E heti gasztrobloggerünk, a Kajapiazongora háziasszonya megmutatja nekünk a nagy titkot, hogy mi is az a cupcake. Ha pedig megvan az ismeretség, jöhet a barátság, elkészítjük!
Cupcake vagy muffin
Először is vegyük át, mi is a különbség a cupcake és a muffin között. A cupcake az egy cake, azaz egy torta. Bír mindazon jellemzőkkel, amivel egy torta, csak éppen nem többszeletes, hanem egyszemélyes. Általában van tölteléke, máz borítja és ízlés szerint dekorálni is szokták. Általában nem tartalmaz olajat, nem úgy, mint a muffin, ami lehet sós vagy édes, olyan mint egy süti, egyszerre sül, nem kell töltögetni és díszes dekorációkkal sem szokták ellátni, és több esetben alkalmas a fagyasztásra is.
Hozzávalók
- 120 g étcsoki
- 80 g vaj
- 60 g barnacukor
- 4 tojás szétválasztva
- 50 g liszt
A csokikrémhez
- 60 g étcsoki
- 60 g tejszín
A töltelékhez
- 150 g meggy
- 10 g cukor
- 2 ek víz
- ½ kk keményítő
Elkészítés
- A vajat a cukorral habosra keverjük, a tojások sárgáját egyesével hozzáadjuk, miközben tovább keverjük. A csokit gőz fölött felolvasztjuk, és félretesszük kicsit hűlni. A tojásfehérjéket habbá verjük. A vajas krémhez hozzákeverjük a csokit és a lisztet, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojáshabot.
- 8 papírkapszlit megtöltünk a tésztával, és 180 C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
- A töltelékhez a meggyet kimagozzuk, hozzáadjuk a cukrot és a vizet, felforraljuk, ha a cukor is elolvadt, a meggy is jól átforrósodott, hozzáadjuk a keményítőt, amit egy kávéskanálnyi vízzel csomómentesre keverünk, további ½ percig forraljuk, kevergetés közben.
- A csokikrémhez a tejszínt mikróban felforraljuk, és a csokit belekeverjük, majd alaposan lehűtjük.
- A megsült cupcake-ket középen egy késsel kis gúla formában kivágjuk, ide töltjük a kihűlt meggyet A majdnem kihűlt csokit pedig rákanalazzuk. Ha megdermedt a csoki, tálalás előtt nyomjunk rá tejszínhabot és tegyünk a közepébe egy meggyet.