Olajozott finomságok

A zsiradékot nem zárhatjuk ki az étrendünkből, hiszen a vitaminok nagy része ebben oldódik. Ha jól választunk, az egészségmegőrzésen túl az ételeinket is finomabbá teszi!

Szinte nincs is olyan étel, amihez ne kéne zsiradékot használnunk valamilyen formában. Rengeteg lehetőség áll előttünk, hiszen az évtizedeken át használt vaj, zsír, margarin és napraforgóolaj mellett ma már könnyedén hozzájuthatunk számos más zsiradékhoz is, mint például az olíva-, tökmag-, repce-, lenmag-, mák-, szőlő és barackmag- vagy kókuszolaj, kókusz- vagy pálmazsír. Melyiket célszerű használni, ha az egészségmegőrzés mellett az éltelből kihozható maximumot is figyelembe vesszük?

Klasszikusat csak pontosan!

Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk vele, hogy a hagyományos ételeket nem érdemes megpiszkálni. Hiába hirdetik, hogy egészségesebb, eszünkbe se jusson olívaolajon pörköltet készíteni vagy babgulyást főzni, hiszen a pizzatészta készítéséhez sem használunk mangalicazsírt. Ha kerülni akarjuk a veszélyes transzzsírokat, készítsünk csak havonta egyszer magyaros, pörkölt alapú ételeket, a hétköznapokon pedig váltsuk ki a zsiradékot többszörösen telítetlen, egészséges olajokkal. Süteményt sem muszáj minden nap sütni, de ha nekiállunk, ne sajnáljuk a vajat vagy a zsírt a tésztából és a krémből, hiszen sokkal természetesebbek és jóval kevésbé károsak, mint az olcsóbb, sütéshez használt zsiradékok.

Zöldségbújócska >>

Bográcsos marhalábszárpörkölt

Már önmagába véve a pörkölt is egy külön műfaj...hát még a bográcsos verzió! Az kérem, egy külön művészeti ág! Nem vagyok feltétlen híve annak, hogy a gyors fogások nem lehetnek ...

Jókai bableves 2.

Számomra a bableves összeforrt a füstölt csülökkel, anélkül nem az igazi. Gyerekkoromban nagyanyám mindig zöldségekkel készítette, néha-napján került bele egy kis kolbász is, de ...

Foszlós-vajas kalács

Hat éves korom táján ez volt a "mindennapi kenyerünk". De tényleg. Anyukám heti átlag ötször sütötte meg, és a heti öt kalácsot egy hat meg hároméves kákabélű lánygyermek úgy ...

Szüreti kakaspaprikás

A szüret az ősz legfontosabb társadalmi eseménye, a jókedv és a vidámság napja. Megélénkül a szőlőhegy, közösségi esemény lévén összejönnek a rokonok, a család, a barátok, a ...

Házi vajas kiskifli

Ha igen gyorsan szeretnénk finom és puha házi kifliket készíteni, ajánlom ezt a receptet. Tokkal vonóval együtt alig 1 óra alatt elkészíthető. Ebből a mennyiségből 48 pici kifli ...

Az olíva titkai

Az elmúlt tíz évben olajfronton a legnagyobb változást az olívaolaj tömeges elterjedése okozta. Ma már a legtöbb háztartásban megtalálható egy palackkal, persze nem mindegy, milyet választunk, és mit főzünk vele. Vásárláskor felejtsük el a nagyáruházak saját márkás termékét, és jobb, ha megbarátkozunk a gondolattal, hogy az igazi extra szűz olívaolaj literje 2000 Ft körül kezdődik. Az extra szűz olívaolajjal óvatosan főzzünk, mert hő hatására változik a zamat- és illatintenzitása, így meglehet, hogy más irányba viszi el a kész étel ízét, mint ahogy terveztük. Ha pedig túl sokáig hevítjük, értékes tápanyagait is elveszíti. Bár az olívaolaj rendkívül magas, közel 200 fokos hőmérsékleten kezd el égni, ha olívaolajban rántanánk, keressünk egy semlegesebb ízű, olcsóbb, szűz olívaolajat. A karakteres extra szüzeket pedig tartsuk meg a saláták, tészták, pestók és szószok fűszerének vagy gyorsan átsülő halak és szárnyasok pár perces párolásához. A friss, harsogó idényzöldségeket ne főzzük szét, majd rántsuk be, mert pár csepp olívaolajjal is isteni, a megszokottnál sokkal egészségesebb főzeléketet készíthetünk!

6 vacsora évkezdéshez >>

Cukkini saláta

Hidegen tényleg sokkal jobb. Melegen megkóstoltam, és azt állapítottam meg, hogy ronda is, meg íztelen is. Szerencsére azért hűtőbe tettem. Másnapra a rondaság maradt, de az ízek ...

