Ne légy sótlan – Dani tippjei

Só nélkül nem tudunk főzni, az ételek ízét ugyanis a só „hozza” ki. De milyet válasszunk? Jódozatlant, finomítottat vagy a durvább szeműt? Sárdi Dani tippjeivel most is a segítségünkre lesz!

Alapvető fűszerek mindig legyenek otthon. Ha nincsen otthon só, akkor semmit nem tudunk főzni, de szerintem ez nem is fordul elő senkivel. A són kívül tartsunk a konyhában borsot is, hiszen majdnem minden recept így végződik: „sózzuk, borsozzuk”.

Expressz ropi tésztanyújtó géppel

Bulira szertnék nagyobb mennyiséget sütni, de a vele való pepecselés nem túl kedvcsináló. Gondoltam felturbózom a dolgot, és bejött. A titka az, hogy nem szabad először keleszteni, ahol ...

Réteges sós kifli

Unokatestvéremtől kaptam ezt a receptet, amit balatoni családi nyaralásunk alakalmával ki is próbáltam. Mindenkinek nagyon ízlett, röpke pár óra alatt el is fogyott az egész. Nagyobbik ...

Egyszerű sós stangli

A sós aprósütemények receptjeit előszeretettel gyűjtöm, kipróbálom, mivel a család apraja-nagyja nagyon szereti a sós rágcsálnivalót. Ezt a receptet is egyik nagynéném ...

  • Sóból létezik tengeri és bányászott só, ez utóbbi szintén tengeri só, csak ahol bányászták, ott mondjuk, egymillió éve nem volt tenger.
  • Vannak finomított sók és durvábbak, jódozottak és jódozatlanok. Én csak annyit javaslok, hogy lehetőleg mindig ugyanazt a sót használjuk, mert az egyes, különbözőféleképpen finomított sók sóssága igencsak eltérő lehet.
  • Vannak luxussók is, ezek a tengeri lepárlás során kis mennyiségben keletkező sóvirágok. Luxuskonyhákban ilyet is kell tartani, ezekkel tálalás után hintik meg az ételeket.

Sóban sült csirke

Ez egy nagyon egyszerű recept.

  1. Vegyünk egy kiló, bármilyen sót, lehet a legolcsóbb is. Terítsük el egy tepsi alján.
  2. Helyezzünk rá egy egész csirkét (ne túl nagyot), amit előzőleg megmostunk és leszárítottunk. A hasába tegyünk egy almát és tegyük 175 fokos sütőbe.
  3. Eleinte a melle legyen felül, majd egy óra múlva fordítsuk meg, hogy a hátán is jól megsüljön a bőr. Lehet persze fordítva is készíteni.
  4. Kb 1.5 óra sütés után készen is van, omlós lesz, de mégsem szárad ki, ez a sóban sütés lényege. Ja, és nem lesz sós.

Füstölt padlizsánkrém ízesen

A padlizsánkrémmel egy erdélyi ismerősöm kínált meg néhány éve, nagyon ízlett, rögtön elkértem a receptet, amit persze a saját ízlelőbimbóimra átformáltam. Grill partiknál ...

Balzsamecetes sós csokoládé

 Sokan nem tudják, hogy a csokoládé íze csakis akkor tud kiteljesedni, ha adunk hozzá egy icipici sót. Só mindenbe kell, még az éttermekben is adnak mindenféle desszerthez egy leheletnyit. ...

Borsból is sokféle van

Van belőle fekete, fehér, piros és zöld. Ezek mind csípősek, de az ízük azért igen eltérő. Magyarországon bors alatt leginkább a fekete borsot értjük, ebből mindenképpen legyen otthon egészben. Ha nincsen borsdarálónk, akkor őrölve is jó, bár igaz, hogy a frissen őrölt bors az azért sokkal jobb, mint az állott őrölt. Húslevesbe és minden, hosszan fővő ételbe egészben tegyük a borsot, azokba pedig, amiket már nem főzünk, őrölve.

Zöldbors-mártás recept

  1. Egy evőkanál vajon egy evőkanál lisztet megfuttatunk és hideg tejjel/tejszínnel felöntjük (besamelt készítünk).
  2. Jól elkeverjük és beleöntünk jó két evőkanálnyi zöld borsot. 5 percig főzzük, ha túl sűrű, még hígíthatjuk.
  3. Sózzuk és készen is van. Hirtelen sült szűzérme vagy bélszín kiváló kísérője, de jó csípős...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...