Őszi kényeztetés: tejszínes fügekrémleves

E heti bloggerünk, Epercsók, a hazánkban termő egyetlen déligyümölcs és a krémes tejszín találkozásából született elegáns, mégis egyszerű krémleves receptjét meséli el nektek!

Most is, mint amikor vendégek érkeznek, szerettem volna kitenni magamért , így egy különlegességet készítettem. Szeretem, amikor saját fejből főz valaki, mert mindig más és más élmény lesz a végeredmény. Ez a leves igazi őszi finomság, idény jellegű gyümölcsből. Eddig még sehol sem találtam ilyen levesreceptet, de a füge mint különleges gyümölcs, mindig is tetszett. Gyönyörű, pirosas, érett darabokat választottam, így könnyen és gyorsan elkészíthető lett. Most októberben van a szezonja, és természetesen ezért tettem még bele bort is, mert az őszies ételekhez jól illik.

Hozzávalók

  • 12 érett szem füge
  • 10 dkg l barna cukor/méz
  • ízlés szerint citrom leve
  • 1-2 vaníliarúd
  • őrölt fahéj
  • 2 dl Tokaji aszú/marsala
  • 2-3 dl tejszín
  • kevés reszelt gyömbér
  • 2 dl víz (ha hígítani szeretnénk)
  • A díszítéshez: mascarpone/kecskesajt/diós sajt

Elkészítése

  1. A fügéket megmosás után feldaraboljuk, kivágjuk a kemény részeit (esetleg meg is hámozhatjuk).
  2. A barna cukorral/mézzel együtt karamellizáljuk, majd felöntjük borral és a fahéjjal, vaníliával, gyömbérrel rotyogtatjuk, amíg sűrű nem lesz.
  3. Kevergetés mellett vizet öntünk hozzá, pépessé főzzük, a még krémesebb állaghoz pürésíthetjük is! Kiszedjük a vaníliarudat.
  4. Végül hozzáöntjük a habtejszínt.
  5. Tálalásnál mascarponéval vagy más sajttal díszítjük. Nagyon jól passzolnak a füge ízvilágához!

A rovat korábbi cikkei itt >>

Epercsók receptjei a NoSaltyn >>

Epercsók blogja >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek