Nulla kalória és édes íz – természetesen

Nulla kalória és édes íz – természetesen. Hogyan lehetséges mindez egyszerre? A titok nyitja a sztívia. Mi is ez pontosan? Mihez használhatjuk? Mi kipróbáltuk!

A NoSalty.hu csapata meghívást kapott az Édes este a sztíviával rendezvényre, ami a NESTEA, a sztíviás jegestea megálmodója jóvoltából jött létre. Ennek a természetes eredetű édesítőnek köszönhetően ugyanis mostantól az új NESTEA zöld teák 30 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaznak. A NESTEA Zöld Tea Citrus és a NESTEA Zöld Tea Eper-aloe vera italokban kevesebb a cukor, mint korábban.

Sztívia-kisokos – Hogyan készül?

A sztívia egy természetes eredetű édesítő, amely kalóriamentes. Maga a sztívianövény (magyar nevén jázminpakóca) az őszirózsafélék családjába tartozik és Paraguayból származik. A dél-amerikai népek évszázadok óta használják édesítésre. A sztíviából kinyert édesítő kétszázszor édesebb a kristálycukornál.

A sztívia levele az intenzív, természetesen édes íz egyedülálló forrása kalóriamentes formában. Amikor a levelek a legédesebbek, leszüretelik és megszárítják azokat. A folyamat ezután hasonló a tea készítéséhez: a szárított leveleket vízbe áztatják, hogy kinyerjék belőlük a legfinomabb édesítőt. Ezután leszűrik a folyadékot. A végeredmény egy nagy tisztaságú édesítő, amely más természetes édesítőkkel kombinálva – például cukorral és gyümölcslevekkel – jóízű és alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek elkészítéséhez használható.

Egy recept a sok közül, amit sztíviával készíthetünk

Ennek a természetes eredetű édesítőnek köszönhetően mostantól a vele készült ételek kevesebb cukrot tartalmaznak. Ezt mi is kipróbálhattuk a Sztívia Sütőestjén, ahol a NoSalty-csapata elkészítette az Epres-kekszes mascarpone krémkelyhet. Köszönjük a meghívást a NESTEA-nek!

Hozzávalók kb. 15 kis adaghoz

A kekszhez

  • 5 dkg barnacukor
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 db tojássárgája
  • kevés víz (2 evőkanálnyi)

A krémhez

  • 0,5 kg mascarpone sajtkrém
  • 1db tonkabab reszelve
  • 4 dkg méz
  • 1 dl hideg tejszín
  • 3-4 csepp sztívia
  • 30 dkg eper

Elkészítés

Sütési idő kb. 12-15 perc 180 fokon

  1. A lisztet a vajjal és a fahéjjal elmorzsoljuk. A tojások sárgáját egy pici vízzel és a barnacukorral kikeverjük, majd a lisztes részhez adjuk.
  2. A tésztát összedolgozzuk, hengert formálunk és fóliába tekerjük. 15 percre hűtőbe helyezzük dermedni.
  3. Egy tepsit sütőpapírral bélelünk ki. A hűtőből kivett tésztát 3 mm-es szeletekre vágjuk és a tepsibe fektetjük.
  4. A kekszeket megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A krém elkészítése

  1. Mindent egy tálba mérünk és gépi habverővel először lassú fokozaton simára keverjük, majd krémesre habosítjuk, de vigyázzunk, hogy ne keverjük túl sokáig.

Rétegezés

  • Az epret megmossuk, felkockázzuk.
  • A kekszet a krémmel és az eperrel kis poharakba rétegezzük.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...