Nagyi specialitása – becsinált leves!

Az egyik legrégebbi és legkedvesebb ételem. Már csak azért is, mert senki nem tudott még nekem olyan becsinált levest főzni, mint amilyet annak idején drága nagymamám.

Becsinált leves darált hússal

Tényleg nem giccses túlzás ez, egész egyszerűen valahogy olyan volt a levese, amilyet eddig – sok-sok kísérletezés után – még anyukám sem tudott főzni, pedig nem tegnap ragadott életében először fakanalat. A becsinált levest ilyen-olyan formában mindenki szereti, most megkísérlek leírást adni e klasszikus elkészítéséhez.

A hétköznapokba is könnyen beilleszthető, mert sokkal hamarabb készen van, mint a húsleves, ugyanakkor olcsóbb is, mégis laktató fogás, arról nem is beszélve, hogy kész energialöket például betegség idején egy gazdag becsinált leves. Jószerivel csirkéből készül, annak is far-hát, szárny, láb részéből, sokan bevállalják a szívét, máját és zúzáját is. Mellhúsból is főzhetjük, de az sokkal kevésbé ízletes, szaftos, mint a csirkeaprólék – a leves is sokkal finomabb lesz tőle, annak pedig ilyenkor külön örülök, hogy filléresen megúszom a bevásárlást. Sokkal finomabb árut kapunk, ha a „csirkealkatrészeket” hentesnél szerezzük be!

Tésztaételek tavaszra >>

Galamb becsinált leves

Ajándékba kaptam néhány kisebb méretű galambot. Ez lett belőle :) Nem tudom, a galamb mennyibe kerülhet, így nem tudom megírni a bekerülési költséget.

  • Szerintem csakis 2 evőkanál (kacsa)zsíron megpirított vöröshagymával az igazi, cseppet meg is sózom a felaprított kockákat, mert így távozik belőlük a nedvesség és így valóban pirítani fogom őket. Sokan szórnak ilyenkor pirospaprikát rá, én ezt valamiért kihagyom, sokkal jobban szeretem a leves tiszta, aranyló színét látni.
  • Jöhetnek a zöldségek is, ezeket sem árt egy ideig pirítani: félkörökre vágott sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, zöldborsó (fagyottan kerüljön bele), aki szereti, tovább cifrázhatja gombával, netán karfiollal vagy kelbimbóval. A hasábokra vágott zöldséget is inkább a húslevesben kultiválom, a becsinált levesbe mindig a félkörök kerülnek.
  • Az egészet felöntöm vízzel, éppen kényelmesen ellepje a zöldségeket, s ha sok időm van, akkor alacsony, máskülönben közepes lángon, lefedve megfőzöm a levest ( ha sokáig főzöm, akkor a legfinomabb). Fél óra, negyven perc biztosan kell neki.
  • A vége előtt öt perccel egy újabb opcionális részfolyamat jön, a galuska, amit lisztből, egy tojásból, csepp szódabikarbónával vegyítek és kiskanálra adagolva szaggatom a levesbe. Pillanatok alatt megfő az immár takarékon lévő, forró levesben. Talán mondanom sem kell: a végén a frissen aprított petrezselyem a csúcsdísz.

Így készíts töltött pizzát! >>

  • Ennél a levesnél egyéb fűszert nem használok, a zöldségek elvégzik a magukét, nincs szükség az ízek további fokozására. Egy-két szárított erős paprikát azonban mindig dobálok a levesbe, enélkül számomra nem létezik becsinált leves!

Még több levesre vágysz? Kattints ide! >>

Sok mindent tartogat még a Dobd össze! rovat, olvass a korábbi cikkek között! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...