Pola Pola - a fele jó, a fele még jobb

Még csak egy éves, de idén az év street foodjának választották, food truck-kal ralliznak, és most nyitották a második üzletüket - megnéztük a PolaPolát!

A Pola Polát nem kell bemutatni azoknak, akik szeretik a balkáni ízeket, vagy jártasak a hazai street food világában. Pedig az egy évvel ezelőtt nyílt balkán street-food hely voltaképpen "mellékszál" - alapítói eredetileg egy egész más terméket szerették volna itthon piacra dobni.

Határ Péter, a Pola Pola egyik ötletgazdája szerint a gombhoz kerestek kabátot. A tulajdonosi kör mindegyik tagja imádja a délszláv ételkultúrát, azon belül is a faszénen sült, úgynevezett "csórékolbászt", a csevapot. A Balkánon mindenhol megtalálható fűszeres darált hús rudak ott vannak a bosnyák, a szerb, a bolgár, az albán és a török konyhában is - nem volt egyszerű kiválasztani, hogy a Klauzál téren melyik receptúra alapján készítsék őket.

Csevapfronton végül a borjúhús mellett döntöttek - nincs benne másfajta hús, tulajdonképpen muszlim recept alapján készül. Nem vallási okokból - az összes kóstolt recept közül ezt szerették meg legjobban. Ezen belül is csak "férfi állattal" dolgoznak - ez sem hímsovinizmus miatt van - a borjúbikák izomzata és faggyúmennyisége ugyanis különbözik a tehénétől, a húsa sokkal ideálisabb a csevaphoz. Annak ellenére, hogy a Pola Pola első profilja tulajdonképpen nem a hús lett volna, Péterék hónapokig járták Boszniát és Szerbiát a megfelelő recept és technika után. És hogy mi volt a lényeg, ha nem a hús? Hát a lepény!

A Pola Pola ötlete eredetileg ugyanis onnan indult, hogy a tulajdonosok szerették volna, hogy itthon is kapható legyen a bosnyákok lepénykenyere. A szinte párna puhaságú tenyérnyi lepényeket azonban lehetetlen reprodukálni megfelelő kemence nélkül. Bár kipróbáltak különböző professzionális pizzasütő kemencéket, az eredmény nem lett ugyanaz - nem csoda, hiszen ezeket a lepényeket eredetileg 550 fokra felfűthető, faszén tüzelésű kemencékben készítik - így Péterék kénytelenek voltak építeni egyet. A kemence maga 14 négyzetméteres, 40 tonnás darab, ami 6000 darab téglából készült, és két műszak között sem hűl 270 fok alá.

Ekkora hőre azért van szükség, mert a lepény maga 80 százalék vizet tartalmaz - alig egy percig van a kemencében, de ezalatt annyi víz távozik, hogy kívül kemény, hólyagos, belül foszlósan puha réteg keletkezzen. A kemence mellé tudás is kellett - a bosnyák pékek mellé felvett magyar pékek külön tanulmányútra mentek Boszniába, hogy kitanulják azt a szakmát, amit a déli kollégák gyermekkoruk óta szívnak magukba. A lepénygyártás pedig akkora siker lett, hogy napi szinten exportálják Bécsbe is, ahol jelentős bosnyák kisebbség él.

A Klauzál téri üzletet eredetileg lepénysütödének szánták, de mivel az általa termelt hővel valószínűleg nehezen tudtak volna együtt élni a környéken lakók, végül külső, ipari területen húzták fel - a feleslegessé vált belvárosi üzletben így megszülethetett a Pola Pola. Mivel a lepényre ekkora hangsúlyt fektettek, szerették volna, ha a hely is autentikus bosnyák-szerb ételeket kínál, így indult a fél évig tartó húsos kutatómunka, majd a Pola Pola pályafutása. Négyfajta autentikus húst árulnak: a már említett csevapot, a plejkavicát, a pálcán készített sish-t, és a borjúkolbászt.

Emellett a faszenes grill-lapon készítenek különböző zöldségeket, van ajvárjuk, sós, érlelt tejszínkrémük, a kajmak pedig egyenesen verhetetlen - különösen a foszlós, puha, hólyagos lepényeken. Köretnek klasszikus sopszkát és különböző, olajban eltett balkáni finomságokat választhatunk. Nem tudunk mást mondani - ha megkívántátok az igazi balkáni ízeket, de nincs két órátok arra, hogy leautózzatok Szabadkáig - ahol amúgy Péter egyik kedvenc csevapozója van - , akkor irány a Pola Pola!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...