Pépes vagy nem pépes?

Arról, hogy mikortól mit egyen a babánk, már több cikk is született itt a NoSaltyn, most járjuk körbe a konzisztencia témáját - azaz, pépes legyen vagy nem pépes?

Amikor második fiammal fogtunk neki a hozzátáplálásnak, felmerült a neten egy trend, amit Baby lead weaningnek, azaz a „gyermek által irányított elválasztásnak" hívnak, melynek egyik tétele szerint, nem kell pépes ételekkel kínálni a csecsemőnket, hanem kínáljuk bátran már egészen kicsi korában kézzel fogható falatokkal. Ahogy sok minden más a táplálkozástudományban, természetesen ez a téma sem fekete vagy fehér.

Azzal az alapelvvel személy szerint teljesen azonosulni tudok, hogy a hozzátáplálás, elválasztás során maximálisan érdemes figyelembe venni a gyermek igényeit, együttműködési hajlandóságát. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindig csak azt egyen, amit ő akar, de semmiképpen sem tartom szerencsésnek az ételek erőltetését ebben a folyamatban.

Legyünk mindig határozottak, de rugalmasak, és főleg, próbáljunk valódi változatosságot biztosítani alapanyagban, ízben, színben, ételkészítési technológiában. Nem hiszem, hogy le kell tenni a voksot a pépes vagy a darabos ételek mellett, mindkettő típus része lehet a baba étrendjének, így a konzisztenciában is tudunk változatosságot nyújtani.

A hagyományos iskolák szerint itthon gyümölcs levével kezdünk, majd jönnek a pépes állagú ételek, és fokozatos az áttérés a darabos ételek világába. A jelenlegi ajánlás szerint a darabos ételekkel várjunk a gyermekek őrlőfogainak kibújásáig, amelyek közül az elsők 1,5-2 éves kor körül jelennek meg, a hátsók pedig a fogzási időszak végén, 2-3 éves korban (a fogzás tempója, a fogak kibújásának sorrendje azonban gyermekenként eltérő lehet).

Étrendtippek fogszuvasodás ellen >>

Nagyon egyszerű karalábéleves

A karalábéleves elkészítésének lehető legegyszerűbb módja. Babáknak is kedvenc étele, legalábbis nálunk nagyon szeretik a gyerekek. Egészséges, se liszt, se rántás, se tejföl.

"Fehér" finomfőzelék babáknak

Ez a bébiebéd még jó pár hónapja készült, és pont borsó nélkül. Ha borsót is teszünk bele, akkor azt külön kis edényben pároljuk puhára, mert 1 éves korig javasolt a borsó ...

Finomfőzelék kukoricával

Kukoricával szerettem volna készíteni a kis gyerkőcöknek valamit, de mivel ők nem tudják még rendesen megrágni, így csak turmixolva érvényesülnek a jótékony anyagok belőle számukra. ...

Túrógombóc babáknak

Mivel nem kerül bele tojásfehérje, így 8-9 hónaptól fogyaszthatják a babák. Aki még nem tud rágni, annak villával törjük át  kis tejföllel. Nekem ebből a mennyiségből 22 gombócka ...

Mire figyeljünk mindenképpen, ha nem szeretnénk mindig pépesíteni a gyermek ételét?

  • Amíg a gyermekünk nem tud stabilan ülni – ez is gyermekfüggő, 8-10 hónapos kor körül alakul ki általában ez a képesség –, addig ne kínáljuk darabos étellel.
  • Ha darabos ételt adunk a kezébe, például egy hasáb sárgarépát, egy brokkolirózsát szárral, az mindig olyan állagú legyen, amit már kibújt fogaival, fogínyével el tud majszolni, ne kerüljenek nagyobb falatok a szájába, amelyekkel esetleg még nem tud mit kezdeni.
  • Sose hagyjuk a csecsemőnket, kisdedünket magára étkezés közben!
  • Asztalnál, ülve egyen, ne mászás, szaladgálás, játék közben.
  • Legyen az étkezés is a családi színtér egyik fontos eleme, együnk mi is a babával!

Babáknak való receptekért kattints ide! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Kormos Lili

További cikkek

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Top Receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!