Mit vigyünk az ovis szülinapra?

„Anyuka, elég, ha csak egy kis kekszet hoznak, nem az a fontos, hanem hogy megünnepeljük” – mondja az óvónő, és ezzel nem sokat segít.

Amerikai palacsintatorta recept

Szerencsések vagyunk, mert a lányom óvodája nem csak engedélyezi, de kifejezetten támogatja is, hogy szülinapokra a szülők házi készítésű tortát, süteményt vigyenek be. Erre nem minden intézményben van mód, az ÁNTSZ ajánlása alapján ugyanis a kívülről behozott élelmiszerek esetében az intézménynek vállalnia kell, hogy megfelel a tálalási és elkülönítési elvárásoknak, amire nem minden óvoda esetében van mód. Ilyenkor marad a bolti édesség, vagy még inkább a privát, intézményen kívüli szülinapi zsúr.

Ez az első óvodai évünk a lányommal, szóval nincs nagy tapasztalatom, de azért „egy kis keksszel” elég szerénynek ígérkezik az az ünneplés. Senki ne értsen félre, tudom, hogy a gyerekek csomószor ignorálják azokat a kajákat, amikkel mi órákat szöszölünk, egy békás cukorral viszont meg lehet venni a boldogságukat. És azzal is tisztában vagyok, hogy van, akinek semmi ideje/affinitása/kapacitása arra, hogy időt töltsön ezzel a kérdéssel (mármint, hogy mit vigyen a gyermeke ovis bulijára), és ezzel nincs is semmi gond.

Szerintem egy csoportnyi 3 évesnek teljesen mindegy, hogy az ember a cukiból viszi a tortát, vagy maga gyártja le azt előző éjjel. Ez a gyerekeknek nem fontos. De nekem, mint szülőnek, valamiért mégis az. Most, hogy így leírom, számomra is érthetetlen, de úgy tűnik, mintha volna valami összefüggés aközött, hogy mennyire kedveli a többi gyerek a lányomat az oviban, és hogy mennyire szuper sütit viszünk be az ominózus napra. Pedig ez finoman szólva is badarság, a 3 évesek nem így működnek.

Dzsungeles sakktábla-torta

Ez a torta a lányom 2. születésnapjára készült. A fondanttal már 2 héttel előtte elkezdtem próbálkozni, hiszen kezdő voltam ezen a téren. Illetve a nagyobb díszeket hamarabb ...

Mindenesetre én azért eltöltöttem egy fél éjszakát azzal, hogy megcsináljam a legfinomabb csokitortát, amit valaha is, és hogy eperből és tortadarából 30 db sünikét kreáljak. És persze a gyerekek pont úgy reagáltak rá, mint bármi másra – betolták, amit eléjük raktak a tányérra, vagy éppen otthagyták. És ezzel az eredménnyel teljesen elégedett vagyok (még akkor is, ha elmenőben láttam, hogy a kuka tele van eprekkel, amikről leszopogatták a csokit).

Valószínűleg tényleg elég némi kekszet bevinni ilyen alkalmakra. Szerintem az fontos, hogy olyasmit vigyünk, amiből mindenki kaphat egy darabot, és fontos a torta is, hogy meglegyen a valódi szülinapi hangulat. Jó ötlet a mesefigurás díszítés, a muffin vagy cupcake is. Vihetünk házi gyártású kekszet is, vagy lekváros linzert, kókuszgolyót, esetleg egy egyszerű piskótatekercset. Ha például a csemeténk kedvence a palacsinta, készíthetünk abból is tortát.

Aszalt gyümölcsös golyók

Egészségnap lesz a gyerekeim iskolájában, oda készült ez a finomság. Nyugodtan lehetünk a hozzávalókkal kreatívak: dió helyett mandula vagy mogyoró is kerülhet bele, ill. használhatunk ...

Nekirugaszkodhatunk egy formatortának is, vagy megbízhatunk vele egy cukrászt, hogy készítse el a gyermekünk kedvenc mesehősét vagy imádott állatkáját tortaformában.

De a legfontosabb, hogy amit beviszünk az oviba, azt maga az ünnepelt szeresse, mert nagy eséllyel ő lesz az egyetlen a csoportban, aki emlékezni fog arra, hogy mit evett aznap.

(nyitókép: Flickr/Zsolt Botykai)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...