Ne nyald üresre a tányérod!

Engem úgy neveltek, hogy szépen egyek meg mindent, ami a tányéromon van, függetlenül attól, hogy éhes vagyok-e vagy sem. Nálatok is így volt?

Annak idején nálunk otthon kardinális kérdés volt, hogy mindent meg kellett enni, ami a tányérunkon volt. Felnőtt fejjel, odafigyeléssel kellett leszoktatnom magam erről a rossz szokásról, és ma már bátran hagyhatok pár falat ételt a tányéromon, senki sem fog szúrós szemekkel mellettem állni, amíg üresre nem nyalom a tányért.

Miért fontos ez? Mutatok most három olyan okot, ami miatt tényleg nem kell mindent megenni, ami a tányérunkon van!

1. Először is: már jóllaktál

Próbálj meg odafigyelni tested jelzéseire. Ne a tiszta tányérra koncentrálj, hiszen nemegyszer előfordul, hogy már rég jóllaktál, de még mindig eszel, és „jól nevelt” emberként igyekszel mindent eltüntetni a tányérodról.

Tartsd tiszteletben a tested kéréseit: ha azt jelzi, hogy köszöni szépen, már eleget kapott, dőlj hátra, tedd le az evőeszközt, és hagyd az ételt a tányérodon. Ez az apróság egy hatalmas lépés a tested egészsége felé vezető úton.

Ha otthon vagy, inkább szedj többször, kisebb adagokat! Ha házon kívül ebédelsz, kérj zónaadagot! De ha marad is a tányéron az ebédből, nem kell kidobni, nyugodtan csomagoltasd el, otthon pedig tedd a hűtőbe, vagy akár le is fagyaszthatod. A jövő héten még jól jöhet!

Spenótos gratin

A francia konyha nálunk talán még kevésbé elterjedt istenisége a gratin, ami elsősorban burgonyával, krémesen készül - szerencsére ez a dolog nem kőbe vésett. Tény, hogy mindenki ...

Panna cotta kardamommal

A lehető legegyszerűbb, de jó esetben igen szemrevaló desszert a panna cotta. Eredetileg csak tejszínből készül, és őrületesen sok kalóriát tartalmaz, ez a joghurtos egy light verzió. ...

2. De hát nem is ízlik!

Elég egyszerűnek tűnik, de sokszor előfordul, hogy baráti, rokoni látogatásnál vagy akár az étteremben csak udvariasságból eszel meg valamit, mert nem akarsz csalódást okozni. Az étel élvezete is hozzájárul a megfelelő anyagcseréhez, úgyhogy ne erőltesd azt, ami nem esik jól, vagy amihez éppen nincs kedved.

Ez a lépés is nagyon nehéz azok számára, akiket úgy neveltek, hogy nem szabad ételt a tányéron hagyni. De gondolj csak bele – kinek használsz (ártasz?!) azzal, ha magadba erőltetsz valamit, amit nem is szeretsz vagy ami nem esik jól?

3. Tudod, hogy nem tesz jót neked

Talán ez a legnagyobb kihívás. Nagyon élvezed az étel ízét, de tudod, hogy nem tesz jót a testednek. Úgy megennél egy nagy tányér sültkrumplit, de tudod, hogy utána nagyon meg fogod bánni. Ha kényeztetni szeretnéd magad, válassz fél adagot a sült krumpliból vagy egy kisebb szelet sütit a tortapultból! A kis adagnyi kényeztetésnek aztán élvezd ki minden falatját – persze erre ne túl gyakran kerüljön sor!

Ha engeded, hogy a testedé, és ne a tányérodé legyen a végső szó abban a kérdésben, hogy mennyit is egyél, radikálisan megváltozhat a viszonyod az ételhez és a testedhez. Miért ne próbálhatnád ki?

(via The Huffington Post)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...