Tiszta sót nem igazán használnak, helyette osztrigaszósszal és thai halszósszal sózzák az ételeket, esetleg sózott halat és rákot használnak erre a célra. Édesítéshez pálma- vagy kókuszcukrot használnak, egyes tájegységek konyhájában pedig –főleg alapvetően sós ételek készítésekor - édesített fokhagymát. Savanyításhoz leggyakrabban lime kerül az ételekbe – különösen azért, mert savanyító hatása mellett segít kiemelni a többi négy ízt. A keserű a thai ételek egyik fő alapja – rengeteg friss fűszert és zöld levelet használnak, mely a többi íz megfelelő harmóniája nélkül túl intenzív lenne. A csípős íz nagyon jellemző a thai konyhára, viszont nagyon sok átmenet található benne az egészen enyhétől a tüzesig. Friss és szárított chilipaprika, fűszeres krémek, de gyakran a hagyma, fokhagyma és gyömbér is felelős az adott étel csípősségért!
Thaiföld kultúrája és történelme nagyon gazdag. Bár soha nem volt nyugati ország gyarmata, a környező országok bevándorlói és a gyakori határváltozások miatt délkelet-ázsia egyik legkevertebb konyhája. Thai konyhaként szokás emlegetni, de a különböző tájegységeknek mind megvan a maga sajátossága, és tipikus fogásai. A Mianmarral és Laosszal határos északi területeken a tipikus thai köret, a jázminrizs helyett ragacsos rizst fogyasztanak. A gombóccá formálható rizst aztán kézzel mártogatják a currybe, amely kevésbé sűrű, mint az ország többi részén, mert az északi konyhában kevésbé használják az édeskés, krémes kókusztejet, ami annyira jellemzi a thai ételeket.
Észak-keletre csak az merészkedjen, aki igazán bírja a csípőset – az országnak ezen a részén szinte mindenbe kerül chili, legalább háromszor annyi, mint a többi régióban. Kulináris különlegességek rajongóinak erősen ajánlott terület, itt olyan specialitásokat is kóstolhatunk, mint a csigából készült curry, vagy a hangyatojás. Továbbá ennek a tájegységnek a specialitása a darált hús alapú, fűszeres saláta, a laarp is, mely a legtöbb thai étteremben megtalálható előételként. Az ország középső részének a konyhájában fontos szerepet játszanak a folyami halak, az olajban sült zöldségek, és a legtöbb ételben megtalálható a rizs.
A partvidéken utazva mindenütt tengeri halakba, rákokba, és kagylókba fogunk botlani. Az indiai behatás erősen érezhető, és mivel ez az ország legnagyobb kókusztermelő vidéke, mindenhez felhasználják a kemény héjú diót. A kókusztej és krém currykbe kerül, a kókuszolajban pedig sütéshez használják.