Pesto Rosso házilag

Imádom a vörös pesto bolti változatát, de az ott kapható kis üvegnyi szósz a fél fogamra se elég, így a címkéjén lévő összetevők alapján kikísérleteztem, hogy itthon hogyan ...

Spenót pesto

A klasszikus, genovai recept szerint a pesto bazsalikomból készül. Egyre inkább elterjedni látszanak azonban a különféle variációk pestora: ma nem lepődünk már meg a petrezselyem ...

Rukkolás madársaláta

A rukkola olyan, mint a spenót, mármint olyan értelemben, hogy vagy nagyon szereti valaki, vagy ki nem állhatja. Mi előszeretettel fogyasztjuk, pizzán, tésztán vagy akár így salátának is.

Joghurtos padlizsánsaláta

Görögországban ettem egyszer egy ilyen salátát, hazaérve pedig megpróbáltam házilag előállítani. Közeli rokona a tzatzikinek, de a padlizsán miatt különlegesebb az íze. Eredetileg ...

Pa amb tomáquet

Aki járt már Katalóniában, bizonyára volt szerencséje a katalánok népszerű és egyszerűségében zseniális paradicsomos kenyeréhez. Személy szerint jó néhány évvel ezelőtt ettem ...

Pár kanál egészség

Az igazán fínom, mandulazamatú olívaolaj mellett egyre több olyan alternatív olajféle terjed el, amit legjobb salátára löttyinteni vagy önmagában, pirítóssal fogyasztani. Jó hír, hogy nemcsak finomak és különböző ízűek, hanem mind nagyon egészségesek is! Férfiaknak szinte kötelező lenne napi 1 kanál tökmagolaj, mert nagyon jó hatással van a prosztatára. Feldobható vele az ilyenkor amúgy is aktuális sütőtökkrémleves, de finom krém is készülhet belőle. Kiváló szendvicsalap, nyersen megőrzi magas antioxidáns- és vitamintartalmát is. A mákolaj hasonlóan jótékony hatású, semleges ízű, így akár a mákos tésztánkat is felturbózhatjuk vele. Különösen ajánlott azoknak, akik a csontjaikat szeretnék erősíteni, hiszen a legmagasabb kalciumtartalmú olaj. A szőlőmagolaj rendkívül erős rákmegelőző hatású, magas égéspontja miatt akár vörös húsokat is grillezhetünk vele. A hidegen sajtolt barackmagolaj pedig idegnyugtató és bőrregeneráló hatású.

Így használd az olajat! >>

Tökmagolajos kecskesajt saláta

Az Őrségből kaptam a kecskesajtot, ami zöldfűszeres kéregben volt. A tökmagolaj, amit Magyarországon az Őrségben sajtolnak nagyon egészséges és pikáns ízű, salátákhoz kiváló. Az ...

Tökmagos-juhtúrós pogácsa

Bár Budapesten élek, ritkán járok Óbudára - a város másik végén lakom,és semmi kötődésem nincs a környékhez. Ha mégis nekiindulok, akkor annak általában egy oka van (vagy ha nem ...

Alternatív rántott falatok

A bő zsírban sütésről, rántásról mindenki tudja, hogy egészségtelen, ám ettől függetlenül csináljuk. Nem is baj, minek úgy élni, hogy minden jó falatot megtagadunk magunktól? Nem mindegy azonban, hogyan csináljuk. Fasírtot, panírozott húst nyugodtan készíthetünk sütőben is. Elég egy kis olajjal megkenni a tepsit, így amellett, hogy egészségesebb és kevésbé kalóriadús, a pénztárcánkból sem vesz ki fölösleges összegeket. Ha mégis bő zsírban akarunk sütni, próbáljuk ki a repce-, kukoricacsíra- vagy mogyoróolajat. Önmagukban, saláták mellé is fogyaszthatóak, és valamivel egészségesebbek, mint a bő olajban sütésre használt társaik. Ha pedig valamilyen kulináris újdonságra vágyunk, próbáljuk ki egyszer a rántott húst zsírban vagy vajban elkészíteni!

Zsiradékkalauz >>

Wiener schnitzel

A fáma szerint ezt az ételt, a száznapos borjú combjából (a császári részéből) kell készíteni. A combot sikerült beszerezni, de a borjú születési anyakönyvi kivonatát, többszöri ...

Sütőben sült rántott csirke

Örökre száműztem az olajban sütött rántott húst a konyhából. És ismét dögevő lettem. Ennek apropójából az örök szerelem, a rántott hús került az asztalra. Ám engem minduntalan ...

Sütőben sült fánkok

A fánk, egy olyan megunhatatlan finomság, amit sokféleképpen el lehet készíteni, mind formáját, mind ízét tekintve. Sajnos ennek általában a velejárója az olajszag, ami nem minden ...

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...