Nyári reggeli – sajt és körözött

Már-már furcsa, hogy a reggelik kapcsán eddig nem esett szó a körözöttről, hiszen annyira alapvető kenyérre való nyáron! 

Körözött juhtúróból hagyományosan

Nincsenek fölösleges körök és cicoma: vegák és nem vegák egyaránt odavannak érte, a különbséget legfeljebb a felhasznált hagyma- és paprikamennyiség jelenti az egyes változatokban.

Végtelen egyszerűsége megannyi ízt rejt magában: személy szerint elképzelhetetlennek tartom, hogy egy nagy fej vöröshagyma ne kerüljön bele a körözöttembe, sőt, ha készen van, még a tetejére is aprítok egy keveset lila társából. Ha valamilyen oknál fogva eddig nem voltál tisztában e krémes szendvicsre való elkészítésével, akkor segítünk: kell 25 deka túró, kb. fél doboz tejföl, 1 kisebb vagy nagyobb fej vöröshagyma (ízlés dolga) és fűszerpaprikából 1-2 teáskanálnyi, annak erősségétől függően, valamint köménymag annak, aki szereti.

Mindent össze kell keverni, kivéve, hogy a hagymát reszelni, nem mondom, ez nekem se a kedvenc részfolyamatom, de a végeredményért megéri, előtte pár percig hideg vízben áztatom, így talán kevésbé csípi a szemet a reszelés során.

Lesz olyan, aki ennél a pontnál azt fogja gondolni, hogy ez a cikk bizony nem neki íródott, pedig ha azt írom, hogy házilag sajtot készíteni egyáltalán nem nagy ördöngösség, akkor egyáltalán nem túlzok. Az így készült sajtot nem lehet egy kalap alá venni a bolti utánzatokkal – semmilyen exkluzív tudást nem igényel az elkészítése, teljes tej, ecet vagy citromlé viszont annál inkább kell hozzá. Dobozos tejekkel semmi esetre sem érdemes próbálkozni, mert csúfos bukás lesz a vége, itt nincsen fitneszdilemma: a sajt csak zsíros, valódi tejből áll össze.

Fűszerezni azzal lehet, amivel csak szeretnéd, friss fűszernövényeket is beleértve. Három liternyinél kevesebb tejjel nincs értelme nekiállni, ebből egy jó 15-20 dekás sajtgömböt kaphatsz, ha ügyes vagy, márpedig miért ne lennél. Kinek kellenek ezek után a kétes eredetű felvágottak? Legfeljebb pár karika füstölt házi kolbászt tudok elképzelni ehhez a menühöz, meg egy pohár behűtött, valódi kakaót!

A Reggeli és vacsora korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek