Ne vásárolj – süsd meg otthon!

Ma van a nemzetközi „ne vásárolj semmit" nap, melyet Magyarországon már kilenc éve megtartunk. Idén szállj be te is a buliba ne vásárolj semmit, inkább készítsd el otthon, saját kezűleg!

Egy napig meg lehet állni, hogy ne vegyünk hajszárítót, ruhát, autóalkatrészt, fényképezőgépet. Ha a mélyhűtőnk elég nagy, annak a tartalmából még a családot is jól lakatjuk. De mit csináljunk, ha a pékségben sem szeretnénk fogyasztók lenni egy egész napig? Hát süssük meg otthon a pékárut!

Szigorúan a minimum

Ha nem akarjuk túlcifrázni, csak a reggelinek és uzsonnának valót szeretnénk elkészíteni, válasszunk egy omlós, puha kifli- vagy zsemlereceptet. Ha még soha nem csináltatok házi péksütit, meglátjátok, milyen jó móka lesz. Ha pedig már rutinos pékpalánták vagytok, tudjátok, hogy egyáltalán nem nagy ördöngösség. Egy alaptésztából készíthettek zsemlét vagy kiflit, magosat vagy simát, sósat vagy sajtosat. Sőt, ha egyszer nekiveselkedtek egy nagyobb adagnak, a fölösleget lefagyasztva, egész héten frissen kiolvasztott, saját készítésű pékáruval lakhattok jól. Ugye, hogy nem is olyan nagy dolog az önellátás?

Így használd fel a maradék ételeket! >>

Császárzsemle

Múlt héten egy klassz kenyeres/ péksütis könyvre bukkantam a könyvesboltban, első átlapozás után nem is annyira a kenyerek, annál is inkább a zsemlék keltették fel a ...

Házi kifli 4. - régimódi

Nagymamámék utcájában régen volt egy nagy-nagy pékség, vagy csak én voltam pici, és nagyra emlékszem... Mindig ínycsiklandó illat volt az egész utcában, mikor sütötték a kenyereket, ...

Házi vajas kiskifli

Ha igen gyorsan szeretnénk finom és puha házi kifliket készíteni, ajánlom ezt a receptet. Tokkal vonóval együtt alig 1 óra alatt elkészíthető. Ebből a mennyiségből 48 pici kifli ...

Diós tönkölyzsemle

Ezt a receptet egy német kenyeres könyvben találtam. Ott kenyérre írták a receptet, de hát most egyedül vagyok, kenyeret meg olyan ritkán eszek, hogy se sütni, se venni nem éri meg. A kis ...

Tejes kifli

Van a városunkban egy pékség (szerintem az országban máshol is jelen vannak, és tudtommal albánok), az Arditti, ahol nagyon finom péksüteményeket sütnek. A kifliik és zsemléik nem ...

Császárzsemle Vicikótól

Egy német netes oldalon találtam, ahol azt  lehetett olvasni, hogy egy német pékmestertől származik a  recept. Sokan dicsérték, így nekiláttam én is. Nagyon nem bántam meg, szerintem is ...

Édes kedvencek a sütőből

Van, aki nem éri be a minimummal nem mintha egy friss házi kifli az lenne. Van, aki ragaszkodik a reggeli kávé mellé a friss, édes péksüteményhez. Sima, vajas-lekváros, mézes vagy csokis croissant, fonott cukros briós, szerelmeslevél, vagy ahogy a filmekben láttuk, egy édes bagel. Természetesen ennek az otthoni produkálása sem kíván diplomát. Egy erős karizom, némi pluszidő, friss élesztő, és már el is öntötte a lakásunkat a frissen sülő pékáruk mennyei illata. Az elismeréseket pedig nyugodtan zsebeljük be!

Drágulnak a pékáruk, süsd meg őket otthon! >>

Csokikrémes táska

A vadiúj teraszomat egy kellemes vasárnapi ebéddel avattuk fel (húsleves-tejfölös csirke galuskával) és süteményt sütni már nem maradt időm. Mivel általában mindig van a hűtőben ...

Csokoládés croissant (Croissant 2.)

Időigényes, de megéri elkészíteni! Ha reggel frissen sült péksüteményt szeretnénk, annyi a teendőnk, hogy a kifliket előző este elkészítjük egészen a formázásig, majd nyersen ...

Briós Ízes kalandok konyhájából

A briós a franciák kedvelt péksüteménye, szívesen fogyasztják reggelire. Sok – bonyolult és egyszerűbb – receptje létezik, a formázása is igen változatos. Ezúttal egyszerűen ...

Használd fel a maradékot!

Rendben, nem akarunk mindenkit rávenni, hogy munka előtt vagy munka után álljon neki friss péksütit gyártani legyen ez egy fakultatív öröm. De azok sem szabadulnak, akik a boltban vásárolnak! Kezeket a szívekre hányszor dobtátok ki a nem túl friss zsömlét, kenyeret, kalácsot, és vettetek helyette újat? Öreg hiba, mert ezek értékes vacsoraalapok lehetnek. Nemcsak a fogyasztásmentes világnapon. A szikkadt kenyér vagy zsemle tökéletes bundás kenyérré változtatható. Nem is kell olajban úsztatni a konyhát, hiszen sütőben is elkészíthető. A maradék kifli, kalács, kakaós csiga vagy bármilyen édes péktermék isteni vacsoraként reinkarnálódhat, ha némi lekvárral, mazsolával, dióval és vaníliasodóval felturbózzuk vagy átsütjük. Ha másra nincs is energiák a hét utolsó munkanapján, egy mákos gubával, máglyarakással vagy öntött kiflivel nyugodtan zárhatjuk a pénteket!

Pakold ki a hűtődet! >>

Máglyarakás ahogy Gréti készíti

Nagyon szeretem a máglyarakást, de a gyermekeim sajnos egyáltalán nem. Rövid közvéleménykutatás után kiderült, hogy a darált dió íze és a megbarnult alma színe a két ellenszenves ...

Mákosguba 3.

Bíró Lajos Kossuth kiflije adta az ötletet, hogy a mákosgubát is hasonlóan készítsem el. A tojás és a tejföl, ami a hagyományos mákosgubában nem szerepel, finomabbá tette.

Bundás kalács cseresznyével

Nem vagyok az a reggelizős fajta, de amikor ezt megláttam, rögtön elhatároztam, hogy kipróbálom. Mennyei finomság! Szigorúan édesszájúaknak ajánlom! :) Raphaele Vidaling - Kóstold meg ...

A rovat korábbi cikkei itt találhatók >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...