Quesadilla, a mexikói csoda

A tortillát tekerhetjük, csavarhatjuk akárhogyan, akkor is sajttal, quesadillaként a legfinomabb. Fontos kísérői: a guacamole és a salsa teszik teljessé élvezetét.

Tortillát nagyon gyakran készítek. Csirkével vagy pulykával, sok salátával, joghurtos öntettel nagyon finom, gyorsan elkészül, és a gyerekek imádják. Quesadillát viszont valami miatt csak nagyon ritkán tálalok. Nem értem, miért, hiszen a sült sajt már magában megér egy misét. Legutoljára egy brokkolis változat olyan jól sikerült, hogy úgy gondolom, mától gyakrabban eszembe fog jutni a mexikói csoda.

Csirkés-brokkolis quesadilla recept

De miért is hívják quesadillának? Ez a Mexikóban őshonos ételkülönlegesség nevét legfőbb alapanyagairól, a sajt (spanyolul: queso) és a tortilla összevonásából kapta. Receptje a mexikói spanyol gyarmatokon indult el fejlődési és változatossági útján. Kerülhet bele sült marha vagy csirke, illetve főtt sertéshús, emellett pedig különböző zöldségek, mint burgonya, gomba, hagyma, paradicsom vagy avokádó.

Paradicsomos-hagymás salsa recept

Ez utóbbi két zöldség, az avokádó és a paradicsom nagyobb szolgálatot tehetnek, ha salsa illetve guacamole készül belőlük. Ez az a két mártogatós az, amit semmi szín alatt nem hagyhatunk el a quesadilla mellől. Ha Magyarországon mexikóit rendelünk, akkor gyakori az a ballépés, hogy ezeket az értékes szószokat belekenik a két tortilla közé. A paradicsomos salsa és az avokádótól zöldellő guacamole hidegen a legfinomabb, és nedvességtartalmuk miatt fel is áztathatják a tortillát. Jobban járunk, ha a biztonság kedvéért inkább külön kérjük őket.

Guacamole Mexicana recept

Habár az eredeti, mexikói Oaxaca sajt (fehér és félkemény sajt) nálunk nehezen vagy egyáltalán nem beszerezhető, azért tudunk hasonlót készíteni a családnak. Válasszunk egy lágyabb, de jól reszelhető fehér sajtot, és adjunk hozzá ugyanannyi cheddart. Nem csak gyönyörű színű lesz az ételünk, de a két tortillát jól össze is ragasztja az olvadt sajtegyüttes.

Jövő héten leveles tésztából gyártunk sütiket a gyerekekkel. Addig is ne csak elméletben találjuk ki, mivel/mitől lehetne még finomabb a quesadilla, hanem próbáljuk ki gyakorlatban is!

Gréti

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...