Muffin után egy lépéssel – cupcake

E heti gasztrobloggerünk, a Kajapiazongora háziasszonya megmutatja nekünk a nagy titkot, hogy mi is az a cupcake. Ha pedig megvan az ismeretség, jöhet a barátság, elkészítjük!

Cupcake vagy muffin

Először is vegyük át, mi is a különbség a cupcake és a muffin között. A cupcake az egy cake, azaz egy torta. Bír mindazon jellemzőkkel, amivel egy torta, csak éppen nem többszeletes, hanem egyszemélyes. Általában van tölteléke, máz borítja és ízlés szerint dekorálni is szokták. Általában nem tartalmaz olajat, nem úgy, mint a muffin, ami lehet sós vagy édes, olyan mint egy süti, egyszerre sül, nem kell töltögetni és díszes dekorációkkal sem szokták ellátni, és több esetben alkalmas a fagyasztásra is.

Hozzávalók

  • 120 g étcsoki
  • 80 g vaj
  • 60 g barnacukor
  • 4 tojás szétválasztva
  • 50 g liszt

A csokikrémhez

  • 60 g étcsoki
  • 60 g tejszín

A töltelékhez

  • 150 g meggy
  • 10 g cukor
  • 2 ek víz
  • ½ kk keményítő

Elkészítés

  1. A vajat a cukorral habosra keverjük, a tojások sárgáját egyesével hozzáadjuk, miközben tovább keverjük. A csokit gőz fölött felolvasztjuk, és félretesszük kicsit hűlni. A tojásfehérjéket habbá verjük. A vajas krémhez hozzákeverjük a csokit és a lisztet, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojáshabot.
  2. 8 papírkapszlit megtöltünk a tésztával, és 180 C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
  3. A töltelékhez a meggyet kimagozzuk, hozzáadjuk a cukrot és a vizet, felforraljuk, ha a cukor is elolvadt, a meggy is jól átforrósodott, hozzáadjuk a keményítőt, amit egy kávéskanálnyi vízzel csomómentesre keverünk, további ½ percig forraljuk, kevergetés közben.
  4. A csokikrémhez a tejszínt mikróban felforraljuk, és a csokit belekeverjük, majd alaposan lehűtjük.
  5. A megsült cupcake-ket középen egy késsel kis gúla formában kivágjuk, ide töltjük a kihűlt meggyet A majdnem kihűlt csokit pedig rákanalazzuk. Ha megdermedt a csoki, tálalás előtt nyomjunk rá tejszínhabot és tegyünk a közepébe egy meggyet.

Kajapiazongora blogja

Kajapiazongora a Facebookon

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!