Olasz kedvenc – a gnocchi mennybe megy

Mint sok más ételt, a gnocchit is számos téves elképzelés övezi. Sokan valamiféle séfrejtélynek gondolják a mennyei tésztaféleséget és jobbára csak éttermekben eszik, mondván, otthon úgysem tudnák elkészíteni.

A gnocchi hihetetlenül olcsó – ha nekiveselkedünk, és próbálkozásunkat siker koronázza, a bókok sem fognak elmaradni! Rengeteg legenda övezi a gnocchi létrejöttét, egyesek a magyar nokedli olaszosított változataként tartják számon, mások úgy gondolják, valamikor a 15. században kóstolták a magyarok, és a krumpli elhagyásával saját ízlésükre formálták. Ez az a köret, ami még a gnocchinál is olcsóbb és hétköznapi nevén nokedlinek vagy galuskának hívjuk. Akárhogyan is volt, mindkettőt imádjuk. A gnocchit sem lesz nehéz elkészíteni, ha betartunk pár alapszabályt:

{ GALÉRIA = title:Gnocchireceptjeink%20-%20csakis%20a%20legjobbak!, 0,1,2,3,4,5,6 }

  • Mindig főzzük elő az alkotóelemeket! Jó, ha valamilyen főtt zöldséggel feldobjuk az egyszerű tésztát – jöhet a cékla, sütőtök, spenót; ne féljünk a színektől, ízektől!
  • Ha tehetjük, vegyünk lisztesebb burgonyát hozzá – nem kell sok belőle. Tudjuk, hogy minden kezdő rémálma az „annyi liszt kell hozzá, amennyit felvesz” típusú mondat, de itt tényleg nem lehet egyértelmű adagot meghatározni. Általában 25-40 deka közötti mennyiséggel boldogolhatunk jól.
  • Dolgozzunk gyors, határozott mozdulatokkal, formázzunk hengereket a tésztából egy nyújtódeszkán és szaggassuk kb. 2 centiméteresre a gnocchikat. Nem kell túl sokáig főzni őket.
  • Forró, lobogó vízbe dobjuk a tésztanudlikat, amint felérnek a víz tetejére, már kaphatjuk is ki őket. Ha mind kifőtt, serpenyőben hevítsünk vajat és forgassuk át rajta a gnocchikat, az sem árt, ha hagyjuk egy kicsit megpirulni őket. Jöhet rá ezerféle fűszer, cseppnyi felmelegített tejföl, frissen reszelt parmezán, de raguk mellé is kínálhatjuk.

További gnocchireceptekért kattints ide! >>

Védd magad, egyél halat! >>

Sajt, túró, tejföl – készítsd otthon! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...