Mosolygós szőlőszemek a konyhában

Általában szőlőt csak csemegézésre veszünk, ritkán főzünk vele. Pedig kitűnő alapanyag, pikáns, elegáns és hétköznapi húsételek, sütik és lekvárok kötelező őszi tartozéka!

Szőlőnagyhatalom

Jó, lehet, hogy kicsit túlzás, de azért jobban el vagyunk eresztve szőlővel, mint banánnal, na. Ezért aztán ilyenkor ősszel, mikor náluk is szezonja van, próbáljunk meg magyar szőlőt venni. Sőt, ha találunk egy kedves, idős nénikét/bácsikát, akkor nyugodtan felvásárolhatjuk az ő készleteiket is. A nagy szemű, mag nélküli import szőlő sokszor csábítóbban néz ki, de a helyi szőlő biztos nem utazott több száz kilométert, és minden bizonnyal kevesebb vegyszerrel is kezelték. Ami pedig a magot illeti - ha találunk benne, kérdezés nélkül rágjuk el, mert a szőlő legegészségesebb része a magja.

Csodakencék helyett szőlőmagolaj >>

Főzz vele bátran!

Aki nem idegenkedik a gyümölcs és hús kombinációjától, annak érdemes minél többféleképpen felhasználnia a szőlőt. Dobozva zárva, camembert kockákkal és pár szem dióval tökéletes nasi, de salátákban is megállja a helyét. Csirkéhez, sertéshez remekül passzol, akár magában, akár mártáskánt, de a vadhúsok ízét is nagyon jól kiemeli. Egy karakteres vadpörkölt ugyanúgy illik, mint egy könnyű, fehérboros-tejszínes szószban készített halhoz.

Még több szőlős recep itt >>

Tedd bele a sütibe!

A szőlő egyik leggyakoribb felhasználási módja a süti. Nem csoda, mert a keményebb fajták egy kevert tésztát is elbírnak, míg a kisebb szemű társaikból sütés nélküli remekek készülhetnek. Különösen jól megy lágy tejtermékekhez, mint a túró, mascarpone, vagy joghurt, de tésztába tekerve, bor, esetleg vanília sodóval is megállja a helyét! A vállalkozó kedvűek pedig remek szörpöt vagy lekvárt készíthetnek belőle.

Gombócot pitéből és szilvából! >>

A rovat további cikkei itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek