Még mindig tart a szüret: csípjük el az utolsó szőlőszemeket, és az Ízemlékek bloggerének, Hossó Anitának a segítségével készítsük el ezt a mennyei, krémes, őszi finomságot!
Beköszöntött az ősz, és vele a szüret időszaka! Ez az égetett tésztából készült, vaníliakrémmel rétegzett, piros- és zöld szőlőszemekkel díszített torta méltó jutalma lehet a szüreti munkákban megfáradtaknak. Ebben a leírásban a képviselőfánk készítésétől ódzkodók is találnak néhány támpontot, így bátran belevághatnak a sütésbe!
Hozzávalók a szüreti képviselőfánk-tortához
Az égetett tésztához
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg zsír vagy vaj
- csipet só
- 2 dl víz
- 5 db tojás
A vaníliakrémhez
- 5 db tojás
- 6 dl tej
- 10 dkg finomliszt
- 15 dkg kristálycukor
- 1 db vaníliarúd
- 1,5 tasak (9 lap) zselatin
A díszítéshez
- kb. 50 dkg piros és fehér szőlő
- 2 dl tejszín
- 1 csomag habfixáló, ha szükséges
- szóráshoz: porcukor
Elkészítés
Az égetett (forrázott) tésztalapok és fánkok elkészítése
- Öntsünk 2 dl vizet egy lábasba, adjuk hozzá a zsírt (vajat), meg egy csipet sót. Ha a zsír (vaj) elolvadt, és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll (1-2 perc).
- A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, kézi robotgép dagasztóspiráljával mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük. Akkor jó a tészta, ha egy kis mennyiséget a két ujjunk közé véve, nem túl lágy szálat tudunk kihúzni belőle. Ha nem ezt tapasztaljuk, akkor még egy 6. tojást is adjunk hozzá.
- Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A sütőbe tegyünk egy forró vízzel teli edénykét, mert a tésztának jót tesz a gőz. Egy 26 cm átmérőjű fém tortalapot – sütőpapírra helyezve – körberajzolunk, egy nagy tepsibe simítjuk a sütőpapírt, a tésztát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és a papírra – a kör szélétől kb. 1-2 cm-rel beljebb – kis fánkokat nyomunk egymás mellé, fánkkoszorút készítünk.
- Kb. 25-30 perc alatt süssük aranysárgára. Ahhoz, hogy jól sikerüljön a képviselőfánkunk, fontos betartani pár szabályt. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni az első 15 percben, mert a tészta összeesik. 15-20 percnyi sütés után még 5 percig csendesebb tűznél (180 fok) ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra, rövidesen ellágyul. Vegyük ki a sütőből a fánkkoszorút, és rácsra helyezve hűtsük ki.
- A maradék tésztából süssünk 2 db 26 cm átmérőjű lapot: egy fém tortalapot megpöttyözünk zsiradékkal, sütőpapírt helyezünk rá, és erre simítjuk a maradék tészta felét. Kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ezt még egyszer ismételjük, és a lapokat is rácsra helyezve hűtsük ki.
Illatos, ananászos-narancsos linzertorta a Sünis kanáltól >>
- Amíg hűlnek, megfőzzük a vaníliakrémet. A zselatinlapokat 1 dl hideg vízben felpuhítjuk. A tojásfehérjéket egy csipet sóval, a cukor 2/3-ával keményre felverjük, majd félretesszük. A tej 2/3 részét (4 dl) forrni tesszük a vaníliarúd kikapart belsejével.
- A tojássárgájákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a liszttel, majd apránként adagoljuk hozzá a maradék hideg tejet, és keverjük csomómentesre. Hozzáadjuk a forró tejet, és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy elválik a lábas aljától. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a felpuhított zselatinlapokat, hagyjuk kicsit hűlni. Majd hozzáadjuk a felvert tojáshabot is.
- A torta összeállítása előtt megmossuk a szőlőfürtöket, leszemezgetjük, és hagyjuk lecsöpögni.
A torta összeállítása:
- Az egyik tésztakorongot egy tortatálra helyezzük, rásimítjuk a vaníliakrém felét, majd megszórjuk fehér szőlőszemekkel. Következik a másik lap, újból krém, végül piros szőlőszemekkel rakjuk ki.
- Erre ráhelyezzük a fánkkoszorút, és pár órán át a hűtőben dermesztjük.
Díszítés:
- 2 dl tejszínhabot kemény habbá verünk (a habfixálóval), majd csillagcsőrös habzsákba szedve, bevonjuk vele a torta tetejét. A kétféle színű szőlőszemekkel díszítjük. Végül a fánkkoszorút porcukorral meghintjük.
Szüreti pincepörkölt Grétitől >>
Hossó Anita receptjei a NoSaltyn >>