Egy olívamester titkai

Ki gondolná, hogy a kézműves extra szűz olívaolajokkal kapcsolatos ismeretek is felérnek egy külön, gasztronómiai tudománnyal? Pedig így van. Több évszázados hagyomány, kézi szüret, kifinomult előállítási technológia, íz-, szín- és illatbírálat, ez mind hozzátartozik a nemes nedű magas szintű megismeréséhez és értékeléséhez.

Massimiliano D’Addario olaj-sommelier Abruzzo tartományban nevelkedett, egy olyan birtokon, ahol 400 éve foglalkoznak olívatermesztéssel. Olaszországban nagy múltja van a kézműves olívaolajoknak. A csodálatos klíma, a gondos odafigyelés és a megfelelő technológia lehetővé teszi a folyékony arany előállítását, amit aztán a főzés során a gondosan válogatott és ízben harmonizáló ételekhez használnak fel.

Max élete az olaj körül forog. Családi birtokán közel nyolc hektáron, több száz éves fák adta olívabogyóból állítja elő díjnyertes olajait. Ő a negyedik generáció tagja a famíliában, aki ezzel foglalkozik. Az olasz fiatalember ahhoz, hogy a szakmát minél jobban elsajátítsa, sokáig képezte magát és olaj-sommelier-ként szerzett diplomát. Ez segíti hozzá ahhoz, hogy a világot járva kóstoltassa olajait, tanítva ezzel az embereket arra, hogy mi a különbség olaj és olaj között. Mert bizony óriási a különbség. A boltok polcain fellelhető olívaolajak általában nem megfelelő minőségűek, sokan nem is tudják, hogy mire kell figyelni a vásárlásnál, hogyan találhatjuk meg a minőségi termékeket.

Signor D’Addario elhivatott abban, hogy mindenkit megismertessen az olajok csodálatos világával. Fontosnak tartja, hogy megtanuljuk értékelni a minőséget, hogyan használjuk bátran az érzékszerveinket és élvezzük a jó ízeket. Azzal, hogy előadásokat tart, kóstoltat, beszél az olívák tudományáról, egyre többen kerülnek közelebb e misztikusnak tűnő szakterülethez.

Tudtad? Novus, Alchimia, Vasember, ezek Max leghíresebb olajai, melyeket kézi szüreteléssel, nagy szakértelemmel állítanak elő. Mindnek meghatározó és egyedi az íze. Ugyanúgy, mint a boroknál, ezeknek az ízvilágáról is sokat lehet mesélni. Van olyan, ami intenzív ízű, friss és üde, de lehet almás, virágos-füves illatú vagy akár gyümölcsökben és ásványokban gazdag is.

Maga a kóstolás, kóstoltatás is külön tudománynak számít, nem is beszélve az ételekhez való kombinálásról. De hogy pontosan mit is jelent az, hogy olívaolaj-kóstoltatás, milyen egy igazi olasz olívaszüret, hogyan bírálják és versenyeztetik az olajokat, illetve hogy mit csinál még egy igazi olaj-sommelier? Ezek maradjanak egyelőre titkok, de ígérjük, nemsokára eláruljuk!

Ismerkedj meg a Gourmet Guides-szal! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...