Balatoni lány lévén számomra az ősz elképzelhetetlen szőlő, szüret és bor nélkül. Varázslatos, ahogy átvilágítja az őszi napfény a különböző színű és formájú bogyókat! Még inkább lenyűgöző a látvány, ha arra gondolunk, hogy a szőlő héjában található antioxidánsnak, a rezveratrolnak szerepe lehet a szív-és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében. Rezveratrolt természetes formában más nyersanyagok is tartalmaznak, pl. a földimogyoró, az áfonya, a kakaó vagy a belőle készült étcsokoládé, ám a szőlőnél jóval kisebb mennyiségben.
Ha teljes mértékben ki szeretnénk aknázni értékes tulajdonságait, akkor héjjal együtt fogyasszuk a szőlőszemeket, hiszen a héj külső részében lakozik „a kincs”.
Az elfogyasztott mennyiségre a fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek viszont figyelniük kell, hiszen a szőlő az egyik legmagasabb energia- és szénhidráttartalmú gyümölcs: egy kisebb fürt (100 g) 78 kalóriát és 18 g szénhidrátot tartalmaz, aminek nagy része cukor. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tiltott gyümölcsként kell kezelni, még egy szigorúbb étrendbe is belefér pár szem szőlő: zöldsaláták részeként vagy szendvicsek díszeként. Kitűnő uzsonnagyümölcs, párosíthatjuk olajos magvakkal, dióval, édes és sós ételekkel, így akár sajtos kiflivel, pogácsával, keksszel, de tehetjük gyümölcssalátába is.
A „francia paradoxon” és a kulturált borfogyasztás
A „francia paradoxon” néven elhíresült jelenség arra próbál magyarázatot találni, hogy mi lehet az oka annak, hogy a franciák kevésbé szenvednek és halnak meg szívbetegségekben. Állíthatjuk mindezt annak ellenére, hogy konyhájuk igen sok állati eredetű zsiradékot használ és kínál - gondoljunk csak az isteni croissantokra, zsíros sajtokra. A kutatások szerint a magyarázat az étkezések mellé elfogyasztott (vörös)bor fogyasztásában rejlik, hiszen a tanulmányok a vörösborban lévő rezveratrol szívvédő hatásáról tanúskodnak. A borok közül nem véletlenül a vörösbor kerül ki nyertesen a rezveratrol-versenyben, a vörösbor mustja ugyanis hosszabb ideig érintkezik a szőlőszemek héjával, mint a fehérboroké.
Nyilvánvaló, hogy a szívbetegségek ritkább előfordulásának nem kizárólagos oka a borfogyasztás. Franciaország – mint a gasztrokultúra bölcsője – bőséggel és változatos formában kínálja a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alappillérét, a zöldségeket is. A franciák étkezési szokásai is mások: sokféle ételt esznek, kóstolgatnak, de csak kis mennyiségben. Enyhe túlzással élve a franciák minden egyes falat után leteszik a villát, nem habzsolnak, így hosszabb idő alatt kevesebb ételt fogyasztanak el.
Csak mértékkel!
Az Amerikai Szív Társaság ajánlása szerint férfiaknak maximum 2, nőknek 1 egységnyi alkohol fogyasztása ajánlott naponta, az ezen felüli mennyiség növeli a mellrák, az elhízás, a magas vérnyomás, az agyvérzés és az alkoholizmus veszélyét. Egy egység – fajtától függően – 1-1,5 dl bort jelent.