Olasz sajtok terítéken

Rengeteg ételhez használunk parmezánt, pecorinót vagy Grana Padanot - de tudjuk mi a különbség köztük? 

Szerencsére ma már elég sok helyen beszerezhetünk olasz sajtokat - a mozzarella és a mascarpone mellett a legnépszerűbbnek számító parmezánt is. Ugyanakkor könnyen ráhúzzuk bármelyik, parmezánhoz hasonló olasz kemény sajtra a parmezán jelzőt. Az igazi parmezán, a Parmigiano Reggiano nem terem minden bokorban. Persze nem az ördögtől való bűn mással helyettesíteni, de ha szeretnénk a helyen kezelni ezt a sajtkérdést, és a megfelelő sajtot használni az azt megkívánó ételhez, akkor itt egy kis gyorstalpaló segítség.

Pasta all arrabiata

Gyártás

A Parmigiano Reggiano tehéntejből készül, és minimum 12 hónapig érlelik. A Grana Padanot legalább 9 hónapig, és ehhez szintén tehéntejet használnak. Minél tovább állnak, annál keményebbek lesznek, és annál markánsabb lesz az ízük. A Pecorino Romano, a pecorino itthon legismertebb típusa juhtejből készül, és ezt is legalább 5 hónapig érlelik.

Cacio e pepe, Pecorino Romanoval

Származási hely

Mindhárom sajt DOP védettséget élvez. A DOP, vagyis Denominazione di Origine Protetta azt jelenti, hogy oltalom alatt álló eredetmegjelölés - ezeket a termékeket csak akkor lehet így nevezni, ha valóban az adott helyről származnak. A Parmigiano Reggiano csak akkor kaphatja ezt a nevet, ha Emilia-Romagna tartományban, vagy Lombaridián belül Mantovában készítették. A Grana Padano Lombardiában, Piedmondban, Trentinoban és Venetoban készül. Az összes többi parmezán jellegű sajt, ami nem ezeken a helyeken készült, tulajdonképpen hamisítvány. Az előre reszelt, olcsó, zacskós verziók például biztosan nem eredetiek - az ízük sem lesz az igazi. A pecorino csak Lazioban, Toszkánában és Szardínián készülhet.

Spenótos-paradicsomos polenta pecorinoval

Külalak

A Parmigiano Reggiano kemény, aranyszínű, a szélén viaszos védőréteggel, amelybe bele van nyomva a neve. A Grana Padano nagyon hasonlít rá, színe a fehértől a szalmaszínűig terjed, a külső réteg azonban megtévesztő. A pecorino fehér és kemény, és fekete viaszos védőrétegbe van csomagolva.

A Parmigiano Reggiano és a tipikus külső borítás

Ízük

A Parmigiano Reggiano kicsit diós, és lágy - minél idősebb, annál csípősebb, karakteresebb. A Grana Padanora ugyanez igaz, minél fiatalabb, annál szimplább, tejesebb íze van, ahogy az idő telik, úgy lesz egyre vajasabb, szalmásabb íze. A pecorino az idő múlásával egyre sósabb és csípősebb lesz.

A pecorino, és a fekete védőborítás

Hogy melyik a jó választás? Mindhárom sajt remek, és egyazon típuson belül is változik az ízük, minél öregebbek lesznek. Ha valamilyen tájjellegű ételt készítünk, érdemes azt a sajtot választanunk, amit az adott régió termel - a Venetoból származó Risi e bisi (igen, rizibizi) esetében nyúljunk a Grana Padano után, hiszen ugyanabból a régióból származnak. Ezek a sajtok természetesen nem olcsóak - ha nem akarunk ennyire flancolni, és a sajt csak egy sima, kicsit fúziós tésztaételre kerül, akkor vehetünk olcsóbb parmezán jellegű sajtot - köztük is vannak egész elfogadhatóak, maximum nem az adott területeken készültek. Ha azonban tehetjük, alkalmanként szerezzünk be igazi Parmigianot, Grana padanot vagy Pecorinot - egy szimpla hétköznapot is fel fog dobni az ízük!

Via popsugar.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...