Reggelizés egyenlő késés?

A leggyorsabb reggeli az lenne, ha az egész család átállna a fotoszintetizálásra. Pár perc a balkonon és kész. Mivel a fényevés nem megoldható, más működő napindító kell.  

Nálunk minden nap villás reggelivel kezdődik. A kisfiam ugyanis képes a felszeletelt májkrémes (na persze házi) kiflit is villával elfogyasztani. Hiába, az anyatejet is Zsolnay csészéből szürcsölte, a Bogyó és Babócát pedig ógörögül olvastuk fel neki. Jól hangzik, hogy reggel adjuk meg a módját, reggelizünk akár a királyok, és tény, hogy egy kellemes, ráérős beszélgetés családi körben jó napindítás. Megtehetném, hogy beállítom az ébresztő órát hajnali ötre, akkor lenne másfél óránk a kényelmes reggelihez. Ehelyett ebből áll a reggel: kapkodás, rohanás és minden körülmények között egy nagy adag kávé. Nem túl gyerekbarát napkezdés. Próbálom vigasztalni magam azzal, hogy én egy bagolytípus vagyok, így működik a biológiai órám. Reggel bóbiskolnom kellene, igazi kiszúrás, hogy a modern munkarend a pacsirtáknak kedvez. Ők azok, akik a kelő nappal kelnek ki az ágyból, cserébe a Barátok közt után, vagy már alatta bevágják a szundit.

Belső óra ide vagy oda, a gyereknek még kell valami reggelit adni. Ehhez ragaszkodom. Fontos, hogy ne üres gyomorral induljon el otthonról. Az óvodát nem az evéssel köti össze elsősorban. A “ barátok” és a “nem otthoni, izgis játékok” villognak belső kijelzőjén az óvodával kapcsolatban. Így esélyes, hogy a szabad reggeliztetést éltető csoportjában inkább a játszószőnyegnél indít, nem pedig a terített kis asztalnál és a margarinos zsemléknél. Nyugodtabb vagyok tehát, ha láttam őt enni reggel, a saját két szememmel, és tudom, hogy mit evett. Mert én készítettem el neki.

A reggeli fontosságáról olvashatsz még itt:

A reggeliből ne csináljunk viccet!

Ha tartalmas reggelit szeretnénk, és időhatár is van, a legjobb ha leredukáljuk a bevont konyhai eszközök számát. Vagyis ami kell: kenőkés, kenhető felület és amit kenünk.

Kencereceptek alább:

Tojáskrém Gréti konyhájából

A nyolcvanas-kilencvenes években volt egy bár, ahol a színészek kedvezményesen fogyaszthattak, ezért nap, mint nap tragikák, komikák és hős szerelmes előadóművészek múlatták ott ...

Túrós-sajtos krém reggelire

Hasonló krémeket nagyon sokszor csinálok, nagyon szeretjük reggelire pirítóssal, paprikával, paradicsommal. A mostani annyiban tér el a szokásostól, hogy most volt itthon egy kis maradék ...

Lemértem, úgy hogy az ebédlőben még a tükörbe is belenéztem, hogy csekkoljam a reggeli arcszínemet, 3 és fél perc alatt landoltak a megkent zsemlék a körtés gyerektányéron. Nem rossz! Persze ehhez kell egy kis “edzés” előző este, amíg elkészítjük a másnapi krémet. Egy zárható tetejű dobozban több napig is eláll, reggeli közben megtérül a befektetett energia.

Ha pedig túl kommersznek és uncsinak érezzük a megkent kenyérszeleteket, zsemléket, íme pár formabontó újítás, ami motiválhatja a gyermeket a reggeli rágásra.

Bár szivarra hasonlít, ajánlottabb gyerekek esetében távcsőhöz hasonlítani a tortillalapból tekert reggelit. A kisfiamnál bevált.

Teljes kiőrlésű pitába is “pakolhatjuk” a reggelit. Én konyhai ollóval vágtam körbe a pitát, aztán tojáskrémmel töltöttem. Hamar elfogyott.

Aki pedig már úgyis elkésett, mert a reggeli kávé mellett a netet böngészi és NoSalty-t olvas, az már úgyis mindegy alapon pár emlékidéző nyári képet is varázsolhat némi zöldségből a tányérra.

Ez is érdekelhet!

Síró - pityogó, óvodába nem való?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...