12 nélkülözhetetlen találmány a konyhában

Az Egyesült Királyság vezető tudósai nemrégiben összeállítottak egy listát, melyből kiderül, melyek azok a találmányok, amelyek ételeket és életeket mentettek meg.

A lista azóta is változatlan, hiszen olyan fontos és nélkülözhetetlen tárgy illetve technológia szerepel rajta, melyek táplálkozási szokásinkat is merőben megváltoztatták - ilyen például a hűtőszekrény vagy a konzervdoboz.

A listánk dobogósa természetesen a hűtőszekrény: ez a forradalmi szerkezet biztosítja az ételek frissen tartását, így azok is friss alapanyagokhoz - zöldségekhez, gyümölcsökhöz, húsokhoz - juthatnak, akiknek nincs kertjük. Habár William Cullen már az 1730-as években feltalálta a hűtőt, mégis a 20. századig kellett várni tényleges megszületésére.

A hideg után most jöjjön egy kis meleg: a Louis Pasteur által feltalált pasztörizálás (a nevet tekintve talán nem meglepő.) Ennek a hőkezelési tartósító eljárásnak az a lényege, hogy a folyadékok 60-90 C fok közötti felmelegítése után gyorsan lehűtik őket, ezáltal a bennük lévő mikroorganizmusok száma lecsökken, vagy teljesen eltűnik.

Gondoltátok volna, hogy a harmadik helyen - még éppen dobogósként - a konzervek állnak? Naná, hiszen nem csak az ételek megőrzésére, hanem szállítására is megoldást nyújtanak. Mikortól is? A dátum számunkra is meglepő volt, ugyanis magához Napóleonhoz fűződik: 1795-ben hirdetést tett közzé, amelyben busás összeget ajánlott annak, aki megoldást talál a hadsereg élelmezési problémáinak megoldására. Végül egy Nicolas Appert nevű sorfőző és cukrász volt a befutó, aki eleinte üvegpalackokba tette az ételt, amiket aztán hosszabb-rövidebb ideig forrásban lévő vízfürdőben tartott. Peter Durand volt az, aki egy évvel később fémdobozra váltotta az üveget, de az eljárás lényege ugyanaz volt: a hőkezelésnek köszönhetően elpusztultak a bacilusok.

De térjünk vissza fémdobozra, ami jóval olcsóbbnak és tartósabbnak is bizonyult, mint üveg elődei, egy komoly hátránnyal: eleinte kalapács vagy véső kellett a felbontásához, és csak évtizedekkel később találták fel a konzervnyitót.

Persze lehet nyitó nélkül is konzervet bontani, például késsel, vagy ahogy a következő videóban láthatjátok. Annyi szent, hogy egyik sem veszélytelen vagy higiénikus. A móka kedvéért azért érdemes megnézni.

De térjünk is vissza ehhez a bizonyos listához! Szerepel rajta a sütő, mikrohullámú sütő is, és persze olyan mezőgazdasági technikák, mint a vetés és őrlés, de ez talán számunkra nem annyira izgalmas, hiszen közvetlenül nem vesz részt a mindennapjainkban, így mutatjuk a mi, szűrt listánkat. Gondoljunk csak bele, hogy ezek nélkül mennyivel kényelmetlenebb lenne az életünk:

  1. Hűtőszekrény

  2. Pasztörizálás /Sterilizálás

  3. Konzervek

  4. Sütő

  5. Sütés

  6. Fermentáció

  7. Fazék

  8. Kés

  9. Evőeszközök

  10. Parafadugó

  11. Mikrohullámú sütő

  12. Olajban sütés

Legújabb receptek

Kucsmagomba leves podagrafűvel

Egy üde gyertyánosban jártam, ahol együtt nőtt a méltatlanul nem ismert podagrafű és a kucsmagomba, így született a recept. A kucsmagomba nyersen mérgező, minimum 20 perc hőkezelést ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezeket a sonkákat ne vedd meg a boltban, mert megbánod

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!

Top Receptek

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!