Nyári reggeli – sajt és körözött

Már-már furcsa, hogy a reggelik kapcsán eddig nem esett szó a körözöttről, hiszen annyira alapvető kenyérre való nyáron! 

Körözött juhtúróból hagyományosan

Nincsenek fölösleges körök és cicoma: vegák és nem vegák egyaránt odavannak érte, a különbséget legfeljebb a felhasznált hagyma- és paprikamennyiség jelenti az egyes változatokban.

Végtelen egyszerűsége megannyi ízt rejt magában: személy szerint elképzelhetetlennek tartom, hogy egy nagy fej vöröshagyma ne kerüljön bele a körözöttembe, sőt, ha készen van, még a tetejére is aprítok egy keveset lila társából. Ha valamilyen oknál fogva eddig nem voltál tisztában e krémes szendvicsre való elkészítésével, akkor segítünk: kell 25 deka túró, kb. fél doboz tejföl, 1 kisebb vagy nagyobb fej vöröshagyma (ízlés dolga) és fűszerpaprikából 1-2 teáskanálnyi, annak erősségétől függően, valamint köménymag annak, aki szereti.

Mindent össze kell keverni, kivéve, hogy a hagymát reszelni, nem mondom, ez nekem se a kedvenc részfolyamatom, de a végeredményért megéri, előtte pár percig hideg vízben áztatom, így talán kevésbé csípi a szemet a reszelés során.

Körözött 9. - juhtúrós

Otthon mi mindig így csináltuk, csináljuk a körözöttet. Nekem meglepetés volt, hogy van mindenféle más (túrós, tejfölös stb.) körözött is. Persze most már tudom, hogy rengeteg ...

Lesz olyan, aki ennél a pontnál azt fogja gondolni, hogy ez a cikk bizony nem neki íródott, pedig ha azt írom, hogy házilag sajtot készíteni egyáltalán nem nagy ördöngösség, akkor egyáltalán nem túlzok. Az így készült sajtot nem lehet egy kalap alá venni a bolti utánzatokkal – semmilyen exkluzív tudást nem igényel az elkészítése, teljes tej, ecet vagy citromlé viszont annál inkább kell hozzá. Dobozos tejekkel semmi esetre sem érdemes próbálkozni, mert csúfos bukás lesz a vége, itt nincsen fitneszdilemma: a sajt csak zsíros, valódi tejből áll össze.

Gyors sajt

Amikor először hallottam erről a sajtkészítésről, kicsit meglepődtem, és azt gondoltam, hogy ez nem igaz. Kipróbáltam negyed ennyi hozzávalóval, és sikerült! Később anyósom ...

Friss házi sajt lilahagymával

A héten munkából hazafelé menet sikerült elcsípnem az autót, ami friss házi tejet, sajtot szállít házhoz. Jópofa tehénfoltos autó, folyton a "Boci-boci tarkát" játssza. Néha, mikor ...

Fűszerezni azzal lehet, amivel csak szeretnéd, friss fűszernövényeket is beleértve. Három liternyinél kevesebb tejjel nincs értelme nekiállni, ebből egy jó 15-20 dekás sajtgömböt kaphatsz, ha ügyes vagy, márpedig miért ne lennél. Kinek kellenek ezek után a kétes eredetű felvágottak? Legfeljebb pár karika füstölt házi kolbászt tudok elképzelni ehhez a menühöz, meg egy pohár behűtött, valódi kakaót!

A Reggeli és vacsora korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...