Őszi kényeztetés: tejszínes fügekrémleves

E heti bloggerünk, Epercsók, a hazánkban termő egyetlen déligyümölcs és a krémes tejszín találkozásából született elegáns, mégis egyszerű krémleves receptjét meséli el nektek!

Most is, mint amikor vendégek érkeznek, szerettem volna kitenni magamért , így egy különlegességet készítettem. Szeretem, amikor saját fejből főz valaki, mert mindig más és más élmény lesz a végeredmény. Ez a leves igazi őszi finomság, idény jellegű gyümölcsből. Eddig még sehol sem találtam ilyen levesreceptet, de a füge mint különleges gyümölcs, mindig is tetszett. Gyönyörű, pirosas, érett darabokat választottam, így könnyen és gyorsan elkészíthető lett. Most októberben van a szezonja, és természetesen ezért tettem még bele bort is, mert az őszies ételekhez jól illik.

Hozzávalók

  • 12 érett szem füge
  • 10 dkg l barna cukor/méz
  • ízlés szerint citrom leve
  • 1-2 vaníliarúd
  • őrölt fahéj
  • 2 dl Tokaji aszú/marsala
  • 2-3 dl tejszín
  • kevés reszelt gyömbér
  • 2 dl víz (ha hígítani szeretnénk)
  • A díszítéshez: mascarpone/kecskesajt/diós sajt

Elkészítése

  1. A fügéket megmosás után feldaraboljuk, kivágjuk a kemény részeit (esetleg meg is hámozhatjuk).
  2. A barna cukorral/mézzel együtt karamellizáljuk, majd felöntjük borral és a fahéjjal, vaníliával, gyömbérrel rotyogtatjuk, amíg sűrű nem lesz.
  3. Kevergetés mellett vizet öntünk hozzá, pépessé főzzük, a még krémesebb állaghoz pürésíthetjük is! Kiszedjük a vaníliarudat.
  4. Végül hozzáöntjük a habtejszínt.
  5. Tálalásnál mascarponéval vagy más sajttal díszítjük. Nagyon jól passzolnak a füge ízvilágához!

A rovat korábbi cikkei itt >>

Epercsók receptjei a NoSaltyn >>

Epercsók blogja >>

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...