Omega-3 – edd magad egészségesre!

Az elmúlt években nagyon sokat hallunk az Omega-3 zsírsavakról, hogy milyen egészségesek, milyen sokat kell belőlük fogyasztanunk. De milyen élelmiszerekben is találhatóak meg?

Első számú közellenség

A zsír. Minden az ő hibája: az elhízás, a szívroham, az agyvérzés, a depresszió, talán még a görög válság is. Pedig a zsírra szükségünk van, a vitaminok egy részének felszívódásához is nélkülözhetetlen (A, D, E, K). Nem beszélve arról, hogy a fűszerek nagy része zsírban bontja ki az ízét, így nem kevés élvezeti faktorhoz juttat minket. Zsírt tehát enni kell, sőt a kiegyensúlyozott táplálkozás alapja, hogy a napi energiabevitelünk 30%-a jó, ha zsírokból áll. Nem midegy azonban, hogy milyenből. A magyarországi zsírfogyasztás toplistáját azonban a szalonna és állati zsiradék vezeti, majd a vaj és társai, a tejtermékek, és csak sereghajtóként a növényi zsírok és a halak.

Halas receptek itt >>

Spanyol halleves

A pác illatától olyan éhes lettem, hogy  majdnem rendelnem kellett egy pizzát! Kellemesen pikáns, savanykás leves lett a végeredmény. Nagyon egyszerűen elkészíthető!

Mindent mértékkel

Nem mondhatjuk a kacsazsírra, hogy nem jó zsír, mert hát isteni, csak nem túl egészséges, túlzott mértékben fogyasztva pedig elhízást, kóros szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. A zsírokat három csoportra oszthatjuk: telített, egyszeresen és többszörösen telítetlen. A telített zsírokhoz tartozik minden olyan zsír, ami szobahőmérsékleten szilárd, tehát a vaj, a kacsa- és disznózsír, a margarin, de megtalálható a húskészítményekben és sajtokban is. Az egyszeresen telítetlen zsírokhoz tartozik a olívaolaj és a legtöbb olajos mag, míg a többszörösen telítetlenekhez a dió, a lenmag és halolaj. Így természetesen az összes tengeri hal húsában megtalálhatóak a többszörösen telítetlen zsírsavak.

Halas receptek itt >>

Fokhagymás-petrezselymes garnéla

A két évvel ezelőtti barcelonai utazás alkalmával, miután már az összes környező tapas bart leteszteltük, egyik nap úgy döntöttünk, hogy délután piacolunk (Boqueria) és este ...

Chowder

A chowder - vagy franciául chaudiére - egy tej alapú, sűrű leves hallal vagy  tenger gyümölcseivel. Francia halászfalvakban jelent meg először, ahol a legkülönfélébb hálóba akadt ...

Omega-3 – edd, amíg bírod

Az Omega-3 egy esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsav, vagyis a szervezetnek mindenképpen szüksége van rá, hogy hosszú távon egészséges maradjon. Megfelelő Omega-3-szint mellett a sokkal kisebb a rák, a szívbetegségek, a kettes típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór és az immunnhiányos betegségek kockázata.

Mit kell tennünk, és főleg ennünk az optimális Omega-3 szint eléréséhez?

  • Csökkentsük a telített zsírok fogyasztását. Nem kell róla végleg lemondani, de vajas kenyér helyett együnk például lenmagolajas pirítóst friss paradicsommal.
  • Fogyassz minél több halat! Ezen belül is tengeri halakat, lazacot, tonhalat, rákokat,puhatestűeket. Tudjuk, hogy nem olcsó, de ha például tésztával keverjük, nem kell belőle sok!
  • Együnk sok zöldsalátát, de joghurtos-majonézes öntet helyett inkább lenmagolajjal locsoljuk meg!
  • Tekerjünk otthon sushit, mert a noriban, a sushi algalapjábanrengeteg az Omega-3. Nem kell a legdrágább különlegességet beletenni tudtátok, hogy az uborka is tökéletes töltelék?
  • Két étkezés között neegy pár kocka csoki, hanem pár szem dió legyen!

Még több diós recept >>

Hogyan használjuk jól a zsírokat? >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Olívaoljjal készült receptjeinket itt találod >>

Így használd az olajat >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...