Mosogatószer házilag

Nemrégiben a házi mosószer használatára biztattunk az ÖkoSaltyban. Most pedig egy pazarlásra még inkább csábító konyhai tevékenység, a mosogatás környezetbarát kivitelezésére hívjuk fel a figyelmedet.

Jó-jó, azt talán már mondanunk sem kell, hogy ne a legnagyobb vízsugárral mosogass és lehetőség szerint zárd el a csapot, ha éppen nem öblítesz. De mi a helyzet a mosogatószerekkel? A tányérokon, poharakon, edényeken simán maradhat vegyszer úgy, hogy észre sem vesszük, nem teljesen és szépen öblítettük le a habot. Ezek a termékek ugyan szuper zsíroldók, de a már említett problémán kívül a kéz bőrét is nagyon megviselik – és sokan nem szeretünk gumikesztyűben mosogatni. Nézzük, milyen házi opciók adottak az öko megoldásra!

E-számok: barát vagy ellenség? >>

Persze vehetsz a drogériában készen bio mosogatószert, de elég borsos áron. Ha olcsóbb okosságra vágysz, ez itt a te asztalod: a mosószóda, a bórax, a mosószappan mind nagyon jól bevethetők a konyhai eszközök tisztítása során.

Ilyen volt...

  • A szappant jó lereszelni, vízben, alacsony lángon feloldani, majd némi glicerinnel összekutyulni: ez utóbbi biztosítja, hogy a szer folyékony marad és a szappan nem szilárdul meg. Két deci víz, tíz deka szappan, a glicerinből pedig egy deci bőven elég. Ehhez mehet pár csepp valódi menta-, eukaliptusz- vagy citromolaj, de bármi, ami az ízlésünkhöz, hangulatunkhoz passzol. Mehet egy kiürült flakonba a massza persze, csak miután kihűlt , és a környezettudatos jelző birtokában folytathatod a mosogatást.

​Mitől bio a bio? >>

  • A mosószóda nagyon jó szolgálatot tesz odaégetett edények, elszíneződött fazekak tisztításában, de akár a tűzhely is karbantartható vele, felveszi a versenyt bármelyik drága súrolószerrel és szinte már minden nagyobb üzletben kapható, szerencsére kedvező áron.

És ilyen lesz ezek után..

  • A bóraxszal a helyzet az, hogy újabban néhány gyógyszertár nem adja ki ezt az évtizedekig a háztartások ezreiben tisztítószerként tartott sokoldalú anyagot legalábbis legutóbbi, véletlenszerű patikába téréseink során elutasítást kaptunk. Ha valahol mégis megszánnának némi nátrium-boráttal, akkor kapva kapj az alkalmon és tankolj fel belőle. Úgy ötliternyi vízhez szórjunk három-négy evőkanálnyi bóraxot: simább dolgod lesz mosogatásnál, mint valaha gondoltad.

Az ÖkoSalty további cikkei között itt válogathatsz >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...