A nyárutó ízei: lecsós-sajtos szelet

A mostani és jövő heti gasztroblogger párosunk a NoSalty két régi szakácsa, Makkermanó és Nyamóka, akik újszülött blogjuknak, a Sünis kanálnak konyhájába kalauzonak titeket!

Konyhai ténykedéseim lassan már a régmúltra nyúlnak vissza, mégis főleg a NoSalty hatására kezdtem el a napi szintű sütés-főzést. Sokat köszönhetek ennek az oldalnak, mert azon túl, hogy kedvelt foglalatosságommá lett az ételfotózás, egy igaz barátra is szert tettem – és ő nem más, mint Nyamóka. Ide illő kifejezéssel élve, az pedig már csak hab volt a tortán, hogy közben az ízlelőbimbóim is sokkal elfogadóbbá váltak az addig nemszeretem-ételek iránt. Magától értetődőnek éreztem, hogy elfogadjam a megtisztelő felkérést, és részt vegyek ebben a rovatban. Nehéz volt kitalálni, milyen ételt válasszak, mert ha önmagamat egy receptemen keresztül jellemezni lehetne, akkor bajban volnék. Első gondolatként a „húsos palacsinta tejszínes-paprikás hagymamártásban ötlött fel bennem, mert az nagyon én vagyok, de ahogy ezt kitaláltam, a receptek közül sértődötten rám kiáltott a máj, amit szintén imádok. „Őt” követte a szintén megbántott zsúrkenyér és megannyi péksütemény, hiszen velük is komoly barátságot ápolok. A derelyéről nem is beszélve, ami drága Mamikámtól való örökségem. Aztán agyamban fény gyúlt, mert ott állt ragyogó piedesztálon a csirkemell, amiből kényszerből oly sokféle ételt „alkotok”. A „bűnös” a Kedvesem, aki miatt elsősorban ebből a húsféléből van teli a hűtőnk. Így aztán szárnyas kisasszonynál maradtam – hadd gyarapítsa az ételek sorát ismét, ám új alakot öltve.

A lecsóval rövid idő alatt több alkalommal is örömet szereztem az én Kutyafülemnek, ezért most újra elkészítettem. Ezúttal hússal akartam kombinálni. Sajnos sertéshusi megint nem volt itthon, számomra pedig azzal lenne igazán finom. Ismét csirkemellet vettem hát elő. A lecsós húst én valamiért csípősen tudom elképzelni, ezért került bele hegyes erőspaprika is, ami még inkább feldobta. Hihetetlen, hogy én is jóízűen falatoztam, hiszen sem a zöldpaprikát, sem a paradicsomot nem kedvelem, pláne fonnyasztva. Mivel azonban a múltkor már egy falatka erejéig belenyaltam a rizses-kolbászos lecsómba, megállapítottam, hogy ez nem is rossz. Akkor jutott eszembe, hogy hússal kéne tálalni. Talán még meg is szeretném. Megleptem magam, mert így lett. Ezzel a könnyen és gyorsan elkészíthető étellel nem nehéz megörvendeztetni korgó gyomrú családtagjainkat, barátainkat. Magyaros ízű, nem hizlaló fogás lehet akár egy kellemes nyári estén is. Köretnek borsos rizst adtam hozzá.

Hozzávalók 3 személyre:

  • 1 egész csirkemellfilé (nagyobb fajta) vagy 6 szelet karaj
  • őrölt feketebors
  • liszt
  • 2 ek mangalicazsír
  • kb. 7 dkg trappista/edami sajt

Lecsóhoz:

  • 1/2 szál szárazkolbász
  • 4 zöldpaprika
  • 3 paradicsom
  • 1/2 szál hegyes erős paprika
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 csapott ek őrölt pirospaprika
  • 1 mk őrölt kömény

Elkészítés

  1. A csirkemellekről levágjuk az alsó, hosszúkás húsdarabokat, és félretesszük.
  2. A filéket 3 szeletre vágjuk, háztartási fólia alatt enyhén kiklopfoljuk, és a félretett húsdarabokkal együtt mindkét oldalukon sózzuk-borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk.
  3. Egy nagyobb serpenyőben zsírt forrósítunk, és hirtelen kisütjük a hússzeleteket. Félretesszük.
  4. A lecsóhoz a kolbászt felkarikázzuk, a karikákat félbevágjuk, egy pici zsíron megfuttatjuk, hogy kiengedje a felesleges zsiradékot, majd a kolbászt kiszedjük a zsírból és félretesszük.
  5. A paprikákat megmossuk, csumáját eltávolítjuk és felkarikázzuk.
  6. A paradicsomokat pár másodpercre forrásban lévő vízbe dobjuk, hogy könnyen meg tudjuk hámozni, és feldaraboljuk.
  7. A hagymát felaprítjuk, a piros zsíron megdinszteljük, majd a tűzről lehúzva beletesszük a fokhagymát, majd hozzákeverjük a pirospaprikát és a köményt.
  8. Rátesszük a zöldségeket, megsózzuk, összeforgatjuk, és kis lángon, fedő alatt párolni kezdjük. Néha megkeverjük.
  9. Ha a paprika már majdnem teljesen puha, levesszük róla a fedőt, beletesszük a kolbászt, és néha megkeverve hagyjuk, hogy elfője a levét.
  10. Az elősütött hússzeleteket hőálló edénybe tesszük, reszelt sajttal megszórjuk és rákanalazzuk a lecsót. Előmelegített sütőben készre sütjük.

Makkermanó és Nyamóka blogja, a Sünis kanál >>

Makkermanó receptjei a NoSaltyn>>

Sünis kanál a Facebookon >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...