Palócföld régi ízei

Folytatjuk hazai kulináris kalandozásunkat - ezen a héten az ország egyik legautentikusabb részére, Palócföldre látogatunk el.

Palócföldről a legtöbbünknek a kis nógrádi mesefalu, Hollókő jut eszébe. Talán ez az oka annak, hogy a köztudatban Palócföldnek ennyire autentikus képe rögzült be. A valóságban azonban egészen más oka van. Hollókő például kifejezetten modern falu - az eredeti település a XX. század legelején leégett, és ma ismert formájában építették újjá. A palócok erős hagyományőrzésének pedig inkább az az oka, hogy gazdaságilag erősen elmaradott vidékről van szó, így a régi hagyományok sokkal tovább fennmaradtak, mint az ország többi részén.

Palócföld a Mátrától és Bükktől északra, Nógrád és az egykori Hont és Gömör vármegyében található. Bár a magyar tájegységeken belül radikálisan különböző ételeket találni nem egyszerű, minden tájegységnek megvoltak a maga erősen jellemző mindennapi és ünnepi fogásai. Palócföld mezőgazdasága a talaj és domborzati viszonyok miatt soha nem volt igazán erős. Sajátos, úgynevezett nagycsaládos társadalmi rendjében bár a legtöbben mezőgazdasággal foglalkoztak, nem volt jellemző, hogy fölösleget termeljenek és azt eladják - amit előállítottak, általában ők maguk fel is használták. Sőt, az olyan nélkülözhetetlen, általuk nem termelt alapanyagokat, mint a búza, általában az Alföldről vették.

A ház körül termesztett zöldségek és gyümölcsök közül a burgonya, bab és káposzta voltak a leggyakoribbak. A palócok kifejezetten leveses nép voltak - az egyik leggyakoribb fogásuk hétköznap és ünnepnap is a leves volt.

Mikszáth és az ő levese

A palócoknak nem sok köze van a róluk elnevezett leveshez. A környéken született Mikszáth Kálmán nagy ínyenc volt, és szívesen írt az ország különböző pontjainak gasztronómiájáról. A palóclevest Gundel Károly készítette el először, és a nagy palócról keresztelte el. Tény azonban, hogy a leves főbb alapjai, a zöldbab, a burgonya és az ürühús mind jellemzőek a palóc konyhára is.

Palócleves 2.

Hát eljött a magyar konyha napja a kollégiumban...a levest én kaptam. Gondoltam, kicsit kreatívabb leszek annál, hogy gulyáslevest készítsek, a "magyaros" ízek azonban kötelezőek voltak, ...

A levesek gyakori készítése azért is jellemző lehetett, a nagycsaládban gyakran 3-4 generáció élt együtt, ennyi embert olcsón jóllakatni pedig nagyon nehéz. Levest az összes kertben termő zöldségből és gyümölcsből főztek, leggyakrabban savóval vagy tejjel habarták. A savanyú korpából készült cibere is gyakran került ezekbe az ételekbe, neve változott, volt ahol kiszi, kisze, vagy cibere néven emlegették. Nagyon takarékosak voltak - a krumpli vagy a tészta főzővizét is felhasználták levesalapnak. Reggelire általában kenyeret és tejterméket fogyasztottak, ebédre a mezőn dolgozók - és a legtöbben azok voltak - szalonnát és kenyeret. A nap nagy étkezése a vacsora volt. Külön érdekesség a palóc nagycsaládok étkezésében, hogy a nagy számú rokonság miatt meg sem próbáltak együtt asztalhoz ülni. A nők a saját férjük mögött állva, hosszú kanállal meregettek az asztal közepére állított nagy közös tálból.

A leves mellett szintén kedvelt ételük a tészta volt - leggyakrabban csíkra felvágva, vízben kifőzve vagy kisütve. Egyszerű napokon csak vajjal vagy mézzel csorgatták meg, ritkábban túróval. A sztrapacskához hasonló haluska itt is népszerű volt, párolt káposztával vagy tejföllel, túróval tálalták. Palóc specialitásnak számít a krumplis palacsinta vagy laska is - az alapot az otthoni készletektől függően dúsították mákkal, lekvárral, vagy ették sósan tejföllel, zsírral megkenve. Ünnepekkor került hús leginkább az asztalra - szárnyas, sertés vagy birka. Különleges alkalmakra készítettek kelt tésztákat is - akárcsak Zalában, itt is volt egy speciális, menyasszonynak szánt kalács a lakodalomra. Másik tipikus és kedvelt kelt tésztájuk a ferentő volt - ezt a csiga alakban feltekert kelt tésztát sütés után forró tejjel locsolgatták, majd mézzel és mákkal kenegették. Ünnepen és hétköznapon is a leggyakrabban használt ételízesítő a sült hagyma, a töpörtyű és a tejtermékek voltak. Nagyon kevés fűszert ismertek, főzni pedig, bármilyen furcsa és a magyar konyhára kevéssé jellemző, leginkább vajjal főztek.

Kazári ferentő recept

Olvastad már?

Vendégségben a Balaton-felvidéken

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...