Pisco sour: egy pohár eldorádó

Februárban ünneplik a pisco napját Peruban. Ebből az apropóból utazzunk el oda, ahol először találkozott egymással a lime, a cukorszirup, a tojásfehérje és a szőlőpárlat! Salud!

„Pisco sour gratis, Pisco sour gratis”

Ha elrabolnak, csuklyát tesznek a fejünkre, esetleg el is kábítanak, majd jól megutaztatnak, mint egy csomagot, és egyszercsak egy hófehér árkádos, csipkés, koloniális házakkal körbevett pálmafás téren ébredünk, szemben egy hatalmas fehér katedrálissal, felette két, hósipkás vulkáni kúp uralkodik és az egymást érő éttermek behívogató indián asszonyai és lányai „Pisco sour gratis, Pisco sour gratis” kiáltásokkal próbálnak betessékelni az általuk kínált helyre, akkor minden bizonnyal Arequipába, a perui Andok legszebb városába vetett sorsunk. Magunktól is érdemes elmenni oda, de most nem erről lesz szó, hanem a Pisco sour nevű italról.

Caipirinha de Budapest >>

Pisco

A pisco áttetsző fehér vagy sárgás borpárlat, azaz egy brandy, vagyis tüzes víz, alias aguardiente.

Születési helye Peru, a chileiek szerint Chile (is): az eredet kérdése sokszor egyáltalán nem tréfás önvédelmi helyzeteket eredményezhet, ha a két nemzet fiai ebbéli vitájának közepébe csöppenünk. A szakértők és a párlat szerelmesei a dél-amerikai west coast e két nagykutyájának számos háborúja és határvillongása mögött vélik valódi kiváltó okként megbújni a piscót, bár egyfelől nehéz lenne eltagadni, hogy Pisco városka Peruban volt, van és lesz, másfelől az is igaz, hogy egykoron mindkét ország az Inka Birodalom, majd az azt követő Perui (Új-Spanyolországi) Alkirályság fennhatósága alá tartozott. Amelyeket ugye, sosem irányítottak mai chilei területekről, hanem leginkább Cuzcóból és Limából, meg egyébként is ¡Viva Peru!

Tipikus Szeged–Baja halászlé-ellentét, maradjunk annyiban...

A pisco egyébként kecsua nyelven azt jelenti „madár”, vagy más magyarázat szerint, „érlelésre használt agyagedény”, ami ugye nem mindegy. Italként apja Dionüszosz, anyja a Pachamama (a Földanya), aki a spanyolok által az óhazából már a hódítást követően betelepített szőlőt kihordta termékeny méhében. Így született meg az a bor, amelynek feleslegét már igen hamar lepárolták és ez a pisco. Azért hívják így, mert általában mindenhová Pisco kikötőjéből érkezett, lévén ez rendkívül közel a hírneves Ica borvidékéhez.

Íme, a Pisco sour receptje >>

Ízre selymes, lágy, az érlelés következtében kicsit hordóízű. Négy fajtáját különböztetjük meg: a semleges, áttetsző, csak quebranta szőlőből készült pisco puro az, amivel legtöbbször találkozhatunk, míg az illatosabb szőlőből készül a pisco aromatico, a kettő keveréke a pisco acholado, végül a részben érlelt mustból készült pisco mosto verde még ritkábban kapható a jobb hazai hagyományos és internetes italboltokban. 30-40 fokos, magában is élvezettel fogyasztható. Bolíviai unokatestvére a singani, amely muskotályszőlőből készül, csak ott és sehol máshol.

Italszeretettel: Al

Ülj le a NoSalty Bárpultjához! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...