A pogácsa ezer arca

Az egyik legváltozatosabban elkészíthető sós aprósütemény, mindannyiunk kedvence. Ahány ház, annyi recept – a legjobbat nem fogjuk megtalálni, de a történetéről mesélhetünk!

A népmesék hamuban sült pogácsájának köszönhetően talán az egyik első ételtípus, amit megismerünk. Aztán végig is kíséri az életünket, az összes ballagáson, házibulin, diplomaosztón, esküvőn, keresztelőn és munkahelyi összejövetelen megtalálható – hiszen a magyar konyha egyik elmaradhatatlan vendégváró fogása, borkorcsolyája. Pedig valójában nem is magyar! A legtöbb európai országban készítik, sőt a megnevezések kísértetiesen hasonlítanak a mi pogácsánkra, csak a formában lehetnek eltérések. A törökök pogacanak, a németek pogatschennek, az olaszok focacciának, a franciák fougasse-nak hívják. Igaz, hogy a Kárpát-medencén és a Balkánon kívül mindenhol lapos, kezdetleges, kevés hozzávalót tartalmazó lepénykenyérről van szó. Hiszen a pogácsa az is volt valamikor – innen ered a népmesei elnevezés is. Az elnevezés pont ezért az összes nyelvben a focus (tűz) latin szóból ered. Az erjesztetlen lepénykenyeret ugyan nem hamun, nem is tűzön, hanem parázson sütötték, kerek formájának – a mindenség jelképének – pedig mágikus jelentést tulajdonítottak.

{ GALÉRIA = title:T%C3%BAr%C3%B3s-vajas%20pog%C3%A1csa%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8 }

Külföldi vendégeknek szinte lehetetlen lefordítani, miről is van szó, a leggyakrabban az angol scones rokonaként definiálják, holott az inkább zsemlefajta. Az ok az lehet, hogy míg más népeknél megmaradt a lapos, roppanós, erjesztetlen forma, addig nálunk az élesztő mellett mindenféle földi jó is belekerült a tésztába, így ma már több mint egy tucat pogácsatípust tudunk megkülönböztetni. Sőt! Ha a tagországok nem emelnek kifogást, akkor pár hónapon belül az egyik vezető kedvenc, a tepertős pogácsa uniós védettséget is kaphat! Ma már nemcsak az ízesítésben, hanem a tészta típusában is rengeteg változat létezik: van omlós, élesztős, hajtogatós vagy sima gyúrt is. Van azonban néhány tippünk, hogy bármelyiket válasszuk is, sikerüljön a pogácsánk!

  • A liszt minősége a pogácsa minőségéről is dönt! Minél finomabb szemcséjű lisztet használunk, annál lágyabb lesz a pogácsánk!
  • Ha túl lapos a pogácsa, legközelebb tegyünk bele 1-2 kanál kefirt – a benne lévő enyhe élesztőgombák nem maradnak tétlenül!
  • Ha a friss pogácsát kivettük a tepsiből, tegyük rácsra, nehogy „szalonnás" legyen a belseje a benne rekedt melegtől.

A szuper pogácsa- és sütihűtő rácsot a NoSalty Webshopból rendelheted meg >>

  • Leveles pogácsa esetében csak a pogácsa tetejét kenjük meg tojássárgával, ha az oldalára is kerül, nem engedi olyan szépen „kinyílni".
  • Ha az előírt vaj egy részét zsírral pótoljuk, a tészta tovább puha marad.
  • Zsírból kevesebbet kell használni, mint vajból!
  • Hajtogatós pogácsa esetében, akármi van a levelek között: töpörtyű, vaj, zsír vagy háj, tartsuk be a hajtogatási irányt, különben nem jön fel a pogácsánk!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...