hidegtál
Ez az étel a Budai Gourmet fesztiválon megrendezett gálavacsorán szerepelt aperitifként. Örülök, hogy ott lehettem. Annyit mondhatok, hogy felejthetetlen élmény marad. Mind a program, ...
Orosz ünnepi ízek
Az ország óriási méretére való tekintettel természetesen rengeteg eltérés van tájanként, arról nem is beszélve, hogy nagyon sokan nem tagjai a pravoszla egyháznak, és egyáltalán nem ünneplik sem az ortodox, sem a nyugati keresztény karácsonyt. Oroszországban Romániában, Bulgáriában és Szerbiában a karácsonyt a Juliánusz-naptár szerint ünneplik, így a Gregorián-naptárhoz képest 13 nappal később kezdődik az ünnep. Az vallásos oroszok ilyenor kitesznek magukért - még a szerényebb háztarásokba is kerül az asztalra kaviár és lazac. A tehetősebbek magukban kanalazgatják a beluga kaviárt, és lazacból készítenek különleges főfogásokat, míg az átlagos pénztárcával bírók a hagyományos orosz palacsintát, a blinit töltik meg a gazdagság eme szinbóliumaival. Jellemző a többfajta hideg és meleg előétel, apróbb falat, hússaláta, töltött tojás, füstölt hering, és az elmaradhatatlan pirog. Legjellemzőbb a káposztával és tojással töltött verzió, de van, aki hússal, gombával, hallal, vagy zöldségekkel pakolja meg.. A káposzta másik kedvelt formája az ünnepi asztalon a savanykás káposztaleves, amellyel legfeljebb a kapros-füstölt húsos krumplileves, a szoljanka versenyezhet. A legtipikusabb karácsonyi főfogás a zsarkoja - a pici cserépedényekbe kockázott marhahús, krumpli, zöldségek és sajtot addig sütik együtt, amíg az ízek átveszik egymást, és és tunkolnivaló szaft is kerül a kis edénybe. A lukulluszi lakoma végén pedig az ősellenségről elnevezett Napóleon torta kerül az ünnepi asztalra.
töltött tojás
A töltött tojást gyerekkorom óta szeretem mindenféle formában, leggyakrabban otthon kaszinótojást ettünk, az alábbi recept inkább az északi tengerek ízvilágát idézi, mutatós ...
lazacos tapas
A blini élesztős tésztájú, kicsi, de vastag orosz palacsinta tallér, különleges előétel. A közelgő szilveszteri bulira elkészíthető, mutatós étel, a társaságban biztos sikert ...
káposztaleves
Amire figyelni kell:
Rendesen öblítsük ki a káposztát, különben ehetetlenül savanyú lesz!
A párolási időket be kell tartani, mert a káposzta kemény szálas marad, ha előbb ...
párna
Az orosz receptkönyvemből Kулинарные секреты - Konyhatitkok/Kulináris titkok való recept. A пирог - pirog az orosz konyha egyik alapvető étele. Töltött, általában kelt ...
pisztrángreceptek
A Kávéház a Vörös Lóhoz étlapjának állandó kínálatában szerepelt, lévén, hogy abban az elkényeztetett állapotban vagyok, hogy a közeli pisztrángtenyésztő maga füstöl is. Nem is ...
bélszín
Gombával készült ételeket ritkán készítek, mert a gyerkőcök többsége nem szereti. Na, de hát ettől még nem áll meg a világ! Minden helyettesíthető. Ezt a Stroganoff-ra emlékeztető ...
csokitorta
Ezt a receptet pár éve egy kedves kis kolléganőmtől kaptam, de csak most kerítettünk sort az elkészítésére. Az eredeti recept szerint nyers tojássárgájával készül a torta krémje, ...
A szerb karácsony fogásai
A szerb karácsony az orosznál kicsit szerényebb, itt ráadásul jellemzőbb, hogy a nyugati keresztény karácsonyt is ünneplik. A hívő családok szentestén, tehát január 7-én egyszerű ételeket fogyasztanak, hiszen akárcsak a nyugati egyházban, ez még böjtös időszaknak számít. Jellemző fogás ilyenkor a hús nélküli bableves, és a mákos guba. A családfő ilyenkor a termékenység szinbólumát, egy szép, egészséges almát annyi felé vág, ahány tagja van a családnak. Desszertként a diós-mákos mazsolás édességet fogyasztanak, amely sokban hasonlít a mi rétesünkre, vagy a balkáni konyha baklavájára. Karácsony első napján a legtöbb helyen malacot, birkát, vagy kecskét sütnek, a tálaláskor pedig almát dugnak a szájába, hogy szerencsét hozzon a háziakra.
bableves
Régebben, a böjti időszakban családunkban gyakran készült a bablevesnek ez az egyszerűbb, hús- és zsírmentes változata, a böjti bableves. Jellemzően fehér babból készült, ...
mákos guba
Imádom a mákot, a mákosgubát pedig a top 5 desszert közé sorolom. Ezt a rajongást állítólag az apai nagyanyámtól örököltem, aki egyébként istenien főzött. De ezt a receptet én ...
csokis süti
Egy régi osztálytársamtól kaptam ezt a receptet, még évekkel ezelőtt. Finom, szaftos kalács, és ami nagyon fontos, hihetetlenül gyorsan elkészül!
Habár nincs benne méz, a nevét egy ...
nyárson sültek
Édesanyám születésnapjára készítettem a képen látható malacot.
Egy bosnyák barátom tanítgatott a sütési fortélyokra, ami szerintem a déli emberek vénájában van.
Nagy türelem ...