Őszi nagytakarítás vegyszermentesen

Úgy tűnik, végleg beköszöntött az ősz. A kedvezőtlen időjárásnak hála egyre többször ragadunk otthon. Töltsük hát hasznosan ezt az időszakot!

Persze az esős napok az ablaktakarításnak éppen nem kedveznek – amit amúgy leghatékonyabban ecettel és újságpapírral végezhetünk – , de a konyha, fürdő és nappali nagytakarítására most bőven szánhatunk időt – persze minden körülmények között csakis vegyszermentesen!Már többször írtunk arról, hogy a boltban vásárolt tisztítószerek sem a bőrünknek, sem a tüdőnknek, sem a környezetünknek nem tesznek jót, ellenben igencsak drágák. Ha pedig kisgyermekek is vannak a családban, különösen ügyelnünk kell arra, mivel takarítjuk a lakást. Elő a jól bevált, olcsó, mégis igen hatékony vegyszermentes csodaszerekkel! Eheti cikkünkben a konyha takarítását vesszük górcső alá.

Konyha

A napokban olvashattatok arról, hogyan lehet hatékonyan kitakarítani a tűzhelyet. Ha az odaégett serpenyőket és lábosokat is csillogón tisztává szeretnéd varázsolni, használj szódabikarbónát és ecetet.

  • Ha csak az ételmaradékokat tüntetnéd el hatékonyan, engedj az edénybe némi vizet, szórj bele szódabikarbónát, hagyd állni egy ideig, majd szivaccsal töröld át.
  • Ha odaégett az étel, tegyél a lábosba ecetet és vizet, majd forrald fel, végül mosd el az edényt.
  • Ha mikrótisztításra adnád a fejed, önts egy (mikrózható) edénybe egy csésze ecetet és egy csésze vizet. Forrald benne néhány percig. Ez a keverék fellazítja a szennyeződéseket, így ezt követően könnyedén megtisztíthatjuk egy rongy vagy szivacs segítségével.
  • Egy másik módszer a mikrohullámú sütő tisztítására, ha egy edénybe vizet teszünk, abba egy fél citromot szeletelünk, és ezt felforraljuk. (Mikrótól függ, hogy milyen teljesítményen és mennyi ideig, átlagosan 600 W-on kb. 5-6 percig.) Ezután a szennyeződéseket egy mozdulattal, sikálás nélkül le tudjuk törölni majd, és friss citromillat lesz az egész konyhában.
  • Ha a hűtőszekrényre is ráférne egy alapos tisztítás, készítsd hozzá te magad a súrolószert. Miután kipakoltad a frigó teljes tartalmát, ess neki az alábbi varázsszerrel: egy csésze ecetet keverj össze két csésze forró vízzel és tíz csepp citromos illóolajjal, majd öntsd át egy spray-palackba. Permetezd be belülről a hűtőt úgy, hogy lehetőleg mindenhova jusson a szerből. Hagyd néhány percig állni, végül töröld át jól egy nedves ronggyal. Ez az oldat nemcsak hogy fellazítja a szennyeződéseket, de csodás illatot is kölcsönöz a fridzsidernek.

Tudtad?

Ha egy félbevágott citromot vágott felével felfelé egy kis tálra helyezünk, és a hűtőszekrény középső/ felső polcára tesszük, néhány óra alatt illatos és szagmentes lesz a hűtőnk.

  • Ha a vágódeszkára is ráférne már egy kis súrolás, vágj félbe egy citromot, önts a vágott felületre sót, majd dörzsöld át vele a vágódeszkát, mintha csak egy szivacs lenne. Végül öblítsd el, majd alaposan szárítsd meg.

Tudtad?

Ezt a trükköt alkalmazhatod réz, króm vagy bronz felületeknél is!

  • Ha a tisztításon kívül még valamivel ápolnád is a vágódeszkát, hogy sokáig megőrizhesse épségét, további trükköket itt találsz!
  • Általános tisztítószert illetve tisztítókendőt úgy készíthetsz, hogy egyenlő arányú ecetet és – lehetőség szerint – szűrt vagy forralt vizet, illetve pár csepp illóolajat összekeversz egy befőttesüvegben. Ebbe áztass egy konyharuhát vagy bármilyen rongyot, és zárd le a fedelével. Hagyd pár percig, hogy kellőképpen beszívhassa a textil a nedvességet, majd csavard ki belőle a felesleges folyadékot, és kész is. Munkalapok, konyhaszekrény-ajtók illetve polcok letörlésére ideális.
  • Nagytakarításnál érdemes a mosogatógép fertőtlenítésére és szagtalanítására is időt fordítani. Ehhez egy csészényi szódabikarbónát öntsünk a gép belsejébe, majd futtassunk le rajta egy programot. Eltünteti a foltokat és a kellemetlen szagokat.
  • A mosogató tisztítása is lehetséges természetes hozzávalókkal. Ehhez itt találod a megfelelő módszert!
  • Ha pedig szeretnéd, hogy ne csak ragyogjon, de friss illata is legyen otthonodnak, olvasd el az alábbi trükköket és praktikákat!

Sorozatunk következő részében a fürdőszoba takarításához adunk majd tippeket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...