Ma van a nemzetközi „ne vásárolj semmit" nap, melyet Magyarországon már kilenc éve megtartunk. Idén szállj be te is a buliba – ne vásárolj semmit, inkább készítsd el otthon, saját kezűleg!
Egy napig meg lehet állni, hogy ne vegyünk hajszárítót, ruhát, autóalkatrészt, fényképezőgépet. Ha a mélyhűtőnk elég nagy, annak a tartalmából még a családot is jól lakatjuk. De mit csináljunk, ha a pékségben sem szeretnénk fogyasztók lenni egy egész napig? Hát süssük meg otthon a pékárut!
Szigorúan a minimum
Ha nem akarjuk túlcifrázni, csak a reggelinek és uzsonnának valót szeretnénk elkészíteni, válasszunk egy omlós, puha kifli- vagy zsemlereceptet. Ha még soha nem csináltatok házi péksütit, meglátjátok, milyen jó móka lesz. Ha pedig már rutinos pékpalánták vagytok, tudjátok, hogy egyáltalán nem nagy ördöngösség. Egy alaptésztából készíthettek zsemlét vagy kiflit, magosat vagy simát, sósat vagy sajtosat. Sőt, ha egyszer nekiveselkedtek egy nagyobb adagnak, a fölösleget lefagyasztva, egész héten frissen kiolvasztott, saját készítésű pékáruval lakhattok jól. Ugye, hogy nem is olyan nagy dolog az önellátás?
Így használd fel a maradék ételeket! >>
zsemle
Múlt héten egy klassz kenyeres/ péksütis könyvre bukkantam a könyvesboltban, első átlapozás után nem is annyira a kenyerek, annál is inkább a zsemlék keltették fel a ...
kifli
Nagymamámék utcájában régen volt egy nagy-nagy pékség, vagy csak én voltam pici, és nagyra emlékszem... Mindig ínycsiklandó illat volt az egész utcában, mikor sütötték a kenyereket, ...
kifli
Ha igen gyorsan szeretnénk finom és puha házi kifliket készíteni, ajánlom ezt a receptet. Tokkal vonóval együtt alig 1 óra alatt elkészíthető. Ebből a mennyiségből 48 pici kifli ...
zsemle
Ezt a receptet egy német kenyeres könyvben találtam. Ott kenyérre írták a receptet, de hát most egyedül vagyok, kenyeret meg olyan ritkán eszek, hogy se sütni, se venni nem éri meg. A kis ...
kifli
Van a városunkban egy pékség (szerintem az országban máshol is jelen vannak, és tudtommal albánok), az Arditti, ahol nagyon finom péksüteményeket sütnek. A kifliik és zsemléik nem ...
zsemle
Egy német netes oldalon találtam, ahol azt lehetett olvasni, hogy egy német pékmestertől származik a recept. Sokan dicsérték, így nekiláttam én is. Nagyon nem bántam meg, szerintem is ...
Édes kedvencek a sütőből
Van, aki nem éri be a minimummal – nem mintha egy friss házi kifli az lenne. Van, aki ragaszkodik a reggeli kávé mellé a friss, édes péksüteményhez. Sima, vajas-lekváros, mézes vagy csokis croissant, fonott cukros briós, szerelmeslevél, vagy ahogy a filmekben láttuk, egy édes bagel. Természetesen ennek az otthoni produkálása sem kíván diplomát. Egy erős karizom, némi pluszidő, friss élesztő, és már el is öntötte a lakásunkat a frissen sülő pékáruk mennyei illata. Az elismeréseket pedig nyugodtan zsebeljük be!
Drágulnak a pékáruk, süsd meg őket otthon! >>
édes leveles
A vadiúj teraszomat egy kellemes vasárnapi ebéddel avattuk fel (húsleves-tejfölös csirke galuskával) és süteményt sütni már nem maradt időm. Mivel általában mindig van a hűtőben ...
briós
Egy jól bevált kalács receptből készítettem.
croissant
Időigényes, de megéri elkészíteni!
Ha reggel frissen sült péksüteményt szeretnénk, annyi a teendőnk, hogy a kifliket előző este elkészítjük egészen a formázásig, majd nyersen ...
briós
A briós a franciák kedvelt péksüteménye, szívesen fogyasztják reggelire. Sok – bonyolult és egyszerűbb – receptje létezik, a formázása is igen változatos. Ezúttal egyszerűen ...
Használd fel a maradékot!
Rendben, nem akarunk mindenkit rávenni, hogy munka előtt vagy munka után álljon neki friss péksütit gyártani –legyen ez egy fakultatív öröm. De azok sem szabadulnak, akik a boltban vásárolnak! Kezeket a szívekre – hányszor dobtátok ki a nem túl friss zsömlét, kenyeret, kalácsot, és vettetek helyette újat? Öreg hiba, mert ezek értékes vacsoraalapok lehetnek. Nemcsak a fogyasztásmentes világnapon. A szikkadt kenyér vagy zsemle tökéletes bundás kenyérré változtatható. Nem is kell olajban úsztatni a konyhát, hiszen sütőben is elkészíthető. A maradék kifli, kalács, kakaós csiga vagy bármilyen édes péktermék isteni vacsoraként reinkarnálódhat, ha némi lekvárral, mazsolával, dióval és vaníliasodóval felturbózzuk vagy átsütjük. Ha másra nincs is energiák a hét utolsó munkanapján, egy mákos gubával, máglyarakással vagy öntött kiflivel nyugodtan zárhatjuk a pénteket!
Pakold ki a hűtődet! >>
máglyarakás
Nagyon szeretem a máglyarakást, de a gyermekeim sajnos egyáltalán nem. Rövid közvéleménykutatás után kiderült, hogy a darált dió íze és a megbarnult alma színe a két ellenszenves ...
mákos guba
Szenteste napján ebédre szoktuk ezt készíteni. Egyszerűen elkészül, és a karamellás almától nagyon finom ízt, és hangulatot ad a karácsonyhoz.
bundás kenyér
Ez egy tipikus francia reggeli. Régen a szegények eledele volt, hiszen olcsó alapanyagokból készült, ám mégis egyfajta finomságot kölcsönzött az egyszerű kenyérnek.
Persze a francia ...
mákos guba
Bíró Lajos Kossuth kiflije adta az ötletet, hogy a mákosgubát is hasonlóan készítsem el.
A tojás és a tejföl, ami a hagyományos mákosgubában nem szerepel, finomabbá tette.
máglyarakás
Avagy mihez kezdjünk a megmaradt, harmad-, negyednapos vagy akár egy hetes, szikkadt kaláccsal.
bundás kenyér
Nem vagyok az a reggelizős fajta, de amikor ezt megláttam, rögtön elhatároztam, hogy kipróbálom. Mennyei finomság! Szigorúan édesszájúaknak ajánlom! :)
Raphaele Vidaling - Kóstold meg ...
A rovat korábbi cikkei itt találhatók >>