradjuk, valamilyen húsos-halas főtt étel következik vesével, heringgel, vagy más nyalánksággal, végül, hogy valami édes is legyen a reggeliben, megkoronázzuk az egészet egy lekváros pirítóssal. Szóval, ha úgy gondoljátok, hogy a hét végén inkább nem főznétek, szombaton készítsetek egy igazi angol reggelit! Kicsit időigényes, de az tuti, hogy vasárnap estig mindenki emészteni fog!

Az olasz reggeli sokban hasonlít a franciára, de azért megvannak a maga kis szabályai. Az olaszok gyakran mindjárt két kávéval indítanak, egy méregerős presszókávéval, ébredés előtt egy perccel, majd munkába menet egy lazább, tejes változattal, amihez valami édeset fogyasztanak - de egy kifli méreténél általában nem nagyobbat. Gyakoriak viszont a kis kekszek, mint például a cantuccini, amit a kávébamártogathatnak. Bár ma már Olaszország-szerte árulnaka pékségek sós szendvicseketnyitásától zárásig, azért az olaszoknak még mindig fennakad a szemük, ha valami sósat kérünk napindítóként. Ha mégis ezt tesszük, gyümölcslevet igyunk hozzá, mert a reggeli sós szendvics-kávé kombináció aztán tényleg kiveri a biztosítékot! Ha szeretjük az igazi, gőzölt, olasz capuccinót, reggel fogyasszuk, ha később kérjük a nap folyamán, ismét furcsán fognak ránk nézni. Ha tehát programunk van a hétvégére, készítsünk egy igazi presszókávét, mártogassunk bele egy kis kekszet, és már mehetünk is a dolgunkra!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Bejgli fatörzs

Gyorsan összedobható karácsonyi desszert, ízlés szerint arany, ezüst cukorgyöngyökkel, marcipán tobozzal, apró mézeskalácsfigurákkal még ünnepibbé varázsolhatjuk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...