És nem csak a pizzáé! Bátran tartsunk belőle otthon mindig, hiszen a lágy, friss sajt szendvicsek, saláták és borkorcsolyák elengedhetetlen összetevője!
Bivalytejből préselve
A mozzarella igazi olasz különlegesség, szerzetesek készítették először, 1200 körül. A vízibivaly zsíros tejéből készült lágy sajtot az olasz Campania és Lazio tartományban kezték el gyártani. Különlegessége, hogy semmilyen tartósítószert vagy ízesítőt nem adnak hozzá, nem érlelik, egyszerűen a tejben visszamaradt zsíros anyagot gyúrják, majd szálasra húzzák, végül feltekerik. A friss mozzarella, előállítása után, maximum 24 óráig fogyasztható, mivel a savószerű, tejből visszamaradt anyagban, amelyben tárolják, penészedésnek indul később. Ezért a sajtot ilyenkor kiveszik belőle, majd száraz, hűvös helyen tartják.
A legkrémesebb sajt: mascarpone >>
Frissen és sütve
Egyelőre még csak próbálkozunk a vízibivaly hazai tenyésztésével, és amíg az nincs, addig sajnos idehaza nem szerezhető be az igazi, friss mozzarella. Sebaj, olasz csemegeboltokban és nagyobb hipermarketekben kapható az olasz zacskós változat. A hazai mozzarellák tehéntejből készülnek, ugyanazzal az eljárással, mint a bivalymozzarella. És hogy mihez használjuk? Hát bármihez, ami olasz! A nagy, kerek mozzarella pizzára, tésztákra karikázva vagy reszelve tökéletes. A kis, mini mozzarellák nagyon mutatósak salátákban. Mivel könnyen grillezhető, töltött zöldségekhez, hideg és meleg szenvicsekhez is nagy kedvenc, de vendégváró fogásnak is kitűnő: fogpiszkálóra tűzve sonkával, olajbogyóval vagy akár szőlővel is kínálhatjuk. Semleges íze miatt különösen akkor ajánlott a használata, ha egy karakteres ízt akarunk kiemelni!
További mozzarellás ötletek itt >>
Gréti szendvicseket készített sulikezdéshez >>
Sütihalmot pár perc alatt is összedobhatsz >>