A chilis babra is lehetne használni az elcsépelt mondatot, hogy ahány ház, annyi szokás – igaz is lenne, mint sok más közhely esetében.
chilis bab
Amiről mindenki azt hiszi, hogy mexikói, valójában egy olyan étel, ami az Egyesült Àllamok déli államaiból szivárgott át Mexikóba, majd ott tökéletesedett az XIX. század ...
Jó tudni viszont, hogy az eredeti chili con carne nem tartalmazott babot és minden bizonyossággal Texasban (nem Mexikóban) készítették az első csípős és paprikás, húsos egytálételt. Valaki később hozzáadta a babot is és az amerikaiak legnagyobb örömére megszületett a laktató, pikáns chilis bab intézménye!
5 vacsora téli mélabú ellen >>
Talán mondanunk sem kell, hogy az alapnak marhahúsnak kellene lennie, de idehaza előszeretettel helyettesítjük sertéssel, netán pulykával. Van, aki húsos szalonnát is tesz bele, na, nem sokat – pár dekányi éppen elegendő, hogy a végtermékben érezhessük az ízét. A húst egy fej, apróra kockázott vöröshagymán, zsíron vagy olívaolajon megfuttatjuk, fehéredésig pirítjuk. Tél lévén, és friss paradicsom híján, ezúttal használjunk konzervet vagy, ha szaftosabban szeretjük az ételt, jöhet a paradicsomlé (utánozhatatlanul más íze van a házinak vagy a bio változatoknak).
tejszínes húsok
A túró és a póré együttese nagyon felturbózza a natúr hússzeletet.
chilis bab
Egy kis chillis bab mindig jólesik, viszont a téli fagyban világelső, ezért mondanám inkább téli ételnek. Tévedés ne essék, nyáron is betegre ettük magunkat belőle!
A házi tortilla ...
chilis bab
Nekünk ez a bevált chilis bab receptünk...
chilis bab
Egyszerű és nagyszerű étel. Nekem sokkal jobban ízlik így, mint a porból.
Spórolós lakoma: így készül a dödölle >>
chilis bab
Gyorsan összedobtam egy kis chilis babot, és eszembe jutott, hogy még tortillára is maradt időm. Így készítettem egy igazán finom ebédet.:)
chilis bab
A sokféle fűszertől egészen kíváló ízű lesz. Mivel a család tagjai eltérő módon szeretik a csípős ételt, igen enyhére főzöm, mindenki a tányérján ízesíti tovább, csípős ...
chilis bab
Ezen az oldalon találkoztam először olyan chilis bab recepttel, ami ír hozzá kakaóport. Azóta én is így csinálom, csak változtattam rajta kicsit az én ízlésem szerint. Érdemes ...
chilis bab
A chili con carne egy jó öreg füstös bútordarab. A Knorr és Maggi poralapoknak köszönhetően került először a köztudatba - máris hibásan, de mit számított, megettük, furcsa volt és ...
chilis bab
Egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan étel van az étlapunkon, amelyet félkész/kész ételekből csinálok. Ez az egyik, nagyon szeretjük. Ráadásul hamar kész is van, nem kell fél ...
chilis bab
Amiről mindenki azt hiszi, hogy mexikói, valójában egy olyan étel, ami az Egyesült Àllamok déli államaiból szivárgott át Mexikóba, majd ott tökéletesedett az XIX. század ...
chilis bab
Nem tudom, hogy mennyi köze lehet az én chilis babomnak az eredetihez..., de én valahogy így képzeltem el... szeretnék egyszer eljutni Mexikóba, és enni eredeti chilis babot, de amíg ez nem ...
A titkos hozzávaló a barna sör, amit szintén a főzés elején hozzáadhatunk készülő ebédünkhöz (vacsoránkhoz), az étel lelke pedig természetesen a chiliben rejlik, jó, ha friss, magos paprikát választunk, egy egészet nyugodt lélekkel beledobhatunk a fazékba – ha más nincs az őröltből egy kiskanállal szórjunk hozzá. Római kömény, só bors, netán koriander szintén nem árt és most jön a turpisság: egy kiskanál valódi kakaó (!) az autentikus chili con carne szíve és lelke! A babot elég a legvégén hozzáadni, általában úgyis konzervvel dolgozunk, ebből egy vörös- és egy fehérbab típust érdemes venni egy négyfős lakomához.
További chilisbab-receptekért ide kattints >>
Lustálkodós reggelik hétvégére >>
Top 3: szépülj velünk! >>
Top 3 hét szakácsa >>