Péterfy Bori: "Az vagy, amit megeszel."

Borit talán nem kell bemutatnunk, hiszen évek óta nap mint nap találkozhatunk vele a médiában és a színpadon. Mindegy, hogy színház vagy zene, ő jelen van és hat ránk.

Bori energiái még a tv-n keresztül is hatnak ránk, ezért kollégáimmal nagyon vártuk a találkozást. Nem is csalódtunk - pozitív kisugárzása mindannyiunkra mély benyomást tett. Egy nagyon kedves, vidám, lendületes és egészségtudatos nővel beszélgethettünk illetve főzhettünk, és ez minket szinte újjá varázsolt.

Engem az érdekelt elsősorban, hogy hogy lehet ennyi energiája, miközben feleség, anya, vezeti a háztartást, a színpadon pedig folyton a maximumot nyújtja. Elmondása szerint a jól működő időbeosztás az egyik legnehezebb feladat - de mégsem lehetetlen.

Gyermeke születése óta teljesen megváltozott az élete, ahogy ő fogalmaz: ez az időszak most a "nagy nemet mondások ideje". Mostanság jóval több időt tölt otthon - míg régen csak aludni járt haza a rengeteg munka után, mára háztartást vezet és rendszeresen főz. Természetesen ügyel arra, hogy egészséges dolgokat tegyen az asztalra - ugyan ő vegetáriánus, gyermekétől nem várja el ugyanezt: ha kell, ad neki húst, és rábízza, hogy később melyik utat választja majd.

Anyukádtól tanultál főzni?

"Igazából nem annyit, mint kellett volna."

Édesanyja hamar felismerte, hogy Borit nem nagyon foglalkoztatja a főzés, így inkább rá is hagyta a dolgot - ezt Bori azóta picit sajnálja, de természetesen sok dolog magától ráragadt. Egyébként érdekes, de nem csak a főzés, maga az evés sem izgatja igazán. Sőt, saját bevallása szerint számtalan rossz dolog, ami történik velünk, az evés miatt van.

„A sok mocsok, amit az emberek megesznek, okozzák a legtöbb betegséget."

Keveset eszik, máskülönben nem is érzi jól magát, és kevésbé tud hatékonyan dolgozni. A vegetarianizmus számára nagy felismerés volt. Soha nem szerette a húst. Édesapja a mai napig nem érti lánya vegetarianizmusát, és sokszor kérdezgeti a család ebédeknél, hogy „kislányom te mit fogsz enni?” A válasz erre legtöbbször, hogy „a rizst”. De ez nem esik nehezére - mivel nem az elv vagy az állatok sajnálata miatt választotta ezt az utat, hanem mert egyszerűen gyerekkora óta nem kívánja a húst. Amikor húsevéssel próbálkozott, legtöbbször rosszul lett tőle, amióta viszont kiiktatta étrendjéből, nincsenek gyomorproblémái, és sokkal lendületesebb.

Zablisztes-banános amerikai palacsinta Péterfy Boritól recept

Ennek ellenére úgy véli, nem könnyű vegetáriánusként illetve egészségtudatosként élni ma Magyarországon. "Ez egy bonyolult dolog, mert ritkán tudsz jókat enni az éttermekben." Ingyen cirkuszként aposztrofálja az itthoni helyzetet. Mindennapi probléma, és kész viccnek tartja, hogy mindig megkérdezik tőle: „Nem eszel húst? De csirkét sem?” (Mi is többször belefutottunk már ebbe a kérdésbe kicsiny hazánkban, magyarázat nincs.) Amivel viszont Bori is kivételt tesz, az a hal.

Óriási utánajárást jelent számára, hogy valóban finom, tartalmas és egészséges ételekhez jusson. Ez egy külön életforma, amit persze alkalomadtán fel kell hogy adjon a feszített tempó miatt. Turnékon, a hosszú, kocsiban töltött órák során sokszor a benzinkutaknál kell megoldania az étkezést - nevetve teszi hozzá, hogy "mára simán össze tudnék állítani egy benzinkút-katalógust."

Gyorséttermek

„Jobb megenni egy banánt vagy répát, mint gyorsétterembe rohanni, ha farkaséhes vagy."

Bori tapasztalata szerint a gyorskaja elfogyasztása után ugyanis energiátlanok leszünk, megfájdul a gyomrunk, a többi előre nem látható hatásokról nem is beszélve. Nem akar túl aggodalmaskodónak tűnni, de szerinte ez nem összeesküvés elmélet, a képlet pedig egyszerű: az vagy, amit megeszel!

Mit eszel a legszívesebben?

"Nem véletlenül készítettem ezt a krémlevest nektek, ugyanis odáig vagyok érte. A krémlevesek egyszerűek, isteniek, és hihetetlen gyorsan feltöltenek energiával."

Narancsos sárgarépaleves Péterfy Boritól recept

Melyik nemzeti konyha áll hozzád a legközelebb?

"Az indiai, bár egy ideje nem ettem. De szeretem az egyszerű kuszkuszokat is, amit pikk-pakk el lehet készíteni."

Franciaországot például pont ezért kedveli, hiszen ott a legelső kisboltban is kuszkuszhoz és tabbouleh-hez juthat, amelyek amellett, hogy hihetetlenül finomak és könnyűek, egészségesek is. Ezen kívül imádja a „falat kajákat" és a mártogatósokat - természetesen zöldségekből készítve.

Ha kulináris utazásra mennél, hova utaznál szívesen?

"Igazából az olasz konyha nagyon bejön, de mondjuk nem csak az ételek miatt, hanem mert ott még meleg is van."

Az olasz konyha egyszerűsége igen közel áll hozzá, a francia konyhát azonban már túl extrémnek tartja, így a csigát inkább kizárja az életéből. Ugyanakkor a japán ételek izgalmassága is lenyűgözi, habár a japán konyhaművészetben kevéssé mélyült el.

Ha elmennél egy képzeletbeli vacsorára, kivel mennél?

"Fú, rengeteg emberrel! Hirtelen Feldmár András jutott az eszembe, de hát veled is szívesen elmennék."

"Én nemkülönben!"

Tud inspirálni téged egy étel vagy alapanyag?

"Persze, egy gyönyörű szelet görögdinnye bármikor".

Végezetül…hol találkozhatunk veled a közeljövőben?

"Most indul a hetedik születésnapi turnénk. Sok vidéki helyszín mellett Budapesten április 11-én lesz koncertünk, egyelőre titkos helyszínen. És játszom a Kramer kontra Kramerben is Nagy Ervinnel a Belvárosi Színházban."

Sztárszakács rovatunk korábbi cikkeit itt olvashatjátok!

Ebéd Müller Péter Sziámival

Együtt főztünk Odettel

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...