Nagypénteki böjtkalauz

Nagypéntek a gyász napja az egész keresztény világban, egyben szigorú böjt is: csak háromszor szabad ennünk, de jóllaknunk csak egyszer szabad.

A húsvéti ünnepkör többi jeles napjához hasonlóan a Nagypéntekhez is rengeteg népszokás és hiedelem kapcsolódik. Ezek közül pedig soknak az étkezéshez is köze van. Lévén, hogy szigorú böjti napról van szó, tilos a zsírral való főzés, és a húsokról való lemondás is előírt. A hal azonban kiesik e tilalom alól, szóval a nagypénteki menü egyik kulcsfigurája gyakran valamilyen hal.

Az egyik legismertebb szabály a jóllakások számára vonatkozik, ugyanis a napi három étkezésből Nagypénteken csak egy alkalommal szabad megtöltenünk a bendőnket, a másik két alkalommal nem. A szokások tiltják a szárnyas állatok levágását is ezen a napon, hiszen az balszerencsét hoz a baromfiudvarba. Hasonló okokból tilos volt a szántás is. De kenyeret például egyenesen ajánlatos volt ezen a napon sütni, mert állítólag a friss kenyér illata enyhítette Krisztus fájdalmait. Egyes helyeken csak bedagasztották a kenyeret, de sütni csak másnap, Nagyszombaton kezdték el.

Grillezett pisztráng recept

A Nagypénteken születő gyermek, akit Húsvétvasárnap keresztelnek meg, felnőtt korára különleges gyógyító tehetségeket szerez - így a hiedelem. A gyászos nap hajnalán a folyóvizeket is mágikus tulajdonságokkal ruházta fel a népi képzeletvilág. A fiatal lányok és fiúk hajnalban mentek ki a patakra mosakodni, a nagypénteki víz ugyanis széppé és egészségessé tette őket. Az állatokat, főként a lovakat is meg szokták itatni és mosdatni a friss vízzel, szintén egészségvarázslás céljából.

Cibereleves

„- Nagymamaaaa, mi lesz az ebéd? - Cibereleves!” Ez a párbeszéd számtalanszor elhangzott gyermekkoromban… Az ebéd tényleges voltától függetlenül, mindig ezt a választ kaptuk. ...

Nagycsütörtök estéjén a templomok is elhallgatnak, a harangok Rómába mennek, tartja a hagyomány. Az egyedüli hangokat ilyenkor a templomi kereplők, és a református falvak Pilátus-verő ifjainak botjai, dorongjai keltik.

Ebben a puritán hangulatban az étkezésnek is egyszerűnek és szegényesnek kell lennie. Az önmegtartóztatásnak persze léteznek különböző fokozatai. A legszigorúbb böjt pusztán kenyérből és vízből áll. Az eggyel enyhébb fokozat szerint semmilyen állati eredetű élelmiszer nem fogyasztható, így nemcsak a hús, de például a tejtermék és a tojás is tiltólistára kerül. Még megengedőbb változatban azonban ezek is bátran fogyaszthatók. És persze ilyenkor a hal is engedélyezett.

Tejfölös-túrós metélt

Ha meggyel készítjük, a lecsöpögtetett meggyet még a tojáshab előtt belekavarjuk, hogy ne törjön össze a hab. Én személy szerint meggyel jobban szeretem, de készítettem rétegelve: ...

Édes köleskása

Akárhány táplálkozáskultúrás órám volt a néprajz szakon, minden  kurzus olvasmánylistájának alapdarabja volt Kisbán Eszter: Köleskását hoztam, mégpedig cukrozva című tanulmánya. ...

A nagypénteki étrend mindenesetre erősen támaszkodik a zöldségekre és gyümölcsökre. Az egyik tipikus böjti leves a szilvából készült cibereleves, de asztalra kerülhet bármilyen zöldségleves is, feltéve, hogy nem tartalmaz sem rántást, sem állati eredetű zsírokat. Főételnek különböző párolt és nyers zöldségek, vagy épp a téliről maradt savanyú káposzta kerül terítékre. A különböző húsmentes tészták, például a mákos és diós tészták, szintén megfelelnek a szigorú előírásoknak.

A böjt alól mentességet élveznek a 18 évnél fiatalabbak és a 60 évnél idősebbek, illetve a betegek, a terhes és gyerekágyban lévő anyák is.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...